29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

«Вишгород — європейське місто»

«Вишгород — європейське місто»

16 листопада у Київському літературно-меморіальному музеї Максима Рильського за сприяння засновників Благодійного фонду «Гіппократ» Ольги Решетняк та Максима Кацуби відбулась презентація книги-фотоальбому «Вишгород — європейське місто» . Метровий макет книги, презентація якої напередодні відбулася у Вишгороді та німецькому місті Айхенау, встановлено біля поетової садиби.
Презентацію відкрив вишгородський танцювальний колектив «Клерико». З вітальним словом виступила Любов Боса, к. і. н., старший науковий співробітник Українського етнологічного центру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського. А потім всі охочі могли доторкнутися до живої історії прадавнього міста на Дніпрі, що представлена в експонатах приватної колекції: унікальні середньовічні монети, наконечники стріл часів Золотої Орди, фрагменти кераміки (починаючи від часів Трипільської культури) і посуду Бронзового віку, уламки візантійських амфор та прикрас часів Володимира Великого та Ярослава Мудрого, козацькі люльки тощо. Особливо вражала палеонтологічна підбірка із найдавніших часів: викопні рештки акул, коралі, скам’янілі морські губки тощо.
Вперше було представлено два відеоролики виробництва компанії «ТелеВишгород» з оригінальним аранжуванням пісень про Вишгород, одна з яких є офіційним гімном міста. Звукозапис здійснено за сприяння благодійника Володимира Литвиненка на музичній студії міста Макарова. Автори слів — Анатолій Кульчицький і Вадим Перегуда.
«Ідея книги про місто належить моєму батькові, — розповідає Ольга Решетняк. — Звісно, я не могла не втілити її в життя і пишаюся тим, що БФ «Гіппократ» під моїм керівництвом зробив це. І сьогодні маємо якісну візитівку нашого міста. Я вдячна людям та організаціям, які придбали та замовляють книгу «Вишгород — європейське місто». БФ «Гіппократ» використає ці кошти для ремонту шкільних і танцювальних класів. Вдячна колективу «Клерико» та особисто Ользі Пінчук за підтримку проектів нашого фонду. За те, що славлять Вишгород. Вдячна всім, хто підтримує нас та продовжує родинні традиції».
Влас. інф.