28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Вишгородському району — бути !

Вишгородському  району —  бути !

Дорожу честю району, 36 років працюю на його благо, знаю всі його злети і падіння. Нагадаю, що в місті знаходиться стратегічний об’єкт — Київські ГЕС і ГАЕС. З Вишгорода ПРаТ «Укргідроенерго» керує усіма десятьма гідроелектростанціями по Дніпру і Дністру. А про історично-культурну спадщину Вишгородщини знають і на світовому рівні. У нас великий потенціал розвитку туризму, в тому числі й міжнародного, з точки зору природного ландшафту і географічного розташування. У нас знаходяться об’єкти Всеукраїнського значення: Національний музей- заповідник і Межигір’я у Нових Петрівцях.
Ми маємо статус пристоличного району, а тепер нас хочуть бачити у статусі території Бучанського району. Але ж навіть з точки зору престижності Вишгород не порівняти з Бучею!
Районні депутати і громадськість, якій не байдуже, в якому статусі жити і працювати, будуть усіма доступними методами боротися за збереження нашого району.
Вишгородському району — бути!
Катерина ОЛЕКСІЙ,
депутат районної ради

Прикро констатувати факт, що з початку реформи до сьогоднішнього дня не було прийнято нормативних актів, які б чітко регулювали процес об’єднання районів. Методичні рекомендації щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, які розроблені Мінрегіоном, носять рекомендаційний характер і, як показала практика формування ряду районів інших областей, здійснювались зі значним відхиленням. Однак, у статті 132 Конституції України, норми якої є нормами прямої дії, закладено основу територіального устрою нашої держави та головні принципи соціально-економічного розвитку регіонів. Відповідно до Конституції, основи формування майбутнього району, до складу якого увійде Вишгородський район, повинні базуватися на збалансованості соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.
Я є прихильником ідеї створення нової одиниці субрегіональною рівня у складі Вишгородського, Іванківського, Поліського районів та м. Славутича.
Ці райони мають спільні територіальні кордони, об’єднані спільною історією, в тому числі — з подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та обслуговування зони відчуження разом із містом Славутичем, де більшість населення працює на АЕС та пов’язаних із нею підприємствах. Спільними також є інфраструктура районів, сполучення, в тому числі траса Київ-Овруч, яка в перспективі буде розширена, стане новою міжнародною автомобільною артерією України і, відповідно, важливим чинником розвитку майбутнього району. Спільними також є основні критерії соціально-економічного розвитку регіону, рекреаційні зони, розвиток сільського господарства, відсутність великих промислових виробництв, туристичний потенціал, ринок праці та трудова міграція до м. Києва.
Також варто зазначити принципи обрахунку населення, що дають можливість підрахувати реальну кількість проживаючих на відповідній території. За основу формування нових районів беруть показники зареєстрованих жителів на відповідних територіях, однак не враховують показники навантаження на соціальні об’єкти (медицина, освіта, сфери відпочинку). Якщо проаналізувати, як варіант, навантаження на Вишгородську центральну районну лікарню, то можна припустити, що у Вишгородському районі проживає більше 150 тис. людей. А останні зміни в законодавстві та можливість реєстрації у садових будинках дадуть можливість збільшити населення майбутнього району мінімум на 30-40 %, що відповідатиме методичним рекомендаціям Мінрегіону.
Рішення ЦВК дозволило голосувати на наступних місцевих виборах не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного проживання, що свідчить про необ’єктивний підхід до обрахунку жителів нових районів.
Можна ще привести безліч факторів, які вказуватимуть на реальність об’єднання зазначених мною районів та міста Славутича для повноцінного спільного розвитку цього регіону та задоволення потреб його жителів.
Резюмуючи сказане, маю оптимістичну надію, що на мапі Київської області з’явиться нова одиниця субрегіональною рівня у складі Вишгородського, Іванківського, Поліського районів та м. Славутича, а саме — Вишгородський район з адміністративним центром у місті Вишгороді.
Михайло ЯКИМЧУК,
депутат районної ради