19.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Вжиття заходів із спорожнення внутрішньобудинкових водяних систем опалення

Вжиття заходів із спорожнення внутрішньобудинкових водяних систем опалення

РЕКОМЕНДАЦІЇ*

управителям, ОСББ, ЖБК, обслуговуючим організаціям 

щодо вжиття заходів із спорожнення внутрішньобудинкових водяних систем опалення, гарячого та холодного водопостачання з урахуванням температури зовнішнього повітря та часу відсутності енергопостачання

 

1. Заздалегідь налагодіть контакт із уповноваженим місцевим органом, який відповідає за прийняття рішення у надзвичайній/аварійній ситуації

Зверніться до органу місцевого самоврядування (виконкому міської,  селищної, сільської ради) щодо контактних даних відповідальної особи  уповноваженого місцевого органу (штаб, робоча група), який відповідає за прийняття рішення у надзвичайній/аварійній ситуації.

Спільно визначте надійний спосіб зв’язку для отримання інформації щодо надзвичайної/аварійної ситуації на об’єктах тепло- і водопостачання.

Визначте альтернативний спосіб зв’язку у разі втрати основного способу.

 

2. Завчасно подбайте про технічну можливість спорожнення внутрішньобудинкових водяних систем (опалення, гарячого і холодного водопостачання) у багатоквартирному будинку

Визначте та перевірте точки приєднання внутрішньобудникових систем до зовнішніх мереж тепло- і водопостачання (врахуйте, що може бути кілька точок приєднання);

Визначте та перевірте місця розташування першої запірної арматури (ввідних засувок) від усіх точок приєднання:

  • на подвальному і зворотному трубопроводах системи опалення;
  • на подвальному і зворотному (за наявності) трубопроводі системи гарячого водопостачання;
  • на подвальному трубопроводі системи холодного водопостачання.

Визначте та перевірте місця розташування запірної арматури (спускні пристрої),  призначених для спорожнення водяних систем:

  • опалення – зазвичай на тепловій рамці (елеваторному вузлі): в нижній частині грязьовиків на подавальному та зворотному трубопроводах або в нижній частині відповідних трубопроводів;
  • холодного водопостачання – зазвичай на вводі або на водомірному вузлі після ввідної (першої) запірної засувки в нижній частині трубопроводу;
  • гарячого водопостачання – зазвичай на вводі або на водомірному вузлі після ввідної (першої) запірної засувки в нижній частині подавального та зворотного (за наявності) трубопроводу.

Перевірте стан та працездатність дренажних (водозбірних) приямків, які зазвичай розташований у підлозі під спускними пристроями систем тепло- і водопостачання:

  • ретельно очистіть дренажні приямки у разі їх забруднення;
  • ретельно прочистіть канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації, та впевніться у їх працездатності;
  • за потреби, облаштуйте точки спорожнення водяних систем необхідними стаціонарними (труби) або тимчасовими (шланги) мережами із зовнішньою системою каналізації;
  • перевірте працездатність дренажного насосу (за наявності) та комунікацій між дренажним насосом та системою каналізації; подбайте про наявність автономного джерела електроживлення для дренажного насоса.

Визначте та перевірте місця розташування пристроїв (повітровипускні крани), призначених для випуску повітря з водяної системи опалення:

  • для систем опалення з верхнім розведенням – на горищі/технічному поверсі або під стелею останнього поверху у верхній точці подавального трубопроводу або на розширювальному баку;
  • для систем опалення з нижнім розведенням – в квартирах останнього поверху на опалювальних пристроях (батареях) або на горищі/технічному поверсі біля зовнішньої стіни у верхніх точках трубопроводів.

Завчасно подбайте про швидку доступність до повітровипускних кранів на випадок виникнення надзвичайної/аварійної ситуації:

  • налагодіть контакт з власниками/мешканцями квартир останнього поверху;
  • подбайте про наявність ключів від лазів на горище/технічний поверх;
  • за потреби, подбайте про наявність драбини.

Завчасно подбайте про наявність та працездатність стаціонарних та/або переносних термометрів на горищі/технічному поверсі та/або в підвалі.

 

3. Очікуйте інформування від уповноваженого органу у разі виникнення надзвичайної/аварійної ситуації

У разі знеструмлення об’єктів теплопостачання або виникнення аварії на зовнішніх теплових мережах, очікуйте сповіщення від уповноваженого органу та/або теплопостачального підприємства про орієнтовний час відновлення теплопостачання до будинка та вказівки про наступні дії.

