28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Цигарка у дамських пальчиках

Розмовляв із районним лікарем-наркологом Віталієм НЕДАШКІВСЬКИМ

Ігор Павлюк

Молодість, краса та здоров’я… Людина про них згадує лише тоді, коли їх уже немає. Часто-густо призводять до незворотньої втрати наші згубні звички — переїсти, перепити, перепрацювати і… перекурити. От про перекури і піде наша сьогоднішня розмова з лікарем.

— Доброго дня, Віталію Григоровичу. Знову до Вас із запитаннями. Йшов сюди і побачив, як декілька школярок-підлітків «смалили» цигарки на перерві — не соромлячись та не ховаючись. Вже звично, коли назустріч вулицею іде дівча з цигаркою в руці.

Із свого педагогічного досвіду знаю, що першими у класі починають балуватися цигарками… дівчата. Чому — незрозуміло. Ви — фахівець, розкажіть нам про особливості цієї проблеми.

— Проблема справді існує. Давайте розглянемо тільки деякі її аспекти. По-перше, тютюнопаління — це не наркоманія, а особлива форма дуже сильної залежності, не просто погана, а — згубна звичка!

Кількість курців росте на 7-8% щороку. І що найбільше непокоїть — так це підлітки, особливо дівчата 11-13 років, які все більше стають активними курцями.

— Чому?..

— Це нерозумна дитяча форма самоствердження (претензії на дорослість). На жаль, чимало дівчат беруть приклад зі своїх мам (кожна п’ята жінка в Україні — курець). Слава Богу, заборонили рекламу тютюну у ЗМІ та на біг-бордах.

За даними соціологічних досліджень, в Україні палить кожний третій підліток 12-14 років. Активно палити — як хлопці, так і дівчата — починають до 14 років, а перші спроби в кожного десятого школярика — ще у віці до 10 років. Саме у цей період формується репродуктивне здоров’я, якому тютюнопаління приносить непоправну шкоду. Як це проявляється?

— Шкідливий вплив нікотину на статеву систему дівчат проявляється у вигляді різних порушень менструального циклу, зокрема й маточних кровотеч. І про це треба розповідати в школі на позакласних заходах, на уроках, розповсюджувати літературу.

Треба вирішувати цю проблему комплексно та, як кажуть, усім миром…

У нас, у наркологічному кабінеті (м. Вишгород. вул. М. Грушевського, 1 — ред.) багато літератури. Приходьте, набирайте… Можемо направити фахівців у школи — для лекцій та бесід із дівчатами.

Добре помагають бесіди про негативний вплив тютюну на зовнішність: нездорова зів’яла шкіра, понурий погляд, сиплий голос, купа недуг — коли яскраво, з порівняннями і прикладами розповісти — це вражає. Є чудові фільми на цю тему, їх теж треба використовувати.

— А у родинах?

— В сім’ях, де батьки не палять, треба якомога більше говорить про переваги здорового способу життя. Десь слід м’яко підказати, пояснити, а десь і суворість не завадить. Один татко, відчувши запах тютюну від донечки, не дозволяв їй виходити на вулицю три дні. Ще раз відчув — п’ять днів. Дочка перестала курити. 

Треба пробувати різні методи. От 17 листопада — Всесвітній

день відмови від тютюну. Непогано би у школах провести акції, в інститутах — флеш-моби за активної участі дівчат, з плакатами: «Я — не палю! Мої легені дихають вільно. А ти?» — і малюнки, тематична інфографіка. Дівчата, молоді жінки — майбутнє нашої і без того понівеченої нації, тому саме вони мають показати: цигарка у дамських пальчиках — це гидко.

— Дякую за докладну розповідь.

Приходьте ще та приводьте школярів. Із ними тут поговорять наші медсестри. Беріть літературу для розповсюдження. Запрошуйте наших фахівців до навчальних закладів. Переконаний — треба починати буквально з дитячих садків, аби сформувати звичку до здорового способу життя.