29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Експерти дали «добро» на добудову «Сузір’я»

1

Влас. інф.

Напередодні Нового року до міської ради надійшов довгоочікуваний лист з Київської обласної державної адміністрації, зокрема з державного підприємства «Київоблбудінвест». Цей документ є експертним звітом щодо розгляду проектної документації за проектом «Будівництво додаткового навчального корпусу у складі спеціалізованої школи «Сузір’я» по вул. Кургузова, 15 в м. Вишгороді».
Що саме засвідчила експертиза? По-перше, зазначена документація розроблена відповідно до вихідних даних на проектування. Іншими словами, проектувальники чітко дотримались вимог до міцності, надійності та довговічності нового навчального корпусу, його експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення. Також були враховані всі нюанси для безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. У будь-якому випадку діти з обмеженими фізичними можливостями почуватимуть себе тут комфортно.
Проектувальники, а це ТОВ «Український виробничо-будівельний центр «Центр», успішно впоралися і з такими показниками, як санітарна, епідеміологічна, пожежна безпека, охорона праці, екологія та енергозбереження. Фактично, новий навчальний корпус увібрав найкращі і найсучасніші досягнення української будіндустрії і нічим не відрізняється від аналогічних європейських навчальних закладів.
— Для мене особисто — це найкращий новорічний подарунок під ялинку, — поділився своїми враженнями міський голова Олексій Момот. — Понад 30 років у Вишгороді не будували шкіл, і сьогодні після дитячих садочків — це проблема № 2 у місті. Враховуючи, що школи на балансі району, я звернувся до голови Вишгородської РДА з проханням виступити замовником будівництва нового навчального корпусу. Місто зобов’язалося фінансувати цей об’єкт, бо, на жаль, районна рада у бюджеті на 2018 рік не передбачила на це кошти. Звісно, що Вячеслав Савенок схвально відгукнувся на нашу пропозицію, і, як бачите, процес пішов.
Підіб’ємо перші підсумки. Проект готовий, можна розпочинати будівництво. На першому, найскладнішому етапі, фінансування буде відбуватися за рахунок вільних залишків міського бюджету. Великі надії по реалізації цього проекту міська влада покладає на допомогу Київської обласної держадміністрації на чолі з Олександром Горганом. Як виходець з Вишгородського району, очільник області добре знає наші потреби в нових навчальних закладах, тому обома руками «за» фактично нову школу. Варто додати, що це не перший об’єкт, який хочуть реалізувати у Вишгороді міська і обласна влада. Скажімо, у перспективі — будівництво Українського центру молоді та інші амбітні проекти. Тобто, відчувається нормальна командна робота — КОДА — міська рада.
Однозначно у будівництві нового навчального корпусу братиме участь і народний депутат Ярослав Москаленко, якому не треба пояснювати існуючу проблему. За ним — фінансування об’єкту на урядовому рівні.
Наскільки ця новобудова вирішить питання перевантаженості наших міських шкіл? Передусім, новий корпус школи «Сузір’я» запроектований на 16 класів по 25 дітей у кожному. Це за нормативними розрахунками. Але за необхідності там вільно зможе навчатися 600 дітей. Резерви для цього є, тим більше, що площа цієї будівлі становитиме майже 8 000 квадратних метрів.
Отже, 2018 рік для міста — це не лише пуск ударних об’єктів — нових корпусів дитячих садків «Ластівка» і «Чебурашка», але і рік прориву по нових школах. Ця новина не стане бальзамом на душу любителям зловтішатися з існуючих міських проблем. Але таких «добродіїв», на щастя, одиниці. Для абсолютної більшості вишгородців, а особливо молодих сімей з маленькими дітками, будівельні крани над навчальними закладами — як символи завтрашнього гарантованого майбутнього. Головне, що початок уже є.

2