Не здійснюйте жодних дій по спорожненню систем тепло- і водопостачання при температурі зовнішнього повітря вище 0ºС.

 

4. Здійснюйте моніторинг температури повітря в неопалювальних приміщеннях в місцях проходження трубопроводів

У разі температури зовнішнього повітря нижче 0ºС, організуйте моніторинг температури внутрішнього повітря біля трубопроводу опалення в наступних місцях:

  • для систем опалення з верхнім розведенням – на горищі/технічному поверсі в північній або північно-східній його частині;
  • для систем опалення з нижнім розведенням – в підвалі в північній або північно-східній його частині.

Зв’яжіться із власниками/мешканцями квартир останнього поверху, попередьте їх про готовність надати доступ до повітровипускних кранів.

Забезпечте доступ до каналів зв’язку з уповноваженим органом.

У разі зниження температури до -1ºС в місці моніторингу, визначте орієнтовний час настання критичної ситуації відповідно до нижченаведеної таблиці (рекомендований максимум – 43 хвилини).

Продовжуйте моніторити – при подальшому зниженні температури в місці моніторингу, орієнтовний час настання критичної ситуації значно скорочується (див. таблицю).

 

Таблиця 1

Час замерзання нерухомої води у трубопроводах залежно від діаметру трубопроводу і температури повітря  навколо трубопроводу 

Діаметр

трубопроводу

Температура  повітря навколо трубопроводу
-1ºС-5ºС-10ºС-15ºС
15 мм43 хв20 хв12 хв9 хв
30 мм1 год 28 хв40 хв25 хв18 хв
50 мм2 год 28 хв1 год 8 хв42 хв31 хв
100 мм4 год 58 хв2 год 16 хв1 год 26 хв1 год 3 хв
200 мм9 год 58 хв4 год 34 хв2 год 52 хв2 год 7 хв

 

5. У разі наближення критичної ситуації та відсутності інформації про відновлення теплопостачання до будинку виконуйте наступні дії:

Виконуйте вказівки, отримані від уповноваженого органу та/або теплопостачального підприємства.

У разі перебоїв зі зв’язком і неможливості узгодити дії з уповноваженим органом та/або теплопостачальним підприємством, рішення про спорожнення  внутрішньобудинкових водяних систем в будинку приймає відповідальна особа обслуговуючої компанії самостійно та оперативно.

Впевніться, що циркуляція теплоносія із зовнішніх теплових мереж
НЕ відновилася
, для чого:

  • перевірте витратомір або тепловий лічильник на наявність циркуляції теплоносія;
  • перевірте манометр на подавальному трубопроводі на наявність тиску із зовнішньої теплової мережі.

Розпочніть спорожнення внутрішньобудинкової системи холодного водопостачання (лише у разі відсутності постачання холодної води):

  • організуйте водорозбір і накопичення води в квартирах;
  • повністю закрийте ввідні засувки;
  • максимально відкрийте спускний пристрій (спускні пристрої якщо в будинку кілька точок приєднання до зовнішніх мереж);
  • за потреби прочищайте канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації;
  • за потреби увімкніть дренажний насос; слідкуйте за відкачуванням води до зовнішньої системи каналізації.

Розпочніть спорожнення внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання (за наявності):

  • почергово повністю закрийте ввідні засувки на подавальному та зворотному (за наявності) трубопроводах на всіх точках приєднання до зовнішніх мереж;
  • максимально відкрийте спускні пристрої на подавальному та зворотному (за наявності) трубопроводах;
  • слідкуйте за витоком води з дренажного приямку;
  • за потреби прочищайте канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації;
  • за потреби увімкніть дренажний насос; слідкуйте за відкачуванням води до зовнішньої системи каналізації.

Розпочніть спорожнення внутрішньобудинкової системи опалення:

  • почергово повністю закрийте ввідні засувки на подавальному та зворотному трубопроводах на всіх точках приєднання до зовнішніх теплових мереж;
  • організуйте відкриття повітровипускних кранів в квартирах останнього поверху або на горищі/технічному поверсі;
  • максимально відкрийте спускні пристрої на подавальному та зворотному трубопроводах;
  • слідкуйте за витоком води з дренажного приямку;
  • за потреби прочищайте канали, що з’єднують дренажні приямки із зовнішньою системою каналізації;
  • за потреби увімкніть дренажний насос; слідкуйте за відкачуванням води до зовнішньої системи каналізації.

Слід не допускати зливу води безпосередньо в підвальні приміщення для запобігання руйнуванню конструкцій та забезпечення можливості використання підвальних приміщень в якості укриття чи пунктів обігріву.

