29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Обережно: кліщі!

Наталія СТУКАЛ,
помічник лікаря-епідеміолога
Вишгородського МВЛД ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України»

Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей і тварин. Поширюють іксодовий кліщовий бореліоз серед людей, піроплазмоз — серед собак; в умовах України — ще й кліщовий енцефаліт, туляремію, хворобу Лайма тощо. Живляться кров’ю людей і тварин. За 7 місяців 2017 р. у Вишгородському районі хворобу Лайма зафіксовано у 10 осіб.
Якщо вам вдалося своєчасно помітити на шкірі кліща, який присмоктався, радимо не відривати його відразу, адже ви можете відділити його черевце, а кінцівки паразита залишаться глибоко в шкірі, що може потім викликати нагноєння ранки.
Методи видалення кліща: візьміть кільце (перстень) з високими стінками (за типом обручки), притисніть його щільно до шкіри так, щоб кліщ знаходився в центрі, і наповніть олією. У результаті кліщ не зможе дихати, оскільки органи дихання у нього знаходяться у черевці. Він почне послаблювати хватку і може навіть самостійно звільнити шкіру. Або ж ви витягнете його пінцетом (поступово розхитуючи).
Можна спробувати витягнути кліща за допомогою нитки. Зробіть петлю з товстої нитки, накиньте її на кліща. Далі поступово, без різких рухів, повертаючи кліща проти годинникової стрілки, видаліть його. Ретельно вимийте руки з милом, кліща спаліть. Місце, де він був, змастіть 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном.
Якщо ці заходи виявились безуспішними, не гайте часу і зверніться до лікаря.
Самого ж кліща бажано перевірити в найближчій лабораторії на інфікованість вірусом кліщового енцефаліту.
Щоб уникнути неприємностей, захищайтеся від паразитів: збираючись до лісу, одягніться так, щоб не залишати відкритими руки, а особливо ноги. Одяг повинен щільно прилягати до тіла (сорочка з глухим комірцем і довгими рукавами, які закінчуються манжетами, заправлена у брюки, а брюки — у шкарпетки, взуття). Краще, якщо одяг світлий, однотонний, щільний (тоді на ньому легко можна помітити кліща).
Через 2-3 години перебування у лісі і після виходу з нього обов’язково огляньте одяг і тіло. Особливо — голову, груди, згини рук, ніг. В одязі перевірте всі шви, складки.
Присмоктування кліщів частіше за все відбувається під час зупинок для відпочинку. Тому для стоянок у лісі вибирайте сухі, добре освітлені галявини, подалі від кущів, дерев. Ділянку лісу, де буде розташований туристичний табір для відпочинку, розчистіть від трави, кущів. Тут також не створюйте звалище побутових відходів.
Будьте обережні, і тоді відпочинок на природі залишить тільки приємні спогади!