29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

«Україна – я і ти!»

Олександра ГОЛІВЕЦЬ, Школа журналістики ЦТ «Дивосвіт»
ФОТО – Ольга ДУМАНСЬКА, спеціально для «Вишгорода»

Не оминути жодної дати, події, які важливі для країни, пам’ятати про доленосні моменти багатовікового її життя – саме таку мету мав проект із національно-патріотичного виховання «Україна – я і ти!», що тривав протягом навчального року у Вишгородському районному Центрі художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт».
У програмі конференції заключного заходу проекту, що проходив у залі Центру, були поєднані виступи краєзнавців, музеєзнавців, цікавих людей – запрошених гостей та митців творчих колективів «Дивосвіту». Шкільну молодь тут представляли делегації пошуково-краєзнавчих гуртків п’ятнадцяти музеїв навчальних закладів Вишгородщини.
Проект з національно-патріотичного виховання «Україна – я і ти!» – це просвітницький захід для справжніх патріотів, який дав поштовх творчій молоді правильно розуміти поняття патріотизму й бути дійсно справжніми патріотами, яким цікаво пізнавати свою країну, її історію, культуру, своєрідність і неповторність, а не формальними віт-чизнолюбцями. Він складався з кількох напрямів. «Діти – захисникам України», «Україна мистецька» – це тільки декілька з них.
Багато творчих дітей та підлітків займаються у «Дивосвіті» в мистецьких студіях, обираючи певний профіль. Та вони вчилися один у одного. Юні майстри та художники на майстер-класах ділилися своїми вміннями з «артистами» і навпаки. Вони разом відвідували майстер-класи з гончарства, вивчали народні інструменти й побутовий український танець, вивчалися й різні види декоративно-вжиткового мистецтва, й обрядова культура, традиції, міфологія, народна музика.
Мистецькі заходи «Дивосвіту» завжди мали на меті познайомити усіх гуртківців і глядачів із джерелами народної творчості, з яких починалося українське і театральне, і вокальне, і танцювальне мистецтво, поєднати історичне й сучасне.
Народні традиції, історія і побут наших предків, календарні свята, військово-патріотична робота, видатні особистості, розповідь про цікаві історичні місця, квести, конференції, акції. Усе це ініціювали та проводили ради шкільних музеїв у своїх навчальних закладах, брали участь у районних заходах, які організовував «Дивосвіт».
Тож цей вечір був заповнений цікавими розповідями краєзнавців та виступами юних артистів зі студій «Візерунок», «Ліберті», «Феєрія», «Соло».
Почесна гостя, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, Влада Литовченко палко привітала учасників конференції та запропонувала тісне співробітництво з музеями заповідника.
Директор ВРЦХТДЮМ «Дивосвіт» Олена Андріяш нагородила Грамотами та Подяками колективи за активну участь у проекті, а представники «Спілки підприємців Вишгородщини» Лариса Мазурова і Володимир Шелест вручили їм ще й заохочувальні подарунки.
Цікаво й змістовно пройшло краєзнавчо-мистецьке свято, яке продемонструвало справжню любов творчої молоді до своєї країни, що пишається нею і рідним краєм.

IMG 9426

IMG 9433

IMG 9460