29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

«Хорал безсмертя» і Герої Вишгородщини

Валентина ЯКОВЕНКО
ФОТО – Дмитро ЮРЧЕНКО, спеціально для «Вишгорода»

21 листопада, у День Гідності та Свободи, у колонній залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України відбулося урочисте відкриття XI Міжнародного фестивалю мистецтв «Діалоги культур» – концерт «Хорал безсмертя» (Майдан) з міжнародного концертного циклу «Елітні вечори камерної музики Євгенії Басалаєвої» – присвята пам’яті Героїв Майдану, учасників АТО, а також жертв Голодомору.
Виступили відомі митці, волонтери, музиканти – учасники подій на Майдані та у війні на Сході України. Їх почують у запису українці усього світу – і це буде розмова сердець…
На прес-конференції перед концертом зустрілися автор та режисер проекту – народна артистка України і громадський діяч Євгенія Басалаєва, організатори заходу, художники та широкий загал журналістів. Участь у культурно-мистецькій події взяла і делегація з нашого міста – директор Вишгородського історико-культурного заповідника кандидат історичних наук Влада Литовченко, старший науковий співробітник з музейних експозицій ВІКЗ Любов Ніколенко, учасники АТО – військовий хірург Василь Яковенко, голова ГО «Асоціація учасників АТО Вишгородщини» Денис Париж, сапер Максим Тумко, командир відділення зенітно-артилерійського взводу Вячеслав Верхочуб (обидва з 11-го батальйону «Київська Русь»), механік-водій зенітного дивізіону ОМБР Олексій Брагарник, волонтер Тетяна Париж.
Їх, гордість міста й району, представила Влада Литовченко, згадавши також імена вишгородців, які поклали життя за Україну. Про наших місцевих Героїв Майдану та захисників держави розповідала виставка «Війна на Сході України. Герої Вишгородщини» (п’ять стендів) – кадри з життя, зроблені самими бійцями. Її підготували працівники заповідника, представивши також і діяльність свого закладу двома великими стендами.
Влада Литовченко наголосила на тому, що двері Вишгородського історико-культурного заповідника завжди відкриті для співпраці й запросила всіх охочих на презентацію виставки з нагоди Дня Збройних сил України – 6 грудня в Історичному музеї (м. Вишгород, вул. М. Грушевського, 1).
У колі однодумців говорили про минуле, сучасне і майбутнє України. Про те, що маємо назавжди зберегти пам’ять про Героїв, які віддали життя за свободу і незалежність нашої держави, і, як наголосили організатори виставки й концерту: довести почату ними справу до кінця – побудувати державу, де правитиме Закон – один для всіх. Маємо бути пильними, бо окремі сили всередині країни руйнують наше суспільство. Маємо бути сміливими, чесними і благородними.
Підняти дух, показати світу високу культуру нації – таку місію виконують українські митці. З присутніх на заході – це народна артистка України Раїса Недашківська, яка в свої 73 роки взяла участь у 250-ти концертах у зоні АТО (у «Хоралі безсмертя» виконала «Плач Ярославни» старослов’янською мовою – уривок із симфонії-ораторії «Сказання про Ігорів похід»); лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Валерій Франчук («Знак долі», «Коріння смутку», «Колосок життя» та ін.); заслужений художник України Юрій Нагулко («Стара історія», «Чекання») – ці роботи були представлені у фойє Національної філармонії; скрипаль Олександр Скрябін – учень геніального Богодара Которовича, який відклав скрипку і пішов на фронт (у концерті, в супроводі струнних, виконав власний твір-присвяту майданівцям і загиблим однополчанам) та інші. Як слушно зауважив один із організаторів проекту Петро Полтарев: «Це не про нас: коли гармати говорять – музи мовчать. Наші не мовчать – вони сильніші за гарматний гуркіт!»
І це ми відчули під час виступів, коли тужливу «Гей, плине кача по Тисині» у виконанні Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького змінив «Концерт для органа та оркестру», що викликав бурю оплесків його виконавцям – Євгенії Басалаєвій, Ірині Калиновській та ансамблю ударних інструментів «ARS NOVA», коли звучав «Концерт для фортепіано та струнних» (твір сучасної української композиторки Богдани Працюк – своєрідний символ єднання українців усього світу, присвячений співвітчизникам, які вимушені були емігрувати за кордон, шукаючи кращої долі) у виконанні Євгенії Басалаєвої та Заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України і коли волонтер, винахідник турнікетів для поранених Олександр Кобиляков читав свої поезії. На екрані – відео- і саундтреки звуків Майдану-2014…Лунає ораторія «Небесний щедрик» Івана Піднебесного…
«На створення такої високої духовної музики та музейних виставок надихають патріоти України, люди у формі. І митці, й історики здали їм свій іспит на «відмінно», – зазначила директор ВІКЗ Влада Литовченко.

Організатори: Міністерство культури України, Департамент культури України виконавчого органу (Київської міської адміністрації), Культурно-мистецький благодійний фонд «Київ-Класік», Вишгородський історико-культурний заповідник (ВІКЗ)
Підтримали захід: Громадський комітет вшанування пам’яті жертв Голодомору – Геноциду 1932 -1933 р.р. в Україні, Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», ТОВ ФІРМА «АСТАРТА», видавництво «АДЕФ», ПП «Вікторія», Міжнародний БФ «Мистецтво без кордонів»

Image00002

Image00003

Image00004

Image00005

Image00006

Image00007

Image00008

Image00009

Image00010

Image00011

Image00012

Image00013

Image00014

Image00015

Image00016

Image00017

Image00018

Image00001