У випадку виникнення непередбачуваних обставин при спорожненні систем, поінформуйте уповноважений орган або місцевий підрозділ Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

 

6. Зв’яжіться з уповноваженим органом та поінформуйте про адресу багатоквартирного будинку та перелік внутрішньобудинкових систем, які спорожнюються.

 

7. Організуйте закриття повітровипускних кранів в квартирах останнього поверху або на горищі/технічному поверсі та спускних пристроїв в підвалі після завершення спорожнення системи опалення.

 

8. Очікуйте інформування про відновлення тепло- і водопостачання до будинку.

_______________________________

* Ці рекомендації розроблені з урахуванням пункту 7.7.33 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики від 14.02.2007 № 71 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05.03.2007 за № 197/13464) у разі аварійних ситуацій, які призводять до припинення циркуляції мережної води в опалювальних системах, за температури зовнішнього повітря нижчою ніж 0 град. С, персонал, який обслуговує ці системи, повинен здренувати воду з систем для запобігання її заморожуванню та виходу системи з ладу.

Рішення про необхідність дренування води з системи приймає особа, відповідальна за технічний стан і експлуатацію тепловикористовуючих установок і теплових мереж суб’єкта господарювання за узгодженням з енергопостачальною організацією.

Допустима тривалість відключення опалювальних систем без дренування теплоносія залежить від температури зовнішнього повітря, якості утеплення, акумулювальної здатності конструкції опалюваних будинків і споруд та  визначається інструкцією з експлуатації, складеною відповідно до місцевих умов. Вона визначає і порядок спорожнення опалювальних систем. 

 

ДОВІДКА
стосовно замерзання нерухомої води в трубопроводах

При замерзанні води відбувається її  розширення і збільшення в об’ємі твердої фази (льоду) на 9 % від первинного  об’єму води.  В умовах замкнутого об’єму посудини (трубопроводу, обладнання), у котрих відбувається  утворення льоду і розширення це призводить до збільшення тиску на стінки і до їх руйнування. Замерзання  за умови нерухомої води завжди відбувається з верхніх шарів води і потім поширюється за принципом  «зверху – вниз». Тому навіть неповне заповнення водою трубопроводів або арматури не запобігає руйнуванню. Верхній шар води буде закоркований твердою фазою.

Температура замерзання води під тиском 1 ата ( 0,1 МПа) становить 0ºС. При збільшенні тиску води температура  переходу води у тверду фазу  зменшується. Так при тиску 1 МПа  температура переходу води у лід відбувається уже при температурі – 0,06ºС, а під тиском 20 МПа – при температурі -1,5ºС. Наявність дисперсної фази у воді прискорює процес утворення льоду. Наявність сольових розчинів – зменшує температуру замерзання води.

Якщо вода у трубопроводі не рухається, то при зниженні температури води до +4ºС вода набуває найбільшої щільності – близько 1000 кг/м³ і опускається у нижню зону трубопроводу або обладнання. Вертикальне перемішування при цьому припиняється. А у верхній зоні при температурі 0ºС і нижче відбувається утворення кристалів льоду шестикутної форми, які починають збільшуватись. По мірі подальшого зниження температури процес розповсюджується зверху вниз на всю висоту трубопроводу або обладнання. При розмерзанні вода при температурі  +4ºС залишається насичена рихлими льодоподібними масами.

Час замерзання води залежить від температури повітря  навколо труби, рухливості зовнішнього повітря, початкової температури на поверхні труби або обладнання і діаметру труби. Найбільший вплив має діаметр труби і температура довкілля. Початкова температура на поверхні трубопроводу має незначний вплив.

Для запобігання швидкого замерзання води у приміщенні необхідно  вжити заходів щодо збільшення стійкості неопалювальної будівлі у якій прокладено трубопровід, або розміщено обладнання і запобіганню його переохолодженню, уникнути  протягів і рухливості повітря.

Таблиця для розрахунку максимального часу простою системи до замерзання води.

Таблиця 2

Час замерзання нерухомої води у трубопроводах  у хвилинах залежно від діаметру трубопроводу і температури повітря  навколо трубопроводу. Початкова температура на поверхні труби +10 ºС 

Діаметр

трубопроводу

Температура  повітря навколо трубопроводу
-1ºС-5ºС-10ºС-15ºС
154320129
3088402518
50148684231
1002981368663
200598274172127
300898411259191

Для початкової температури  на поверхні трубопроводу у діапазоні від +30ºС до +50ºС час приймати згідно таблиці з коефіцієнтом 1,4.

 

ДЖЕРЕЛО