28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

РОЗ’ЯСНЕННЯ
Що змінилось у порядку нарахувань

РОЗ’ЯСНЕННЯ <br>Що змінилось у порядку нарахувань

Розподіл обсягів спожитої у будинку комунальної послуги здійснюється на підставі «Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлях комунальних послуг», затвердженої Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 22.11.2018 року №315 (із змінами №61 від 26.03.2022 р.).

Так, попередня редакція Методики №315 передбачала, що розподіл теплової енергії між споживачами у багатоквартирних будинках проводився виключно за показаннями вузла комерційного обліку теплової енергіїТобто, для будинків, на яких не було встановлено такий вузол – Методика №315 не застосовувалась.

Так, новою редакцією Методики змінено порядок розподілу між споживачами обсягів спожитих комунальних послуг у будівлі/багатоквартирних будинках. Відтак обсяг теплової енергії, витрачений на опалення місць загального користування та функціонування внутрішньобудинкових мереж опалення (загальнобудинкові потреби опалення), повинні сплачуватись всіма співвласниками багатоквартирних будинків не залежно від наявності вузла обліку теплової енергії.

Таким чином, здійснення розподілу теплової енергії відповідно до норм нової Методики є виключно вимогою законодавства, а не є ініціативою виконавця комунальної послуги КП «Вишгородтепломережа».

В результаті проведених корегувань, всім споживачам підприємства (не залежно від наявності чи відсутності вузла обліку теплової енергії на будинку, незалежно від того, чи підключено приміщення споживача до систем опалення або ж навпаки, встановлено індивідуальну систему опалення) проводиться нарахування теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення.

Розберемося чого ж торкнулись зміни!

По-перше, змінився відсоток теплової енергії, що розподіляється на опалення місць загального користування та функціонування системи опалення будинку.

Попередньою редакцією Методики  відсоток на опалення місць загального користування у будинках, що обладнані комерційними вузлами обліку теплової енергії, складав:

20% — 1-поверхові будинки;

18% — 2-поверхові будинки;

16% — 3-поверхові будинки;

14% — 4-поверхові будинки;

12% — 5-поверхові будинки;

10% — 6-ти та вище поверхові будинки.

На функціонування системи опалення припадало 8% від загального обсягу спожитої теплової енергії.

У новій редакції Методики ці два поняття об’єднані у єдиний термін – «загально-будинкові потреби», відсоток на опалення яких, як і раніше, залежить від поверховості житлового будинку:

25% — 1-5 поверхів;

20% — 6-10 поверхів;

15% — вище 10 поверхів. 

Також із змінами методики №315 були внесені корективи, а саме, вимоги, щодо споживання теплової енергії в опалювальному приміщенні з приладом обліку.

Для споживачів, приміщення яких оснащені приладами розподільного обліку теплової енергії, розподілене питоме споживання теплової енергії в розрахунку на 1 квадратний метр площі (1 кубічний метр об’єму) квартири (іншого приміщення) не може становити менше мінімальної частки питомого споживання теплової енергії. Мінімальна частка середнього питомого споживання теплової енергії на опалення визначається для опалюваних приміщень, оснащених приладами розподільного обліку теплової енергії. Цією часткою перевіряють додержання теплового режиму в цих приміщеннях протягом опалювального періоду, в яких не допускається зниження температури повітря більше ніж на 4 oC від нормативної температури внутрішнього повітря. Якщо опалюване приміщення спожило менший обсяг теплової енергії, визначений за показаннями приладів розподільного обліку теплової енергії, ніж визначений за мінімальною часткою середнього питомого споживання, такому приміщенню донараховується обсяг спожитої теплової енергії.

