29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Портативні поліцейські пункти, зони відпочинку, благоустрій вулиць

Олексій МОМОТ, Вишгородський міський голова

Цього тижня взяв участь у важливій нараді з керівництвом ГУ НПУ у Київській області, Вишгородським відділом поліції та колегами-мерами.
Вишгород разом із містами Бровари і Буча братиме участь у пілотному проекті, який реалізовує МВС. Між містами і Міністерством буде підписано Меморандум про створення портативних поліцейських пунктів. Їх у Вишгороді поки що заплановано три. На місці працюватиме правоохоронець, який передаватиме колегам інформацію про стан правопорядку на даній території, прийматиме заяви громадян, реагуватиме на звернення та ін. Пункти буде розміщено таким чином, щоб вони пропорційно охоплювали підконтрольну територію.

Ця програма МВС передбачає забезпечення транспортом, екіпіровкою, формою, спецзасобами та всім необхідним для роботи працівників структури. З огляду на те, що криміногенна ситуація у місті сягає справді критичної позначки, а проект Муніципальної варти успішно провалено депутатами, – така пропозиція взяти участь у пілотному проекті наразі є дуже актуальною. Порахувавши витрати, виявилося, що нам фінансово вигідніше укласти договір із державною структурою на надання послуг, ніж із нуля створювати власне комунальне підприємство.
Ми продовжуємо реалізовувати програму «Безпечне місто», в рамках якої вже виділено кошти на закупівлю додаткових відеокамер. Спостерігаючи за криміногенною ситуацією не лише у Вишгороді й районі, а в Україні в цілому, запевняю, що цьому питанню приділятиметься максимальна увага. Наше місто має бути безпечним, і ми докладемо до цього максимум зусиль.
Тиждень, що минає, видався плідним не лише на події, а й на емоції, як позитивні, так і негативні. Аби задати гарний настрій вишгородцям на вихідні, ділитимуся, здебільшого, приємними новинами. Одна з найосновніших, навколо якої точилися активні дискусії, — це будівництво парку по пр. І. Мазепи, 12 і вул. Н. Шолуденка, 7. Ми вислухали всіх активістів прилеглих будинків, врахували зауваження дописувачів у фейсбуку і нарешті приступаємо до запланованих робіт.
Отже, концепцію скверу дещо видозмінено. Було прийнято компромісне рішення про перенесення футбольного міні-поля. На існуючому майданчику буде замінено асфальтове покриття на гумове протитравматичне, залишиться баскетбольне кільце, встановимо додаткові спортивні тренажери та тенісний стіл. Також поруч облаштуємо ігрову зону для малечі.
Наразі перший етап робіт розпочинаємо з тієї частини проекту, де передбачено висадження фруктових дерев, монтаж поливної системи, пішохідних доріжок. Тобто — зеленої зони відпочинку. До слова, майданчик для гри у футбол ми таки зробимо. Вже підібрано місце його розташування, працюємо над окремим проектом із узгодження перенесення місця розташування. До завершення всіх погоджувальних процедур поки не буду називати, в якому саме районі Вишгорода розмістимо це міні-поле. Але запевняю, що гра в м’яча на локації, яку ми обрали, не створюватиме незручностей жителям міста.
Далі у нас на черзі облаштування зони відпочинку за будинками по вул. Набережній, 8 і 12. Плануємо зробити санітарну розчистку території, замінити побиті бетонні плити на бруківку, провести освітлення, додати спортивних та ігрових комплексів та лавок. Також зараз розробляється проект парку по вул. Ю. Кургузова. На великій території площею 1,8 га є де розгулятися фантазії — прогулянкова зона, дитяча локація, багато місць для відпочинку тощо. Жителі будинків по вул. Ю. Кургузова, 3-а і 3-б та ЖК «Ярославичі» поблизу осель матимуть чудовий сквер, який готовий буде прийняти всіх — від наймолодшого до найстаршого містянина. Також хочу одразу попередити, що при будівництві парків на вищезгаданих територіях не буде зрубано жодного дерева. Площі очищатимуть виключно від чагарників.
Щодо благоустрою міста, то всі роботи йдуть за планом. КП «Благоустрій Вишгород» здійснює покіс трави, висаджує квіти. Ведуться поверхневі роботи з облаштування бюветів по вулицях Шкільній та Дніпровській. Біля бювету на Дніпровській ми вирішили окультурити прилеглу територію. Ландшафтний дизайнер розробляє план візуалізації. За кілька днів уже будемо знати, де проводити озеленення та будувати «альпійські гірки».
Завдяки спілкуванню у соціальних мережах ми змогли оперативно відреагувати на звернення громадян, які просили вирішити проблему з освітленням по вул. Ю. Кургузова, 10 і Київській, 9. Дякую керівництву і працівникам КП «Благоустрій Вишгород» за встановлення сучасних LED-світильників за згаданими адресами. Поступово ми просуваємося до того, що наше місто невдовзі повністю перейде на LED-лампи, що дасть змогу суттєво економити кошти в бюджеті за використану на освітлення наших вулиць електроенергію.
Як і обіцяв, прокладається асфальтове полотно по вулиці Л. Глібова та йде облаштування пішохідної зони біля будинку М. Грушевського, 8. 
І на завершення — трохи «делікатної» тематики. Приведено до ладу наявні туалети на набережній. Додатково розміщено п’ять біотуалетів та дві вбиральні з підключенням до каналізації поблизу другого кафе (зобов’язався слідкувати за їх санітарним станом один із підприємців). Найближчим часом очікуємо на затвердження проекту з облаштування ще двох стаціонарних осучаснених туалетів з кабінками «Ч»-«Ж» та окремо відведеним місцем з пеленальними столиками для малюків. Ці вбиральні будуть забезпечені технічними працівниками та, швидше за все, матимуть якусь символічну оплату. Також, врахувавши побажання громади, встановимо туалет і в новозбудованому сквері по Мазепи-Шолуденка.