29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Символіка кольорів Українського Прапора

Символіка кольорів Українського Прапора

Поширене визнання, що синій колір на прапорі символізує небо, а жовтий – золоті ниви, – трохи спримітизоване. На Центральній Раді в 1918 році, де головував перший президент України Грушевський, було дано інше пояснення.

Золоте або жовте символізує Творця, Бога-Отця і взагалі – Вищу Духовність. Синє – усе земне, а також свободу вибору, якою Творець наділив Свої творіння в надії, що вони нею не зловживатимуть і використовуватимуть для розвитку добра й злагоди.

Важливість Національного Прапора

Без національного прапора немає держави. Старослов’янською «прапор» означає «лечу», «рухаюсь». Словяни вважали, що, поки над ними майоріє стяг, то нація летить до свого процвітання, живе небесним, а не земним.

Тому наші предки пильно боронили національне знамено, вважаючи його найбільшою святинею. На полях брані останніми гинули прапороносці, хоча українці завжди прагнули винести з поля бою прапор – як національну святиню.  

Державний Прапор є не тільки символом країни, а й втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Він символізує єдність земель і народу; він сконсолідовує міста й краї в державу, а духовно й історично близькі етноси – в націю. Під його знаменом йшли до проголошення самостійної України, до перемоги. Український стяг – прапор миролюбства. Він нагадує наше літо, коли небо над Україною таке синє, як покрови Пречистої Діви, і наші лани такі золоті, як паски на маминому столі.

Саме зі встановлення Українського Прапора розпочалася наша незалежна держава. Навесні буремного 1990 р. в  результаті всенародних виборів у Львові до влади прийшли демократичні українські сили. І одним із перших питань, які були порушені на 1-й сесії новообраної Львівської облради, була зміна державної символіки колишнього СРСР на символи незалежної держави України.

3-го квітня 1990 р. львівські депутати одноголосно прийняли постанову про українську національну символіку та проголосували за підняття жовто-блакитного прапора над Ратушею – будівлею міської ради. Сам прапор розміром 3х6 м. пошила Наталія Кареліна-Лучко, дружина голови Комітету захисту національних символів України Ореста Кареліна. Напередодні, 2 квітня, стяг освятив у Соборі св. Юра містоблюститель глави УГКЦ Володимир (Стернюк), і львівська громадськість урочисто пронесла знамено містом до вежі, передавши його депутатам.

Акт освячення Національного Прапора України депутати першого демократичного скликання вважали дуже важливим, оскільки, як було проголошено на сесії, становлення державності має починатися з Божого благословення.

Незважаючи, що це сталося за 1,5 року до офіційного розвалу СРСР, ніхто із місцевих чиновників чи представників силових відомств не наважився зняти з вежі знамено, які майоріло до серпня 1991 р., коли – після провалу ГКЧП – за розвал СРСР й зміну радянської символіки виловились всі колишні республіки.

Це було першим прецедентом публічного підняття Українського Національного Прапора над офіційною радянською установою.

За взірцем Львова незабаром Українські Прапори зявилися над міськими радами в Івано-Франківську, Тернополі, на Волині.

Першим за межами Галичини містом, де також наважилися на підняття Українського Прапора 13 червня 1990 р., став Житомир.

Саме встановлення Українських Прапорів в ряді міст спонукало населення до патріотичного піднесення ще задовго до того, як до цього рішення дозріли в інших республіках.

А 23 серпня 1991 р., відразу після невдалого путчу в Москві, група народних депутатів внесла Український Національний Стяг у сесійну залу Верховної Ради України.

І знову відбувся офіційний акт освячення Прапора, який на Майдані перед внесенням до сесійної зали провів священик Української автокефальної православної церкви Володимир (Романюк). Саме до цієї події і привязаний Указ першого Президента України Л. Кучми «Про День Державного Прапора України», який офіційно визнав в Україні нове свято – День Державного Прапора. 

Під час освячення стягу увесь Майдан клякнув на коліна. Поки Прапор вулицями несли до Верховної Ради, люди цілували його краї.

Це знамено, яке було внесено до парламенту як реліквія, урочисто зберігається під склом у музеї Верховної Ради. Одним із тих, хто ніс Прапор, був В’ячеслав Чорновіл (ім’я котрого пов’язано і з Вишгородом).

І тільки після встановлення Прапора над Верховною Радою, його освячення, наступного дня – 24 серпня – Україна проголосила Незалежність.