Для опалюваного приміщення, оснащеного приладом (приладами) розподільного обліку теплової енергії, крім обсягу теплової енергії, визначеного на підставі його/їх показань, здійснюється донарахування обсягу теплової енергії Qдонпр.j або Qдонпр.g з метою унеможливлення опалення приміщення за рахунок суміжних опалюваних приміщень або опалюваних МЗК та допоміжних приміщень, запобігання утворенню грибків та плісняви в приміщеннях, МЗК та допоміжних приміщеннях, а також недопущення зниження нормативного строку експлуатації приміщення/будівлі/будинку. Це донарахування не застосовується у разі наявності обґрунтованої претензії щодо кількості та/або якості наданої послуги у приміщені або не застосовується автоматично за наявності у будівлі/будинку більше 30 % опалюваних приміщень, щодо яких оформлено такі претензії.

У кожному розрахунковому періоді протягом опалювального періоду перевіряється дотримання вимоги щодо мінімального споживання теплової енергії в опалюваних приміщеннях, оснащених приладами розподільного обліку теплової енергії. При перевірці спожитий опалюваним приміщенням обсяг теплової енергії на опалення, визначений за показаннями приладу (приладів) розподільного обліку теплової енергії та віднесений до загальної/опалюваної площі/об’єму цього приміщення, порівнюється з мінімальною часткою середнього питомого споживання теплової енергії. У разі недотримання цієї вимоги опалюваному приміщенню донараховується обсяг теплової енергії.

В поточному місяці після виявлення фактичних показань квартирного лічильника тепла виконується «Перерахунок» за періоди, коли не надавались показання квартирних лічильників.

Що таке теплове навантаження?

Теплове навантаження (Гкал/годину) – це кількість тепла, яка необхідна будівлі чи приміщенню за одну годину для забезпечення нормативної температури повітря. Обсяг теплового навантаження, в першу чергу, обумовлений енергоефективністю будинку. Рівень енергоефективності залежить від багатьох факторів: конструкція будівлі, її розташування, орієнтація у просторі, тип будівництва, кількість поверхів, матеріал та товщина зовнішніх стін, наявність утеплення, стан будинку та його інженерних систем тощо.

Один з головних показників енергоефективності — теплові втрати будівлі, тобто який обсяг тепла втрачається через зовнішні стіни та перекриття будинку. Отже, чим більше будівля потребує тепла на годину, тим більшим буде обсяг спожитої будівлею теплової енергії, а, як наслідок, і більшою вартість послуги з постачання теплової енергії. Для прикладу, будинки малої поверховості (2-3-поверхові) споживають на опалення кожного квадратного метра опалювальної площі щонайменше удвічі більше тепла ніж середньостатистична 9-10-ти поверхівка.

Основні принципи розподілу теплової енергії у будинку:

  1. Розподілений обсяг теплової енергії завжди дорівнює загальному обсягу спожитої теплової енергії будинком за звітний період:

РОЗ’ЯСНЕННЯ <br>Що змінилось у порядку нарахувань

  • Загальний обсяг спожитої теплової енергії розподіляється на 2 основні складові:

РОЗ’ЯСНЕННЯ <br>Що змінилось у порядку нарахувань

  • У загальному розподілі спожитої теплової енергії приймають участь приміщення будинку як з централізованим, так і з індивідуальним опаленням:

РОЗ’ЯСНЕННЯ <br>Що змінилось у порядку нарахувань

Отже, насамперед саме мешканців будинку важливо, щоб виконавець комунальної послуги мав актуальні технічні показники житлової будівлі. Тому, пропонуємо співвласникам, при наявності, надати КП «Вишгородтепломережа» ВМР у паперовому або електронному вигляді технічну документацію на багатоквартирні будинки, в яких вони мешкають, що дасть змогу виконавцю комунальної послуги врахувати для розподілу спожитих комунальних послуг найбільш актуальні дані (як у майбутніх періодах, так і за 2022 рік).

Більш детальну інформацію щодо розподілу та процесу нарахувань за послуги з постачання теплової енергії Ви завжди можете отримати будь-яким зручним для Вас способом: залишивши заявку за телефоном +380 (4596) 5-26-42 або надіславши листа на електронну скриньку [email protected][email protected]

Бережіть себе!

З повагою, КП «Вишгородтепломережа» ВМР