29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Капітальні ремонти

2

Олексій МОМОТ, Вишгородський міський голова
ФОТО — Андрій МАКСІМОВ, «Вишгород»

Неабияк заважає ремонтам дуже велика кількість кабелів. Несумлінні провайдери прокладають дроти безсистемно, пробивають отвори будь-де, що також може призвести до протікання покрівлі.
А ще — часто нищать м’який настил на багатоповерхівках бригади, що здійснюють індивідуальне утеплення фасадів. Наймані приватними особами будівельники саме на дахах будинків нарізають пінопласт, замішують бетон і клей тощо. Зазвичай по завершенню утеплення квартири всі залишки будівельного сміття залишаються на даху. Під час злив на дахах утворюються калюжі, іноді це стає причиною протікання покрівлі й затоплення помешкань. Попередити подібні ситуації може — і має! — контроль мешканців багатоповерхівок за станом дахів, особ-ливо після капітального ремонту.
Цього року Вишгородська міська рада на капремонт покрівель виділила 2 млн грн. Із загального числа будинків, що перебувають в обслуговуванні Управляючої компанії, 50% потребують часткового капітального рихтування дахів. Зазначений об’єм робіт буде завершено до початку опалювального сезону.
У найгіршому стані — чи, відверто сказати, зовсім без покрівлі — перебували два будинки — на просп. І. Мазепи, 12 та на вул. В. Симоненка, 2. На капітальний ремонт м’якої покрівлі цих двох об’єктів пішла левова частка із виділених коштів — освоєно близько 800 тис. грн.
Наразі будівельники завершують роботи за згаданими адресами. Зокрема, закінчують укладати другий, верхній шар руберойду, закладають стики біля вентиляційних та ліфтових шахт. Під час ремонту використовувалися євроматеріали більшої еластичності, що витримують як спеку, так і мороз — аж до 50 градусів. Такий дах без ремонту простоїть до 18 років. 
Уже за кілька днів представники Держбуднагляду та спеціальної інспекційної комісії міської ради перевірять на якість ремонт дахів будинків на просп. І. Мазепи, 12 та вул. В. Симоненка, 2 і приймуть виконані роботи.