19.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Якісна освіта Київщини без бар’єрів

Якісна освіта Київщини без бар’єрів

У межах інформаційної кампанії «Тиждень якості освіти» команда управління Державної служби якості освіти у Київській області за участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Романа Романюка, очільниці управління з дотримання прав дитини та сім’ї, молоді та спорту Олени Вихор, фахівців Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провела зустріч за круглим столом із теми: «Безбар’єрність: рівні можливості доступу до якісної освіти».

Учасники – голова районної військової адміністрації, заступники голів РВА, голови та заступники голів з гуманітарних питань територіальних громад, начальники відділів / управлінь освіти, директори закладів освіти Київської області.

У вітальному слові Дмитро Лубінець, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини подякував освітянам Київщини за їх працю та відданість справі.

«У рамках здійснення парламентського контролю щодо додержання прав і свобод людини в Україні особлива увага приділяється питанню захисту прав і інтересів дітей з особливими освітніми потребами, зокрема, їх права на інклюзивне освітнє середовище та безбар’єрний освітній простір у закладах освіти», – підкреслив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Заступник Голови Державної служби якості освіти України Іван Юрійчук акцентував увагу на тому, що у цей складний час важливо знаходити ресурси для обговорення питань, які стосуються освіти та дітей, нашого майбутнього.

«Я переконаний, що лише завдяки спільній роботі, ми зможемо досягти того, щоб освіта українських дітей стала справді безбар’єрною. Вся освітянська спільнота працює заради того, щоб кожна дитина отримувала якісну освіту», – зазначив Іван Ярославович. Якісна освіта Київщини без бар’єрів

Роман Романюк, керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини акцентував увагу на створенні безбар’єрного середовища як складової права людини на освіту: «З метою забезпечення рівних прав та можливостей їх реалізації у всіх сферах життя розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. №366-р схвалено Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Одним зі стратегічних напрямів Стратегії є забезпечення освітньої безбар’єрності – створення рівних можливостей та вільного доступу до освіти, включаючи освіту протягом життя, а також перенавчання та опанування додатковими навичками».

Олена Вихор, очільниця управління з дотримання прав дитини та сім’ї, молоді та спорту розповіла про окремі питання дотримання принципу безбар’єрності під час проведення моніторингових візитів.

Начальник управління Державної служби якості освіти у Київській області Лілія Кревська зазначила: «Сьогодні ми будемо говорити про якість освіти без бар’єрів. Адже із російським вторгненням безбар’єрність набула ще більшої актуальності й нового значення».

Також Лілія Богданівна представила результати вивчення питання щодо організованого початку 2022/2023 навчального року у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти; акцентувала увагу на необхідності дотримання норм організації безпечного освітнього середовища у закладах освіти в умовах воєнного стану; наголосила на забезпеченні рівних можливостей доступу до якісної освіти для дітей з особливими освітніми потребами.

Тетяна Волотовська, заступник голови Вишгородської районної військової адміністрації наголосила на тому, що безпека дітей та відновлення закладів освіти є основним пріоритетом у освітньому процесі України та поділилась досвідом організації безпечного освітнього середовища закладів освіти Вишгородського району.

Сергій Шепетько, заступник Бучанського міського голови поділився досвідом відновлення закладів освіти у Бучанській територіальній громаді. «У нашій громаді зруйнований повністю один заклад дошкільної освіти, 14 закладів освіти пошкоджені. За допомогою міжнародних партнерів з Італії, Португалії, Польщі, Австрії було відремонтовано майже всі заклади (дах, вікна, укриття) і діти мають можливість їх відвідувати. Головне, що ми говоримо нашим міжнародним партнерам: «Інвестуйте сьогодні, бо діти потребують якісної освіти саме зараз». Якісна освіта Київщини без бар’єрів

Тетяна Свириденко, голова Іванківської селищної ради Вишгородського району ознайомила із інформаційно-цифровою безбар’єрністю, яка є фундаментом якісної дистанційної освіти.

Ірина Волощенко, начальник відділу освіти, молоді, фізичної культури і спорту Макарівської селищної ради Бучанського району поділилась досвідом Макарівської територіальної громади щодо забезпечення безбар’єрного доступу до якісної освіти в умовах воєнного стану.

Учасники круглого столу мали можливість обмінятися думками, досвідом роботи, окреслили низку важливих питань для вирішення.

Управління Державної служби якості освіти у Київській області