28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

День Незалежності у Вишгороді

Image00004

24 серпня Вишгородщина відзначала державне свято та 45-річчя району

Марина КОЧЕЛІСОВА

День Незалежності на Вишгородщині цього року відзначали у подвійному форматі — разом із 45-річчям району. Та – неочікувано — досить стримано.
Слід віддати належне організаторам: врахували і бойові дії на Сході, за яких недоречні бучні свята, і спеку — принаймні, у Вишгороді святкове дійство зайняло частину просп. І. Мазепи, де рух був обмежений від БК «Енергетик» (із 17-ох години — від «Білли»), та просп. Т. Шевченка (до церкви св. Володимира).
Довгих промов не було, а з приводу феєрверку (подарунок від народного депутата Ярослава Москаленка) мешканка Гори Лідія Рябченко сказала так: — Ми задоволені, що все відбувалося у центрі міста і закінчилося о 23-й годині. І комунальникам менше роботи, і порядок легше підтримувати.
На площі Т. Шевченка змонтували гарно прикрашену сцену (реклама пропливала на екрані). Зліва і справа від сцени та по просп. Т. Шевченка у цей день працювала своєрідна машина часу, що переносила вишгородців і гостей міста в Історію — від сьогодення до витоків району (тематичні банери… медицина, пульс літературного життя, освіта, фізкультура і спорт, культура, пам’ять, район у офіційних документах).
Виставки і композиції, що представляли всі населені пункти Вишгородщини, – були розташовані у затінку під деревами або у наметах: наперед була продумана кількість яскравих інформаційних осередків.
Діти й дорослі купчилися біля виставки одного з підрозділів Збройних сил України, боліду змагань F1H2O, музейних куточків. Національний музей «Битва за Київ у 1943 році», зокрема, представив книгу з автографом Президента В. Ющенка та газету «За вільну Україну» від 01.07.1990 р. з автографом В. Чорновола. А Вишгородський історико-культурний заповідник презентував путівник памяток і розгорнув медово-етнографічну композицію, де працював гончар і залюбки фотографувалися відвідувачі.
Автори сценарію та організатори продумали не лише творчу складову святкового дня. Всі охочі могли підкріпитися козацьким кулішем із солдатської кухні (безкоштовно), солодкими, солоними та приперченими стравами – за столиками у прохолодному наметі поруч. А уздовж площі Т. Шевченка аж на 30 метрів розлігся на столах уже занесений до Книги рекордів України та Гіннеса пиріг (із трьома начинками: вишня, абрикоси і мак). Три дні його готували близько 10 працівників Першого столичного хлібзаводу «Цар-хліб». Ще й короваїв напекли. Усім цим залюбки смакували вишгородці і гості міста.
Дитячі локації з аніматорами розташувалися на пл. Г. Строкова (у затінку біля БК «Енергетик») і на дитячому майданчику з фонтаном (зліва від адмінбудинку). Конкурси малюнків, аплікацій, цікаві ігри, боді-арт і… величезне сердце, всипане листочками побажань Вишгородському району. Батьки купували малечі маски, іграшки, поп-корн, солодку вату і різнокольорові кульки на блискучих патичках, а собі — прикраси, картини, декоративні свічки, вишивки з Вулиці Майстрів, що простяглася під розлогими зеленими шатами просп. І. Мазепи.
Два центральні проспекти міста обернулися на суцільну пішохідну територію, де дозволялося проїхати хіба що велосипедистам чи дітлахам на самокатах. Для безпеки було облаштовано намет Товариства Червоного Хреста України, на перетинах вулиць чергували «швидка», пожежна, поліцейські автомашини.
Нетривалою була святкова хода — від Будинку культури «Енергетик» до пл. Т. Шевченка. Там, зі сцени, почесні гості — будівничі та заслужені люди району — милувалися виступами юних талантів Центрів творчості «Дивосвіт» і «Джерело» та ВРБК «Енергетик», вихованців міського дитячо-юнацького духового оркестру-студії «Водограй» і гурту барабанщиць «Драм Стейшн», гімнасток і футболістів Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи та юних спортсменів СК «Характерник» (хортинг), оригінальними танцювальними композиціями медиків і освітян Вишгородщини; оплесками вітали представників Київської ГЕС і ГАЕС, Вишгородського відділу поліції, підрозділів пожежно-рятувальної служби. Святкову колону очолили військові, котрі урочисто несли Державний Прапор України і прапор Вишгородського району, та представники населених пунктів Вишгородщини.
Ведучі свята — народний артист України Анатолій Гнатюк, артистка театру і кіно Ірина Сопіт — працювали на славу, підтримуючи святковий настрій. Співочі і танцювальні виступи місцевих талантів завершилися сюрпризом — гостей свята вітала народна артистка України Наталя Бучинська, відомий гурт «G-ART», а справжньою окрасою святкового концерту стали радіо- і телеведуча, співачка Ольга Цибульська та харизматичний гурт «Здоб ші здуб» (Бий, барабане!). Брутальний хардкор і молдавський фольклор неперевершених етно-рокерів звабив до ритмічного народного танцю не тільки молодь, а й старше покоління.
Серед гостей Вишгорода були й делегації з німецьких міст Айхенау і Льорраха та італійського Будріо: з метою продовжити та налаштувати побратимські відносини з Вишгородом. Німецькі друзі вже не раз бували у Вишгороді, а от італійці приїхали на власні очі побачити, що відбувається в Україні. І побачили: День Прапора і День Незалежності у Вишгороді, відзначення 45-річчя Вишгородського району. Відвідали Вишгородський історико-культурний заповідник (ЧИТ. СТАТТЮ І. КОСЯНЧУК «ІНОЗЕМНА ДЕЛЕГАЦІЯ У ВИШГОРОДІ: ЯК РУЙНУЮТЬСЯ СТЕРЕОТИПИ – НА САЙТІ ГАЗЕТИ «ВИШГОРОД»), Собор Вишгородської Богородиці, оглянули визначні місця Вишгорода і Києва, познайомилися з багатьма новими людьми та окреслили сфери партнерства (ЧИТ. У НАСТУПНОМУ НОМЕРІ).

Image00001

Image00002

Image00003

Image00005

Image00006

Image00007

Image00008

Image00009

Image00010

Image00011

Image00012

Image00013

Image00014

Image00015

Image00016

Image00017

Image00018

Image00019

Image00020

Image00021

Image00022

Image00023

Image00024

Image00025