29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

2

Щороку людство продукує понад 2 мільярди тонн сміття. Це в середньому 200 кілограмів на людину. В країнах активного споживання ця цифра сягає 2 тонни на рік на людину. Тобто кожен представник «середнього класу» продукує щороку маленьку вантажівку сміття. Відходи гниють на сміттєзвалищах, забруднюють океани та руйнують екосистеми. У багатьох країнах світу давно замислилися над тим, як уникнути перетворення планети на великий смітник. Виявляється, сміття можна переробляти знову в ресурс — і робити з нього або речі, або енергію.

Громадські активісти нашого міста організації «Чисто. Вишгород» , аналізуючи найбільш успішні світові приклади розумного поводження зі сміттям, розробили спеціальну програму по ознайомленню населення з передовим досвідом у цій галузі. Наша бесіда з одним із організаторів ГО Наталією Руденко.

Наша організація, — говорить пані Наталія, — розробила просвітницьку програму для молодших класів на тему сортування сміття, щоб привчити для цього населення міста і району. Наш керівник Валерія Гончаренко опробовувала її на практиці в школі у Нижній Дубечні й переконалася, що необхідність сортування сміття до батьків краще доходить через приклад дітей. Далі ми вирішили впровадити цю програму у спеціалізованій школі «Сузір’я». Директор Тетяна Волотовська, підтримала нашу ідею і залюбки надала нам можливість діяти в рамках її школи.

1