28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Децентралізація: визначилися не всі

Децентралізація:  визначилися не всі

Київська ОДА в черговий раз взялася допрацьовувати кінцевий варіант перспективного плану формування територіальних громад. Цього разу списи ламали навколо ОТГ Переяслав-Хмельницького, Миронівського, Вишгородського та Броварського районів Київщини. Консенсусу вдалося досягти далеко не по всіх громадах. У КОДА вже попередили місцеві ради: якщо до 10 жовтня вони не приймуть рішення, у складі якої ОТГ хочуть бути, доля їх буде вирішена «розпорядженням зверху» і в примусовому порядку.
Нещодавно у Київській облдержадміністрації відбулося друге і третє засідання робочої групи по внесенню змін до перспективного плану формування територій громад Київської області. Розглянуто було проекти по Переяслав-Хмельницькій, Девічковській, Ташанській, Ціблівській ОТГ Переяслав-Хмельницького району та Миронівській ОТГ Миронівського району. Крім того, робоча група вивчила пропозиції до уточнення складу Вишгородської міської, Димерської селищної ОТГ Вишгородського району, а також Броварської, Великодимерської, Гоголівської і Калинівської ОТГ Броварського району.
Керівник Офісу реформ у Київській області Володимир Удовиченко розповів, що зараз у КОДА триває робота, але остаточного рішення ще немає. Поки що робоча група взяла тайм-аут і дала термін місцевим радам до 10 жовтня остаточно визначитися зі своєю подальшою долею. «У Переяслав-Хмельницькому районі села вже почали працювати активніше. Якщо будуть якісь конкретні результати по об’єднанню до 10 жовтня, ми готові піти назустріч і ще раз розглянути їх пропозиції, врахувати формати, які відповідатимуть Методиці і Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», — зазначив Удовиченко. За його словами, план, який затвердить Київщина, може кількісно відрізнятися від плану Мінрегіону, заминка в одному: місцеві ради ніяк не можуть домовитися і втрачають час. «Міністерство розвитку громад і територій визначило створення 45 громад по області, ми ж розглядаємо варіанти 69-72 громад і готові за них боротися. Але в більшості, все це — ще на стадії розмов. Наприклад, Старі та Нові Петрівці вже давно могли б об’єднатися в одну сильну громаду з десятитисячним населенням. Але лише зараз вони зрозуміли, що часу зовсім не залишилося і хочуть почати процес об’єднання. Якщо вони встигнуть провести процедуру, їх включать до плану, якщо ні, то увійдуть до складу Вишгорода. Всі сільські ради стоять на своєму, більшість не хочуть ні з ким об’єднуватися, взагалі», — розповів Володимир Удовиченко.
У Вишгородському районі також не обійшлося без дискусій. За словами голови Вишгородської міськради Олексія Момота, за існуючим перспективним планом до Вишгорода приєднуються чотири сільські ради: Хотянівська, Новопетрівська, Старопетрівська і Лютізька. «На нараді 18 вересня було запропоновано внести зміни в існуючий план і приєднати додатково ще три сільради — Демидівську, Козаровицьку і Синяківську. Зараз щодо них іде дискусія, тому що дуже велика відстань до центру і це не відповідає методиці. Вони територіально ближче до Димерської громади і повинні були увійти в цю ОТГ. Кінцеве рішення прийме область. Ми приймемо будь-яке рішення облради, оскільки впевнені, що громада буде дієвою у будь-якому форматі», — зазначив Олексій Момот.
Влас. інф.