29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

У Фрайбурзі досягнуто конкретних напрацювань

dos

Влас. інф.
ФОТО — Трохим ІВАНОВ, спеціально для «Вишгорода»

Якщо для нас «зелена» енергетика, ефективні енергозберігаючі технології все ще з розряду новинок, то на Заході — це давно звична справа. На запрошення міст-побратимів нещодавно вишгородська делегація у складі секретаря міської ради Тетяни Бражнікової та заступника міського голови Трохима Іванова взяла участь у Третій німецько-українській конференції партнерства між громадами у місті Фрайбург-у-Брайсгау. Після візиту редакція газети «Вишгород» зустрілася з Т. Бражніковою та Т. Івановим.

— Як українців зустріла Німеччина?
— На жаль, ми на півдня запізнилися у зв’язку із затримкою рейсу Київ-Мюнхен-Базель (Швейцарія). Німецькі друзі зустріли нас в аеропорту, і ми поїхали до Фрайбурга, благо — всього 60 км. Населення його складає 200 тис. чоловік. Місто дуже красиве, старовинне, йому виповнилося 898 років. За 90 км від Фрайбурга — Цюрих. З півночі – французький Страсбург, з північного заходу – Карлсруе, а ось до столиці федеративної землі (Штутгарту) далі — 200 км. Фрайбург очолює 33-річний Мартін Горн (НА ФОТО — у центрі), наймолодший мер Німеччини.
— Яку саме програму запропонували наші партнери?
— Під час конференції ми обговорювали тему розвитку німецько-українського партнерства. В заході взяло участь близько 150 представників обох країн, які ділились досвідом та результатами реалізації проекту «Партнерство з містами України».
— Ми заслухали дуже фахові доповіді на тему впровадження енергозберігаючих технологій, взяли участь у панельних дискусіях, тобто отримали вичерпні відповіді на всі запитання. Також здійснили три спеціальні екскурсії, під час яких нам було презентовано взірці кращих практик у сфері енергоефективності в територіальних громадах.
— Яка екскурсія найбільша вас вразила?
— Кожна з них по-своєму неповторна. Скажімо, ми побували на закритому міському полігоні побутових відходів. Це не смітник, а дуже доглянута територія. З її південного боку німці встановили сонячні батареї, які живлять електроенергією не лише полігон, а й навколишні будівлі. Більше того, там, на полігоні, з шарів відходів акумулюється газ, який теж використовується для обігріву житла і соціальних об’єктів.
— Тобто у прагматичних німців навіть відходи приносять користь?
— У цьому плані їхній раціональності, господарності можна по-доброму позаздрити. Економіка Німеччини, яка у десятки разів потужніша від української, споживає удвічі менше газу, аніж ми. Будинки всі утеплені, теплотраси в ідеальному стані, чіткий облік теплоенергії, можливість регулювання тепла — ось головні критерії успіху.
— Слід зазначити, що майже у всіх екскурсіях звучала тема екології — це і роздільне сміття, і альтернативні джерела енергії, і транспорт. До речі, найпопулярнішими видами транспорту у Фрайбурзі є велосипед і трамвай, а от придбання автомобілів та пересування ними дехто вважає навіть вчорашнім днем. Велосипедні доріжки, велосмуги та велостоянки розміщені по всьому місту і користуються великим попитом серед громади — незалежно від віку, фізичної підготовки та статусу. І це гарний приклад і для нашого міста.
— Які практичні напрацювання ви привезли до Вишгорода?
— У Фрайбурзі ми тісно спілкувалися з нашими побратимами з Льорраха та Айхенау. Є конкретна домовленість про виділення більше 200 тис. євро на утеплення однієї будівлі соціального призначення. І це лише початок повномасштабного співробітництва. Німецькі друзі налаштовані на серйозні інвестиції в наше місто. А це — найкращий знак довіри до українського партнерства.