28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Чи буде ярмарок у Вишгороді? Думки розділились…

Чи буде ярмарок  у Вишгороді?  Думки розділились...

«Право на працю!» — таким гаслом розпочався робочий тиждень у Вишгороді. Підприємці, які торгували до карантину на вулиці Шолуденка (біля стадіону «Енергетик»), вимагали дозволу відновити роботу. Повернути ярмарок вихідного дня — з такою метою представники та члени ГО «Об’єднання учасників ярмарковоі? торгівлі Києва» влаштували мітинг під стінами адмінбудинку.

З учасниками акції поспілкувалися представники влади. Наразі створено робочу групу, яку очолив в.о. голови Вишгородської РДА, а до її складу ввійшли Вишгородський міськии? голова, керівники районного відділу лабораторних досліджень, райдержпродспоживслужби, Вишгородського відділу поліції, ДСНС, КП ВМР «Вишгород-Благоустрій» та ГО «Об’єднання учасників ярмарковоі? торгівлі Києва», які спільно обстежать локацію проведення ярмарку на санітарні умови та дотримання протиепідемічних заходів. Далі, за висновками робочої групи та її пропозицій остаточне рішення прийматиме раи?онна комісія з питань ТЕБ та НС. Всі необхідні процедури обіцяють провести в місячний термін.
Міська влада готова підтримати підприємців, а споживачам забезпечити можливість купувати продукцію вітчизняного виробництва за цінами, що зазвичай нижчі, ніж у супермаркетах, запевняє міський голова Олексій Момот: «До мене надходять численні звернення як від мешканців-покупців, так і від підприємців району та області, які є виробниками продукції, з проханням надати дозвіл на відновлення роботи ярмарку вихідного дня. На жаль, або на щастя, Вишгород — промислове місто, а не сільськогосподарське.
У нас нема масових виробників сільськогосподарської продукції, які могли б її реалізовувати на ярмарку. Але, щонайменше 15 яток на ярмарку — це наші люди, ФОПи Вишгорода і району.
Близько двох тижнів тому я вже піднімав це питання серед членів районного штабу по боротьбі з COVID-19, беручи за приклад інші населені пункти, де місцеві комісії ТЕБ та НС дали дозволи на проведення таких ярмарків. На що отримав відповідь, що Вишгородська районна комісія з надзвичайних ситуацій не вбачає в діючих рішеннях Кабінету Міністрів та Київської обласної комісії ТЕБ та НС можливості надання відповідного дозволу на поновлення ярмарку по вул. Шолуденка. Та попри це, я вважаю, що все реально. Тож, запропонував, щоб районна комісія ТЕБ та НС виписала відповідні санітарні та епідеміологічні норми, яких необхідно дотримуватися: якщо це односторонній автомобільний рух — будь ласка односторонній рух, якщо це масковий режим, дезінфектори, відстань між ятками — все буде забезпечено. Ця функція буде покладена на комунальне підприємство «Вишгород-Благоустрій», яке, власне, і є організатором ярмарку вихідного дня вже протягом п’яти років. Також КП подбає про встановлення біотуалетів, смітників, контейнерів для збору побутових відходів, їх належного утримання, своєчасного вивезення сміття та прибирання території. Все це можна обговорити у форматі комісії, взявши до уваги мої пропозиції, дати відповідні доручення і в найкоротші терміни відпустити людей торгувати.
Якщо говорити про санітарні норми, то на відкритому ярмарку легше проконтролювати їх дотримання, ніж у будь-якому супермаркеті, де зазвичай у вихідні дні збирається велика маса людей на закупи. Люди повинні мати вибір: продукції, цінової політики та місця, де їм зручно купувати. А ми як місцева влада забов’язані відреагувати на численні звернення жителів міста та відкрити роботу ярмарку. Сподіваюся, що районна комісія ТЕБ та НС оперативно відреагує на наше прохання».
В соціальних мережах думки містян щодо відновлення роботи ярмарку вихідного дня у Вишгороді розділилися. Частині жителів подобається саме там купувати овочі, фрукти, бакалію та інший крам за цінами від фермерів та виробників. Люди з нетерпінням очікують на відновлення роботи ярмарку і говорять про відповідну якість продукції та більш широкий асортимент, ніж пропонується споживачу в супермаркетах міста. Дехто вважає, що ціни на ярмарку далекі від соціальних і продаж здійснюють не виробники, а перекупники, які після себе залишають безлад та сміття. Також користувачі фейсбуку коментують, що ярмарок ускладнює автомобільний рух центральною вулицею міста, яка й без того має активний трафік.
Поки підприємці чекають на офіційні рішення районної влади, голова ГО «Об’єднання учасників ярмарковоі? торгівлі Києва» Дмитро Якубовський переконує: «Умови проведення ярмарку надають можливість розміщувати торгові точки на відповідній відстані одна від одної. Це забезпечить дотримання соціальної дистанції між покупцями. Кожна торгова точка реалізує продукцію одного напрямку. Перед продавцями будуть встановлені захисні екрани із плівки або пластику, що унеможливить прямий контакт із покупцем».
Та попри всю відповідальність людей, що вимагали права на працю у Вишгороді, подальшу долю ярмарку біля стадіону вирішуватиме робоча комісія.

Влас. інф.