28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

На Васильківщині провели Всеукраїнський семінар щодо вирощування енергетичних культур в Україні

IMG 0113

IMG 0123

IMG 0154

IMG 0176

Прес-відділ Київської ОДА

Голова Київської облдержадміністрації Максим Мельничук взяв участь у проведенні Всеукраїнського семінару «Перспективи вирощування енергетичних культур в Україні», який відбувся за підтримки та на базі Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого у смт Дослідницьке Васильківського району. У заході також взяли участь заступник директора Департаменту землеробства та технічної політики Міністерства аграрної політики України Павло Гринько, директор УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого Володимир Кравчук, начальник управління Держенергоефективності Юрій Шафаренко, голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, директор Агроенергетичної компанії «Salixenergy» Ірина Гнап, головний експерт NetherlandsEnterpriseAgency, Нідерланди, Кейс Квант, засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надеїн та інші.

Павло Гринько у своїй вітальній промові зазначив, що вітчизняний агропромисловий комплекс з кожним роком стає все більш вагомішим в економіці нашої держави, займаючи виробництво ВВП майже 15 %. Тому одним із найперспективніших напрямків розвитку аграрного сектору є виробництво та використання біологічних видів палива та вирощування сировини для біоенергетики.

«Причинами, що спонукають розвиток виробництва біопалива як альтернативу традиційним видам палива в Україні та багатьох інших країнах світу, є енергетичні проблеми, одна з яких — значна залежність держави від імпорту енергоносіїв. Також екологічні аспекти, необхідність розвитку інфраструктури сільських територій, створення нових робочих місць, формування гарантованого ринку збуту вітчизняної сільськогосподарської сировини. У агропромисловому комплексі вже сформовано сировинну базу, яка здатна забезпечити продовольчу безпеку країни, потреби експорту та одночасно має значний потенціал для виробництва біотанолу, біогазу, твердого біопалива та інших видів біопалив», — зазначив заступник директора Департаменту землеробства та технічної політики Міністерства аграрної політики України.

Голова Київської облдержадміністрації наголосив: «Сьогодні ми маємо розвивати біоенергетику. На території Київської області є райони, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та не використовуються для сільськогосподарських цілей, але мають перспективу для розвитку відновлюваної енергетики. Адже у цих районах природні характеристики ґрунту і показники вологості відповідають основним вимогам під вирощування енергетичної верби, міскантусу, енергетичної тополі. Тому нашим завданням є поширення технологій для створення належних умов для вирощуванням таких культур. Наразі ми спільно з керівниками профільних управлінь і департаментів відпрацьовуємо програму плану розвитку біоенергетики на Київщині».

Семінар пройшов у два етапи: теоретична та практична сесії. Одними із ключових питань теоретичної частини семінару були особливості вирощування енергетичних культур, а також розповсюдження та впровадження досвіду вирощування цих культур. Зокрема, це енергетична ефективність трьох видів енергетичних культур, що використовуються для виробництва твердого палива, а саме: енергетична верба, міскантус та енергетична тополя. Найбільш розповсюдженою серед таких культур в світі є енергетична верба. Середній приріст її маси складає 1,5 метра в рік, а збір урожаю проходить кожні 2-3 роки. При цьому кількість циклів збору урожаю з однієї посадки – 7-8 разів, після чого можна проводити рекультивацію землі під посадку інших культур або закладати нову плантацію верби. Близький родич верби – енергетична тополя, яка у кліматичних умовах України також є лідером серед багаторічних енергетичних культур. Її середній приріст маси складає 16-25 т/га на рік у момент збору урожаю, а збір урожаю на біомасу проходить кожні 2-4 роки, в залежності від технології вирощування. Плантації залишаються продуктивними 25 років, а після рекультивації за 1-2 роки знову можна висаджувати енергетичні багаторічні культури.

Міскантус — багаторічна злакова культура з чотириметровим стеблом і волосистим пухнастим суцвіттям без насіння, середній приріст маси якої складає 20 т/га на рік. Щорічно, починаючи з 2-го року, у осінньо-зимовий період відбувається збір урожаю. Кількість циклів збору з однієї посадки – 10 разів, після чого родючість ґрунтів зменшується. 

Також під час теоретичної сесії учасники заходу обговорили питання стимулювання заміщення газу, перспективи розвитку біоенергетики в Україні, практичний досвід використання енергетичних культур. Кейс Квант поділився досвідом Нідерландів у вирощуванні таких культур та розповів про перспективи впровадження цих технологій в Україні.

Після теоретичної частини працівники УкрНДІПВТ провели демонстраційний показ виробничих площ та полігону для вирощування енергетичних культур. Під час практичної сесії учасники семінару також мали можливість оглянути нові зразки вітчизняної та зарубіжної техніки, задіяної у вирощуванні цих культур.