29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Аби жнива були безпечними

Ігор РИБЕЦЬ, провідний інспектор Вишгородського РВ ГУ ДСНС України у Київській області

Пора жнив — особливий пожежонебезпечний період. Загрозу створюють спекотна погода, сухі хліби, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у несправному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.
Найменша необережність у поводженні з вогнем біля хлібних масивів, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, випалювання стерні тощо, можуть стати причиною пожежі.
Тож, Вишгородський РВ ГУ ДСНС України у Київській області нагадує основні правила пожежної безпеки, які слід виконувати.
З початку достигання хлібів необхідно цілодобово охороняти поля, встановити біля них знаки про заборону паління й використання відкритого вогню.
Перед початком жнив хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів і залізниць повинні бути обкошені і оборані захисною смугою щонайменше 4 м завширшки.
Перед косовицею необхідно розбити хлібні масиви на ділянки площею близько 50 га. Між ними зробити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати. У середині прокосів проорати смугу не менше 4 м завширшки.
До збирання врожаю вся техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, первинними засобами пожежогасіння,
корпуси комбайнів – заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі.
Відповідальність за дотримання пожежних норм під час збирання врожаю несуть керівники агропідприємств, і саме до них застосовуються санкції у випадку виявлення порушень. Відповідальні особи та працівники, задіяні на пожежонебезпечних роботах, повинні пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму, всі працівники, службовці, зайняті на збиранні врожаю і заготівлі кормів, – інструктаж під розписку. Осіб, які його не пройшли, до робіт не допускають.
За самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність.
Вишгородський РВ ГУ ДСНС України у Київській області звертається до працівників сільськогосподарської галузі та всіх громадян із проханням бути вкрай обережними з вогнем і пожежонебезпечними предметами, мандруючи на автомобілі чи пішки повз хлібні лани.
При надзвичайних ситуаціях та подіях телефонуйте «101»!