29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Щоб узимку похрумтіти огірочками

Щоб узимку похрумтіти огірочками

Кожен з нас любить їсти щось смачне й корисне. А огірки просто неможливо не любити. Батьківщина огірків — Індія. У цій країні вони культивуються більше шести тисяч років. Але напевно ніде так не люблять огірки, як в Україні.
Сьогодні найпопулярніший спосіб обробки огірків — консервування. Воно допомагає зберегти смачні овочі на дуже довгий термін, надає їм чудового смаку та аромату.
Рецепт 1
На 10 літрових банок.
Інгредієнти: огірки — 5 кг, часник — 5 зубчиків, перець чорний — 30 штук (горошком), кріп — 10 штук (парасольки), лист смородини — 10 штук, лист хрону — 1, вода — 2,5 літри, сіль — 3 ст. ложки, цукор — 5 ст. ложок, гірчиця зернами — 10 чайних ложок, оцет — 150 гр, перець запашний горошком — 30 штук.
Для консервації ідеальними будуть невеликі огірки. Їх треба покласти на кілька годин у холодну воду, щоб витіснити повітря, яке є в тканинах плоду. Це дозволить створити щільну структуру огірка.
Потім розкладаємо їх у банки, додаємо зелень, перець, часник і гірчицю. Готуємо маринад і розливаємо його по банках. Банки закриваємо, стерилізуємо в гарячій воді 5 хвилин з моменту закипання. Перевертаємо банки до повного охолодження.
Зберігати їх бажано в темній прохолодній коморі.
Рецепт 2
На 5 літрових банок.
Інгредієнти: невеликі огірочки — приблизно 3-3,5 кг, вода — 1л 750 мл (близько 7 склянок), сіль — 2 ст. ложки, оцет — 1 склянка, цукор — 1 склянка, кетчуп «Чилі» — 8 ст. ложок з гіркою (можна менше), суцвіття кропу, лист хрону, петрушка, кріп. Огірки маленького розміру маринуємо цілими, великі — краще розрізати.
Замочити огірочки в чистій холодній воді на кілька годин (воду змінити кілька разів), обсушити, відрізати у них краї. Наповнити стерильні банки огірками, укладаючи їх досить щільно.
Варимо маринад: у воду додаємо кетчуп «Чилі» та всі інші спеції, часник, варимо на помірному вогні три хвилини, вливаємо оцет, доводимо до кипіння, знімаємо з вогню. Спеції не фільтруємо, разом з ними заливаємо маринад у банки. Стерилізуємо їх у каструлі 10 хвилин. Закриваємо банки стерильними кришками. Обкутуємо до охолодження.
Зберігаємо в погребі чи підвалі.
Рецепт 3
На 1,5 літрову банку.
Інгредієнти: маленькі огірочки — приблизно 15 шт., лавровий лист — 2-3 шт., перець чорний горошок — 5-7 шт., кріп, листя хрону, чорної смородини, дуба, часник — 1-2 зубчики, цукор — 40 гр. (1,5 ст. ложки), сіль — 40 гр. (2 ст. ложки), оцет (9 %) — 40 мл (2,5 ст. ложки).
Поки вода кипить, готуємо огірки до консервації.
Банку ретельно вимийте. На дно покладіть кріп, часник, лавровий лист, перець-горошок, листя хрону, смородини, дуба. Огірки вимийте й покладіть шарами (великі можна порізати). Потім залийте окропом до верху і, накривши кришкою, залишіть на 10-15 хвилин. Злийте воду в каструлю і повторіть процедуру. Воду в каструлі знову доведіть до кипіння. Тим часом в банки з огірками додайте цукор, сіль, оцет. Залийте втретє окропом і закатайте кришками.
Банки слід перевернути і закутати. Залишити на добу.