29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

«Ми зібрали кошти для «Надії»…»

Христина МИЦИК
ФОТО — Андрій МАКСІМОВ, «Вишгород», соцмережі

Всесвітній день дитини (20 листопада) Вишгород відзначив благодійним ярмарком для дітей з особливими потребами — учнів районної спеціальної школи «Надія».
Ініціатор і один із найактивніших організаторів — Борис Матко, батько дитини з особливими потребами — зазначає: на пропозицію зробити такий захід одразу відгукнулися Олексій Момот (як друг і товариш Б. Матка), два десятки вишгородських майстрів — три з яких були організаторами (Вікторія Поплавська, Анна Павленко, Наталія Стукач) і кілька киян (серед них — психолог і спеціаліст по мікрополяризації Центру розвитку «Вірю в тебе» Юлія Бурда).

Анкету учасників (базу майстрів створив оргвідділ міськради, який опікувався оргпитаннями разом із відділом культури, релігій та національностей ВРДА) було розроблено бездоганно: з чим приїдуть, чи братимуть участь у майстер-класах, яку площу займуть (ярмарок вирував у вестибюлі та на другому поверсі районного Будинку культури «Енергетик» — необхідні меблі для проведення ярмарку надано Миколою Ковалем і Анатолієм Шокою, Любов’ю і Володимиром Лісогорами).
Відгукнулись на запрошення взяти участь у ярмарку Андрій Пещерін (як постійний меценат, який допомагає школі «Надія»), заступник голови Вишгородської райдержадміністрації Марина Мельник, новий директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко (котра, до речі, встигла обговорити із учасниками ярмарку та представниками влади кілька перспективних проектів), президент Благодійного фонду «Святої Ольги» Володимир Малишев. Секретар міської ради Тетяна Бражнікова запросила на ярмарок паралімпійського чемпіона Олексія Федину (він озвучив свою мрію: створити у Вишгороді акваклуб для дітей), а також разом із своєю помічницею Вікторією Кулаковою підготувала смаколики та презентувала передану Оленою Роговенко «Книгу друзів», написану для підтримки особливих діток.
Активну участь у благодійному ярмарку брали педагоги та батьки учнів школи «Надія» (малюнки та поробки особливих діток вражають своїм теплом, і недарма одну з робіт придбала Надія Пехенько, мати Героя України, нашого земляка Ігоря Пехенька), а майстрині Тетяні Грецькій свої вироби для благодійного ярмарку передали навіть майстри із Росії (вони вже готують подарунки для «Надії» на Новий рік). Аніматорів безкоштовно надав центр розвитку дитини «Вінні», а майстер-класи проводили практично всі — від садочка «Лелече гніздечко» та пластунів до «Золотих ручок» і Спілки майстрів (на чолі із керівником Оленою Кольвах) із міського ЦТ «Джерело»: психологічні, вишивки, розмальовки, плетіння коси, портрету з натури, узори натуральною хною, аплікація, ляльки-мотанки…
Дехто з покупців платив ціну, значно вищу за витвір майстерних рук, — це ж для особливих діточок! А витворів було море: безфосфатне мило, дерево щастя, пов’язки з фруктами та заколки-кульбабки (наче щойно зірвані), букетики у горщечках, вінки достатку, весільні букети, дзвоники, плетені з газетного та журнального паперу коробочки, розпис петриківський і декупаж, печворк, прикраси на ялинку та функціональні речі (годинник, прихватки, кухонні дошки, ключниці, валяні шапки і корони у техніці казанжи)…
Приємним сюрпризом для мене особисто були роботи сусідок по будинку — Ліни Женавчук і Тетяни Ликової, волонтера і глави Благодійного фонду Ірини Шугайло та декоративні літери і магніти з краєвидами Вишгорода, випаленими на дереві Борисом Матком.
Замість післямови. Зібрані 14 654 грн підуть на потреби школи — тематично-навчальну літературу та нагально необхідні речі. До слова, під час розширеного прийому мешканців міста — у рамках Національного проекту «Діалог народу і влади та протидія корупції», — який проводила 24 листопада у малій залі адмінбудинку Міжнародна ліга захисту прав громадян України (президент Едуард Багіров) за участі місцевої влади, — одним із ключових питань було обговорення стану справ у школі «Надія» та підтримки і розвитку цього спеціалізованого навчального закладу (саме на цьому наполягали батьки учнів). Борис Матко був присутній на зустрічі як радник міського голови Олексія Момота.
Увага! За інформацією оргвідділу міськради, на порозі — різдвяно-новорічні ярмарки. Стежте за оголошеннями!

Image002

Image004

Image005

Image006

Image007

Image008

Image001