29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Сучасні захисники України

Наталія САХАРОВА, методист РЦТ «Дивосвіт»
ФОТО — Ольга ДУМАНСЬКА, ВРЦХТДЮМ «Дивосвіт»,
спеціально для «Вишгорода»

Україна — це територія гідності й свободи. Такими нас зробили Майдан 2004 року та Революція Гідності 2013-го. Це був надзвичайно важкий іспит для України, і українці всьому світові продемонстрували свої незалежність, гідність, прагнення до свободи та європейських цінностей. ЯК ми будемо жити в майбутньому — залежить від нас, а найперше — від молоді.
Дню Гідності та Свободи України була присвячена обласна краєзнавча конференція учнівської молоді «Герої серед нас: сучасні захисники України», що відбулася 18 листопада в навчально-виховному комплексі «Вишгородська районна гімназія «Інтелект» — загальноосвітня школа І ступеня».
Організатори — Департамент освіти і науки України Київської облдержадміністрації, Комунальний навчальний заклад Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини», відділ освіти Вишгородської РДА, Вишгородський районний центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» та НВК «Гімназія «Інтелект» — ЗОШ І ст.» — запросили до участі в конференції педагогів, учнів та вихованців загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів Київщини. Понад 150 учасників і чисельних гостей заходу (серед них, зокрема — провідний науковий співробітник Вишгородського історико-культурного заповідника Вадим Перегуда та керівник програм розвитку Анастасія Черткова) вітали вихованці дивосвітівської вокальної студії «Візерунок» (керівник Тетяна Литвин).
Конференція відбувалася в два етапи — пленарне засідання та робота в чотирьох секціях. Дослідження презентували за напрямками: «Революції Гідності присвячується», «Сучасні захисники України», «Доля переселенців», «Виховуємо патріотів», «Пам’ятки Другої світової війни».
Про розстріляних на Майдані вишгородця Ігоря Пехенька та димерчанина Володимира Кіщука розповіла у своєму дослідженні Катерина Левківська, 10-класниця гімназії «Інтелект». Її емоційний виступ змусив плакати увесь зал. А мати Ігоря Пехенька та дружина і донька Володимира Кіщука низько вклонились організаторам і учасникам заходу — за небайдужість до їхнього горя, за те, що справу їхніх рідних продовжує молодь.
Змістовним виступом на секції відзначилась Владислава Рищенко, учениця Вишгородської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 — він був присвячений пам’яті нашого земляка Костянтина Непопа. У рамках конференції також були представлені фотороботи, що розповідають про Революцію Гідності очами свідка й безпосереднього учасника подій.
Під час заходу між НВК «ВРГ«Інтелект» — ЗОШ І ст.» (директор Інна Шубко) та Вишгородським історико-культурним заповідником (директор Влада Литовченко) була укладена домовленість про співпрацю. Тож на молодь Київщини — і насамперед, Вишгорода і району — скоро чекають незабутні враження, цікаві зустрічі та нові проекти на теренах наукових і патріотичних.

Указом Президента України від 13 листопада 2014 року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року-лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, установити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада.

IMG 0010

IMG 0025

IMG 0027

IMG 0039

IMG 0043

IMG 0046

IMG 9794

IMG 9883

IMG 9919

IMG 9929

IMG 9939

IMG 9979

IMG 0006