29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Вибори 2020

Вибори 2020

Літо — яскрава пора для відпочинку, проте не для майбутніх суб’єктів виборчого процесу, які вже розпочали активну підготовку до місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня 20202 року.
Кандидати, політичні консультанти та юристи, майбутні члени виборчих комісій зараз намагаються проаналізувати кожне речення оновленого виборчого кодексу, який фактично змінив правила гри місцевих виборів. Хтось досі намагається визначитись з партією, яка найбільше до душі, хтось веде перемовини за місце у списку, хтось збирає документи та прораховує кількість коштів, що необхідні для сплати застави.
Найперше, що б я рекомендувала кандидатам та штабістам сьогодні, — не полінуватися, а детально вивчити всі зміни Виборчого кодексу. Другий, не менш важливий крок, — визначитись із округом, де плануєте висувати свою кандидатуру.
Власне, саме на формуванні округів хочу зосередити увагу читачів.
Відповідно до чинного законодавства, формувати та утворювати багатомандатні виборчі округи будуть територіальні виборчі комісії з 5 по 6 вересня 2020 року.
Місцеві вибори 2020 пройдуть за двома виборчими системами:
1) система пропорційного представництва за відкритими списками (в народі — список). За відкритими списками українці обиратимуть кандидатів в обласні, районні ради та міські, селищні, сільські ради, де кількість виборців більше 10 тисяч;
2) мажоритарна система відносної більшості (простіше — «мажоритарка») – міські, селищні, сільські ради, де кількість виборців менше 10 тис.
Якщо кандидат вирішить балотуватися у місцеву громаду, йому варто спершу обрати приблизний округ, який буде утворено відповідно до норм Виборчого кодексу, та прорахувати шанси на успіх — орієнтовно продумати, скільки мешканців за нього проголосують.
Як же порахувати, скільки виборчих округів буде у Вашому населеному пункті?
Ми знову-таки повертаємось до кількості виборців у Вашій громаді:
1) якщо більше 10 тис. — рахуєте за формулою:
кількісний склад місцевої ради ділите на 10 — і в результаті отримуєте кількість округів.
Але зауважте — тут передбачено відхилення + – 2 округи.
Для прикладу, візьмемо Київську область. Станом на сьогодні склад обласної ради налiчує 84 депутати.
Отже, 84:10= 8 округів.
Таким чином, матимемо від 6 до 10 округів у Київській області.
2) Якщо мова йде про громаду до 10 тис. виборців, маємо іншу формулу:
кількісний склад ради ділимо на 3 — отримуємо кількість округів.
Тут відхилення складає лише один округ.
Насправді математика доволі проста, головне — зрозуміти теорію і використовувати на практиці. Моя порада кандидатам — не чекайте вказівок партій «згори», а починайте працювати вже сьогодні.
Марина МЕЛЬНИЧЕНКО,
директор Політико-правової
консалтингової групи