28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Оборонці української державності

 Image00008

ДЖЕРЕЛО: Національний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році»

В історії кожного народу є події та дати, що повторюються. Такими є бій під залізничною станцією Крути у 1918 р. — поблизу сіл Крути та Пам’ятне (Ніжинський повіт, Чернігівська губернія) та захист Донецького аеропорту чотири року тому.

У бою під Крутами оборонці української державності — загін із київських курсантів, Студентського куреня Українських січових стрільців і козаків «Вільного козацтва» — виконали наказ командування і 5-годинним боєм зупинили стрімкий наступ 3-тисячного підрозділу російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова. Це дало змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

У запеклих боях за Донецький аеропорт оборонці незалежної України — українські військові, попри нищівний вогонь супротивника, 242 дні не здавали позицій. Вони тримались, коли не витримував бетон. За це їх нарекли «кіборгами» та створили книги і фільми про незламну волю та стійкість.

18 січня ц. р. у Національному музею-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» відбувся захід «Полум’я ДАПу в наших серцях». Народний депутат України Володимир Ар’єв, міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз, голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Терещук, голова Вишгородської райдержадміністрації Вячеслав Савенок, голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко, командир 90-го батальйону, кавалер двох орденів Богдана Хмельницького Віталій Баранов, кіборги, учасники АТО та їхні родини, волонтери, школярі, громадськість схилили голови за загиблими захисниками України (поминальну молитву провів священик Старопетрівської церкви Казанської Божої Матері о. Василій).

Вихованці Димерської музичної школи виконали гімн України. Присутніх привітали музиканти: учасник АТО, боєць 81-ої окремої аеромобільної бригади Ярема та соліст гурту «Тінь сонця» Сергій Василюк. Батьки, дружини, діти та близькі загиблих за незалежність України отримали почесні подяки від Київської обласної державної адміністрації. Голова КОДА Олександр Терещук  запропонував створити на території музею пам’ятник героям-кіборгам. Директор Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» Іван Вікован висловив співчуття рідним та близьким загиблих і попросив їх передати речі для розширення експозиції музею про учасників АТО.
Пам’ять про загиблих захисників незалежності нашої держави житиме в серці кожного українця.

Image00001

Image00002

Image00003

Image00004

Image00005

Image00006

Image00007