29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Нічого для нас без нас

beznas

Тетяна БРАЖНІКОВА,
секретар/депутат Вишгородської міської ради
ФОТО — архів авторки, спеціально для «Вишгорода»

Минулого тижня ми із депутатом міськради Інною Василівною Шубко брали участь у курсі навчання для депутатів місцевих рад «Від загального до конкретного. Гендерні аспекти» в рамках програми «Місцеве самоврядування. Крок до ефективності». Цей проект реалізується Інститутом політичної освіти у партнерстві з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні.
Для участі у семінарі ми пройшли відбірковий конкурс і вибороли це право серед численних представників місцевих громад України.
Організація роботи семінару, теми (зокрема, останні зміни у законодавстві стосовно місцевого самоврядування, врахування потреб жінок і чоловіків на рівні прийняття рішення), добір лекторів та актуальність викладеного були на найвищому фаховому рівні. Із 30-ма жінками-депутатами з усієї України ділились своїми знаннями та досвідом 10 відомих експертів-викладачів, координаторів багатьох суспільних проектів.
Говорили про гендерні проблеми та врахування потреб різних категорій населення при прийнятті рішень. Зокрема, про необхідність врахування гендерних особливостей і те, що дрібниць у життєдіяльності людини не буває. Починаючи з оптимальної ширини сходів у транспорті, лікарні, висоти лавок у парку, ширини смуг для візків і кутів пандусів, висоти поручнів у тролейбусах і автобусах, до яких легко дотягнутися пасажирам різного зросту, до врахування потреб громадян різних вікових категорій та соціальних груп в об’єктах соціальної інфраструктури.
Дискутували на тему «Жінки у політиці — це добре?». Висловлювали думки, що жінки більш соціально відповідальні, стресостійкі та, як правило, переносять ці якості із родини на роботу. Жінки ширше лобіюють соціальні питання на всіх рівнях, вони комунікабельні та дипломатичні, віддають перевагу домовленостям, а не конфліктам.
Що вже й казати про те, що у розвинутих країнах міністри оборони-жінки — це своєрідна запорука стабільності і миру!..
Габріеле Бауманн, керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, прочитала нам лекцію «Жінки в політиці. Погляд з Німеччини». Це, власне, була жива розмова у формі діалогу, із запитаннями і відповідями. От, скажімо, у Верховній Раді незалежної України сьогодні лише 12 % депутатів-жінок — тоді як у розвинених країнах в середньому 26 %. Не краща ситуація і в місцевому самоврядуванні. Між тим, саме до місцевих рад люди звертаються по вирішення своїх першочергових питань.
За результатами інтерактивної гри «Жінки у політиці. Перешкоди і переваги: стратегія розширення» учасники семінару підтримали ініціативу законодавчого закріплення не просто квоти (не менше 30 %) жінок у виборчому списку, а й встановлення таких квот у його прохідній частині.
Експерт Інституту політичної освіти Андрій Осіпов докладно ознайомив нас із роботою депутатів у постійних комісіях, правами та статусом депутатів і презентував книгу «Чого не знає депутат», у якій є низка практичних порад, як ефективно застосовувати ці права на благо своїх виборців. Як секретар ради обов’язково розішлю скан книги колегам-депутатам для ознайомлення та застосування.
За три насичені дні ми з Інною Василівною Шубко отримали чимало контактів і тепер спілкуємось у вайбер-групі з учасниками семінару, радимось і обмінюємось досвідом. Участь у такому навчанні та практичному спілкуванні є запорукою результативної роботи, адже дозволяє підтримувати себе в інтелектуальній та професійній формі, навчатися й удосконалюватись.
Можна впевнено сказати, що повернулися із цього тренінгу ми іншими, набули досвіду і об’єдналися у спільному баченні вирішення актуальних питань.