29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Фарбуємо пасхальні яйця без «хімії»

Фарбуємо пасхальні яйця без «хімії»

Щоб зберегти шкаралупу цілою до кінця варіння, яйця треба близько години потримати при кімнатній температурі. У воду бажано додати столову ложку солі. Також можна на одному кінці яйця проколоти маленький отвір. Щоб фарба лягала рівніше, перш ніж фарбувати яйця, їх необхідно знежирити – протерти мильним розчином або спиртом.
Тепер про самі способи фарбування яєць.
1. Лушпиння цибулі – найвідоміший і доступний усім спосіб. Ним яйця можна пофарбувати в кольори від жовтого до червоно-коричневого. Це залежить від концентрації відвару. Потрібно приготувати його і дати настоятися. Якщо хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння візьміть більше і варіть його біля півгодини. Потім яйця опустіть у настій, доведіть до кипіння і варіть протягом 10 хв. Вийміть, остудіть.
2. Щоб яйця вийшли жовтого або золотистого кольору, їх фарбують за допомогою березового листя. Відвар готується з листя (можна сухого) молодої берези і настоюється біля півгодини. Яйця вимити, опустити в теплий настій, варити 10 хв. після кипіння, вийняти й остудити.
3. Вже варені яйця натерти соком (буряковим, морквяним).
4. Покладіть яйця в каструлю, залийте водою. Додайте чайну ложку оцту. Кип’ятіть яйця 15 хвилин з натуральними фарбувальними добавками.
Світло-червоний – буряк або чорниця.
Оранжевий – цибуля.
Ясно-жовтий – апельсини або лимони, морква.
Ясно-зелений – листя шпинату, кропиви.
Зелений – зелені яблука.
Синій – листя червоної капусти.
Бежевий або коричневий – кава.
Якщо після фарбування поставити яйця в цьому ж відварі на всю ніч в холодильник, то забарвлення буде яскравішим.
5. Мокрі яйця обкачують у сухому рисі, завертають в марлю (кінці марлі треба щільно зав’язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) і варять у цибулинні звичайним способом. Виходять яйця в цятку.
6. Для отримання мармурового ефекту потрібно обернути яйця в цибулиння і зверху зав’язати яким-небудь бавовняним матеріалом.
7. При фарбуванні можна обмотати яйця різноколірними нитками, тоді на них вийдуть цікаві орнаменти.
8. Зварити яйця у воді з содою. Обгорнути їх в різноколірні шовкові шматки матерії, перев’язати ниткою. Знову прокип’ятити в цій воді, дати охолонути, відкрити шматочки матерії.
9. Зірвіть молоді листки різної форми (наприклад, листки петрушки). Прикладіть до яєць, обмотайте панчохою і туго зав’яжіть. Опустіть в міцно заварене цибульне лушпиння. Варіть довго.
10. Забарвлені будь-якою харчовою фарбою яйця ще гарячими промокнути серветкою, поставити в чарку або підставку для яєць і тонким акварельним пензликом розмалювати їх, поки вони не охололи. У цьому способі все залежить тільки від вашої фантазії.
11. Так само можна пофарбувати яйця не тільки зовні, але і зсередини. Потрібно відварити їх 3 хвилини, потім дістати і в деяких місцях проштрикнути шкаралупу голкою. Потім кип’ятити ще якийсь час до готовності в міцній заварці з додаванням гвоздики, кориці і коріандру.
Після фарбування пасхальних яєць для додання блиску потрібно протерти їх олією.