28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

У Нацбанку пояснили намір ще дужче урізати українцям готівку

Встановлення граничної суми готівкових розрахунків за участю фізичних осіб у розмірі 100 тис. грн, зокрема, потрібне для того, щоб забезпечити стабільні надходження готівки до банківської системи і прискорити розвиток безготівкового сегмента.

Про це заявила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська, повідомили в прес-службі НБУ.

У повідомленні також зазначається, що зменшення граничної суми готівкових розрахунків фізичними особами зі 150 до 100 тис. грн. спрямоване на поступову легалізацію доходів і, як наслідок, сприятиме зменшенню тіньової економіки України. Обмеження торкнеться тільки великих покупок і не перешкоджатиме розрахункам готівкою громадянами.

Нагадаємо, зараз триває громадське обговорення проекту постанови Правління Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 6 червня 2013 р. № 210». Пропозиції та зауваження до відповідного проекту приймаються до 1 липня ц.р.

Раніше, 1 вересня 2013 року, набула чинності постанова Правління Національного банку, за якою розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не повинні перевищувати 150 тисяч гривень. Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 тисяч грн.

Завдяки введенню таких обмежень до IV кварталу 2013 року обсяг безготівкових розрахунків фізичних осіб за товари, роботи та інші перерахування збільшився в 1,8 рази порівняно з відповідним періодом минулого року. За 4 місяці 2014 року обсяг безготівкових розрахунків фізичних осіб за товари, послуги та інші перерахування збільшився майже в 2,4 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Одночасно з метою посилення протидії проведенню незаконних операцій, відповідно до постанови НБУ від 30.05.2014 № 328, банки з 1 червня ц.р. обмежують видання готівкових коштів у національній валюті з поточних і депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати в межах до 150 тис. грн. на добу на одного клієнта.

Варто зазначити, що, крім такого обмеження, є видача готівкових коштів на виплату заробітної плати, витрат, пенсій, стипендій, інших соціальних та прирівняних до них виплат (крім матеріальної допомоги); і за поточними та депозитними рахунками за умови їх внесення готівкою і в межах внесеної готівкою суми. Тобто відповідна норма не стосується інтересів рядових громадян.

Разом з тим безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.