29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Гравюри щасливої долі

Після масштабної реконструкції прийняв перших відвідувачів Будинок Клюкви Вишгородського історико-культурного заповідника по вул. Шкільній. Нагадаємо, що він був збудований у 1905 році Іваном Школьним, керівником казенними маєтками. У 1930-х роках Школьних розкуркулили і виселили. У будинку розташовувалася сільська рада, потім клуб, дитячий садок, школа, у роки війни жили німці, потім знову була початкова школа, гуртожиток. Тобто, за 112 років будинок дуже зносився і, звісно, вимагав реконструкції.
Таке рішення було прийнято директором заповідника Владою Литовченко. Саме завдяки її енергійності й рішучості, насамперед, замінено покрівлю, згодом — відремонтовано внутрішні приміщення. Директором також було прийнято мудре рішення про переїзд музею з вул. Грушевського в оновлений будинок Клюкви. Найкращі слова вдячності варто сказати Юрію Кармазіну, депутату Верховної Ради кількох скликань, завдяки підтримці якого і відбувалися реставраційні роботи.
20 червня тут відбулася презентація виставки народного художника України, лауреата Шевченківської премії Миколи Стратілата «Святині Києва». Відвідувачі отримали духовну насолоду від робіт гравера воістину від Бога. Вони, насамперед, закарбувалися глибокою змістовністю і неповторними образами. Тут велич відомих храмів, зворушливість маленьких церков і капличок.
На відкриття виставки народного митця завітали шанувальники його таланту і друзі, колеги, вдячні земляки з чернігівського села Макіївки.
Миколі Стратілату зовсім недавно виповнилося 75 років. То ж недарма директор заповідника Влада Литовченко увінчала його дубовим вінцем — символом довголіття і мудрості, здійснення подальших творчих задумів.
Цю виставку варто відвідати. Вражень вистачить надовго.

 

Images001

Images002

Images003

Images004

Images005

Images006

Images007

Images008

Images009

Images010

Images011