28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

І дитячі садки, і школи в місті — є і будуть!

Олексій МОМОТ, Вишгородський міський голова

Батьки вихованців дитячих садків були змушені кожного місяця здавати «добровільні» внески у фонди розвитку груп і садочків.
Необхідність таких внесків обгрунтовувалася відсутністю фінансування з бюджету міста. Нещодавно витрати на ремонт та утримання дошкільних навчальних закладів ми повністю взяли на міське фінансування. 

Та навіть після мого Розпорядження про заборону збору коштів із батьків і зустрічі з керівниками вишгородських ДНЗ, на якій було обговорено питання дофінансування і матеріального забезпечення садочків, до мене надходили сигнали про те, що ситуація з «добровільними» внесками не змінилася. 

Батьки продовжували за власний рахунок ремонтувати сантехніку, купувати побутову хімію і витратні матеріали для занять із дітьми і, що мене неймовірно здивувало, — навіть віддавати відсотки із суми за зйомку дитячих свят у групах. Мережа «фейсбук» просто майоріла найрізноманітнішими коментарями, домислами і чутками щодо стуації навколо дошкільних закладів. Масово обговорювалося й питання незадоволення харчуванням малюків.
Зустріч, на яку я запросив батьківські комітети та батьків вихованців дитячих садків, відбулася у формі діалогу, насправді дуже емоційного. Щоб довго не переказувати історію спілкування, одразу зупинюся на тому, які кроки робить міська влада на шляху до вирішення всіх проблемних ситуацій, описаних батьками.
Отже, батьки дошкільнят повинні знати: коштами на канцтовари, мультимедіа, на щорічні ремонти в дитсадках та ігрових майданчиках нині забезпечує міський бюджет. Кошторис на кожен ДНЗ формується окремо, за заявками і зверненнями керівників садочків. До прикладу, сума на миючі засоби, витратні матеріали і т. ін. за попередніми підрахунками складає близько 400 тис. грн на один дошкільний заклад. Що стосується забезпечення додатковими меблями, то тут я обіцяв, що садки отримають їх до кінця лютого. Але перед зустріччю з батьками отримав листа від ГО «Асоціація експертів будівельної галузі», яка зобов’язалася забезпечити міські садочки згідно з їхніми заявками необхідними меблями. Члени організації звернулися з вибаченнями, що запізнюються з термінами виконання своєї обіцянки та запевнили, що в березні нові меблі обов’язково будуть придбані. Згідно з переліком модернізації матеріальної бази дитсадків, буде закуплено 45 стільців, 85 стільців дитячих, 9 лавок, 10 письмових столів, 7 столів для їдальні, 5 столів з регулюванням, 10 стільців із регулюванням, 276 шаф, 22 ліжка, 31 двоярусне ліжко, 10 триярусних ліжок.
Говорити про дитячі садочки у Вишгороді – непросто. Адже це та сфера, яка понад 25 років перебувала у суцільному застої, і сьогодні потребує швидкої й обширної реанімації. У місті активно росла житлова забудова, тут оселялися переважно молоді родини. Однак ніхто не дбав про те, щоб забезпечити всіх маленьких вишгородців правом на дошкільну освіту.
Через події, які відбуваються у нашій країні, багато людей із Криму та Сходу залишили свої домівки та були вимушені шукати притулку в різних регіонах нашої держави. Не став виключенням і Вишгород. Наше місто є відкритим для всіх, хто потребує допомоги, тому діти із вимушено переміщених сімей забезпечені місцями у садочках та школах Вишгорода.
Попри те, що існує електронна черга запису до ДНЗ, батьки бідкалися, що просувається вона непрозоро і несправедливо. Мушу запевнити кожного, що міська рада загалом і я як мер зокрема не впливаємо на формування списків і наданя місць у садочках. Виключення є лише для пільгових категорій населення, які мають законне право на першочерговість. До таких категорій належать діти співробітників поліції, слідчих, прокурорів і суддів, діти з багатодітних сімей, діти-інваліди, або якщо один із батьків дитини є інвалідом, діти військовослужбовців, діти-сироти, діти з неповних сімей.
