05.03.2021

Газета Вишгород. ONLINE

Офіційний сайт газети Вишгород, Новини, архів. ONLINE

Квітка-овоч для тих, хто на дієті

bamija 1

bamija 2

Олександр КОНОНЕНКО
ФОТО — автор

Корисні властивості бамії (гібіскуса їстівного) змушують замислитися над її вирощуванням на городах, садових ділянках і дачах.

Бамія — гібіскус їстівний (бхінді, гумба, гомбо) чудовий продукт харчування при кишкових захворюваннях. Із неї готують супи, салати, пюре. А сухенасіння використовують як замінник кави.

Ця рослина поширена в Америці, Азії, Африці, Закавказзі. В залежності від сорту може бути заввишки від 30 см до двох із половиною метрів. Має великі жовтуваті квітки з темною серединкою, плоди у формі стручків з гранями. У кореня мало відгалужень, він стрижневий. Стебло товсте, древ’янисте. Вирощування бамії — справа нескладна. Але не варто забувати, що ця культура любить світло, тепло і вологу. Земля для посадки потрібна родюча. На глинистому грунті росте погано, не переносить заболочування і засолення. Можна використовувати при окультуренні землі добре перепрілий компост і перегній. Краще підібрати місце з південного боку, щоб не дули північні вітри. Добре росте при температурі +20 – +25 °С, а насіння проростає при +13 – +15 °С.

При догляді за бамією треба звернути увагу на те, що дотик до рослини може призвести до алергії, тобто можливі свербіж, печіння, подразнення. Якщо шкіра у вас чутлива, обов’язково одягайте рукавички.

Для вирощування бамії використовують розсаду (для достигання потрібно 120-150 діб). Посадку (середина квітня-місяця) необхідно проводити в індивідуальну тару, адже корінь стрижневий і при пересаджуванні рослина погано приживається. При догляді стежте за вологістю повітря, вона шкідлива для гумби. У відкритий грунт розсаду відправляють в місячному віці.

Якщо немає можливості займатися розсадою, то відправляйте насіння відіразу в грунт не раніше того, як встановиться тепло. Зазвичай це термін травня — початку (південь) до кінця (північ). Можна використовувати при більш ранніх строках плівкові укриття. Перед посівом насіння необхідно замочити для набухання. Пари годин буде достатньо. Сіяти треба на глибину до 5 см відстанню між рослинами 60 х 30 см. Зійдуть вони приблизно через півмісяця.

Якщо сорт скоростиглий, то цвітіння почнеться через 60 днів після появи сходів. А от зі збиранням плодів не затримуйтесь. Адже через п’ять днів вони починають грубішати. Так що збирайте їх частіше, краще кожні 3 дні, інакше вони стануть неїстівними. Обривати їх слід обережно, краще зрізати ножицями. Адже пошкодження пагонів при їх зніманні може викликати захворювання куща.

При догляді за бамією використовуйте підгодівлю. Це може бути розведенні водою пташиний послід, 2 столові ложки нітрофоски на відро води, а в період плодоношення — калійна сіль. А щоб зібрати насіння (схоже на горошини перцю), тримайте плоди на кущі до повного висихання.

Корисні властивості бамії використовують у дієтичному харчуванні. Можна її тушкувати, запікати, готувати супи-пюре. Чудово підходить як гарнір до м’яса. Також можна плоди маринувати, сушити, консервувати. Вони багаті на аскорбінову кислоту і білок. Можна запекти їх із яйцем, спочатку злегка відваривши у підсоленій воді. Також у салат придатне молоде листя.