28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Увага: грип

grip

Леонід КОНОНЕНКО, завідувач відділенням дезінфектології
Вишгородського МРВЛД

Епідемічна ситуація з ГРВІ (гострі респіраторно-вірусні інфекції) у жовтні поточного року у Вишгородському районі залишається напруженою. Вже госпіталізовано 10 осіб.

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило цьогорічній прогноз, згідно з яким рівень захворюваності на грип може зрости на 14%. Крім того, на українців чекає новий штам небезпечного вірусу – «Мічіган», який встиг проявити себе в 2015 році у північній півкулі.

Чого очікувати в епідемічному сезоні 2017-2018 років?

Штам А/Michigan/45/2015 не викличе різкого підйому захворюваності, адже має схожі характеристики зі штамом «Каліфорнія», що знайомий українцям як «свинячий», «пандемічний»: після епідемій минулих сезонів до нього мають імунітет 56% українців. Усі, хто перехворів Каліфорнійським грипом Н1N1, будуть невразливими до штаму «Мічіган».

Кульмінація захворюваності населення на грип зазвичай припадає на другу половину січня – початок лютого. Але вже два роки поспіль прослідковується тенденція до зміщення епідемічного сезону на два тижні вперед. Європейське бюро ВООЗ досі намагається з’ясувати причини такого явища. Цього року ріст захворюваності грипом очікується не раніше грудня.

Як захистити себе від зараження?

Ефективний спосіб уберегтись від грипу – своєчасна вакцинація. Варто пам’ятати, що імунітет остаточно формується тільки через 14 днів після введення вакцини. Тому зробити щеплення варто у  жовтні або на початку листопада.

Вірус грипу передається під час контакту з хворою людиною, коли вона розмовляє, кашляє, чхає. Запобігти зараженню допоможуть наступні рекомендації:

  • уникати місць скупчення людей;
  • не торкатися немитими руками обличчя;
  • уникати поцілунків, обіймів, рукостискань;
  • слідкувати за харчуванням, висипатися, уникати стресу;
  • провітрювати приміщення;
  • дотримуватись правил особистої гігієни.

В очікуванні епідемічного сезону необхідно зміцнювати імунітет і виконувати профілактичні заходи. Приймати вітаміни та імуностимулюючі засоби перорально або за допомогою інгаляцій.