Світлий, чистий, теплий, із якісною їжею, турботливими вихователями та ще й недалеко від дому — таким, на переконання батьків, має бути дитячий садочок. І такий буде побудований у Вишгороді — на тому місці, де ми минулоріч заклали капсулу. Проект садочка вже готовий, тижнів через два очікується завершення процедури державної експертизи. На початкові будівельні роботи нового ДНЗ в міському бюджеті закумульовано 17 млн грн. Вартість зведення закладу «під ключ» — 52 млн грн.
По допомогу у співфінансуванні будівництва садка ми звернулися до Київської ОДА, на що отримали позитивну відповідь щодо надання 20 млн грн. На сьогодні у Вишгороді проведено перший інвестиційний конкурс з питань будівництва, який нам дає ще додатково 16 млн грн у бюджет міста. Чи варто говорити про те, що, якби кожна компанія, яка зараз зводить будинки в місті, проходила через такі інвестконкурси, то питань зі школами і садочками не було б взагалі. Та наразі маємо колапс, створений багаторічним ігноруванням, і за один рік його, повірте, вирішити нереально.
Та все ж, повертаючись до будівництва нового садка, що стосується термінів виконання робіт — тут я не можу називати конкретних дат. Якщо все складатиметься за планом, то приблизно за півтора року маленькі вишгородці відкриють двері до омріяного садочка. Добудова повноцінних корпусів, згідно з державною експертизою, до «Ластівки» коштуватиме бюджету міста 24 млн грн, «Чебурашки» — 17 млн грн. Також у пріоритеті добудова до школи «Сузір’я», бо й із загальноосвітніми навчальними закладами у місті назріває така ж ситуація, як із дошкільною освітою. Маючи бюджет міста на рік 120 млн грн, важко планувати такі масштабні кроки, але маємо надію, що завдяки підтримці Київської ОДА, завдяки виконанню бюджету і плідній роботі депутатського корпусу нам все вдасться.
Стосовно покращення меню для вихованців садочків, я вже зазначав, що міська рада збільшила фінансування на харчування дітей у дошкільних та шкільних навчальних закладах. На складання денного раціону міський голова навряд чи може впливати. Тут радше потрібен батьківський контроль. Але таки погоджуся, що сосиски — не найкращий продукт харчування для малюків. Таке варто виключати із меню.
Загалом, вважаю, що зустріч наша була продуктивною. Я почув від батьків багато ідей, над вивченям яких зараз працює апарат і фінансовий відділ міськради. Це, зокрема, можливість підвозити дітей до садочків найближчих районів Києва, пропозиція щодо співфінансування груп у приватних дитячих садках, питання доплат вихователям міських ДНЗ. Щодо останнього, то мушу визнати, що був приємно вражений ставленням батків до педагогічного колективу садочків, бо саме представники батьківських комітетів звернулися з колективним проханням про можливість здійснення доплат вихователям із бюджету міста. Така батьківська ініціатива свідчить, що батьки не лише хочуть кудись «притулити» дитину на час зайнятості, а й піклуються, щоб за нею був необхідний догляд, розвивалися дитячі здібності та творчий потенціал, що також залежить і від матеріального заохочення вихователя.
Повторюся: всі батьківські ініціативи будуть детально вивчені і винесені на сесію міської ради, де депутати колективно прийматимуть рішення.
Також було озвучено багато інших питань по кожному міському ДНЗ — графіки роботи садочків у період літніх канікул, необхідність збалансування теплосистем (після утеплення фасадів у деяких групах температурний режим перевищує норму), є потреба в ремонті дитячих майданчиків, заміні ігрових комплексів тощо.
Під час зустрічі я намагався почути кожного і, в свою чергу, донести батькам правдиву інформацію, хай місцями і не надто обнадійливу на день завтрашній, але загалом оптимістичну на майбутнє. Дякую всім, хто відгукнувся на моє запрошення і прийшов на зустріч. Особлива подяка – найменшим учасникам діалогу. Саме вони спонукають нас до створення найкращих умов для їхнього розвитку та виховання. І ми про це дбаємо. Тільки так з них виростуть справжні патріоти рідного міста і нашої країни.