28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Вишгородський міський голова Олексій Момот на своєму робочому місці. І запевняє, що нині апарат міськради вийде на якісно новий рівень роботи

Вікторія ШМИГОРА

Про сьогодення нашого міста, його проблеми й перспективи розвитку — в інтерв’ю з міським головою Олексієм Момотом.
— Ви повернулись у звичний робочий ритм. Вітаємо. Із чого розпочали?
— Ритм не зовсім звичний. Перш за все, зібрав колектив та повідомив, що нас чекає якісно новий темп роботи. На жаль, втрачено багато інвестиційних проектів. Тому треба все починати з нуля. Негайного вирішення потребують дуже багато питань і в сфері комунального господарства, і в цілому по місту.
Хоча свого часу я наголошував усім депутатам міської ради і членам виконавчого комітету, що єдине, чим вони можуть допомогти, — працювати у звичному режимі. На жаль, не всі це зрозуміли… А дехто навіть вдався до відвертого саботажу. Можливо, хтось очікував, що так швидко ситуація не вирішиться. Тому, ще раз наголошую, звичного режиму вже не буде. Буде режим подвійного навантаження. Працівників попередив: не готові — без жодних образ пишіть заяву і шукайте, де спокійніше. Здається, всі зрозуміли і готові працювати. Сподіваюсь, ми швидко наздоженемо втрачене.
— З якими питаннями найчастіше сьогодні звертаються люди?
— У кожного — своя проблема. Зазвичай просять допомогти у вирішенні соціальних питань. У нинішній непростий для країни час жителі звертаються за матеріальною допомогою: кому — на лікування, кому — погасити комунальний борг, чи просто — не мають коштів на проживання. За півріччя по виконанню бюджету у нас профіцит. Тому в черговий раз будемо збільшувати витрати на виплати, які необхідні соціально незахищеним, багатодітним, пільговикам, разові щорічні допомоги. Плануємо ввести порядок видачі матеріальної допомоги. Маємо відрегулювати цей процес, аби депутати не мали змоги маніпулювати, прикриваючись так званим депутатським фондом. Кошти на соціальні виплати у рівних частинах розділимо по округах. У середньому, таких, що дійсно потребують допомоги, — це 50 — 100 людей на кожному окрузі.
Я з жахом чекаю нового опалювального сезону. У черговий раз підвищать ціни на електроенергію, вже виросли ціна на газ. Звідси, чи не удвічі збільшиться ціна за опалення. Кількість субсидії зростає у геометричному прогресі. Наскільки бюджет дозволятиме — будемо допомагати людям.
Друге — земельні питання. У мешканців приватного сектору є проблеми із визначенням меж, що призводить до конфліктів із сусідами тощо.
І третє, що найбільш турбує вишгородців, — це комунальні питання. У сезон дощів дахи у деяких будинках почали протікати, треба чистити зливи, бо вони не витримують навантаження. До цього залучаємо забудовників Вишгорода, які нині об’єдналися в Асоціацію, аби спільними силами допомагати місту у вирішенні комунальних та побутових проблем.
— На перше пленарне засідання чергової ХІ сесії Вишгородської міської ради було винесено понад 130 питань. Здебільшого — земельних. Тоді ж соцмережами почали поширюватись плітки, нібито секретар ради Тетяна Бражнікова, а на той момент т. в. о. міського голови, хотіла протягнути якісь там «шкурні» питання. Прокоментуйте.
— Це абсолютно абсурдні закиди. Чи то була б Тетяна Олексіївна, яка на той момент виконувала обов’язки міського голови, чи то був би я — ці питання у будь-якому разі виносилися б на розгляд сесії.
Тому всі закиди про лобіювання чиїхось інтересів чи протягнення якихось питань — банальна маніпуляція. Всі знають, що в нас два роки був мораторій на виділення землі. Тобто, земельні питання накопичувалися роками, і 99 % з них — це узаконення гаражів, приватних будинків на масиві «Дідовиця», на Горі, Пісках, по вул. Луговій – тобто, на земельних ділянках, якими люди користуються десятиріччями.
Також виносилось питання щодо виділення пляжної зони на хвилерізі. Основне завдання, яке я зараз поставив перед апаратом Вишгородської міської ради, — це стабілізація та нормалізація всіх процесів, у тому числі і психологічного. Звісно, це не всім подобається — хтось починає випускати газету з відповідними публікаціями, інші активуються у соцмережах. А варто просто прийти на сесію, подивитися в очі тих, хто кілька років чекав на те, аби узаконити свій город десь під лепами. Про який дерибан може йти мова?..
— А як іде робота щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО? Адже ми пам’ятаємо, із яким настроєм вони прийшли на сесію міськради.
— Це ми вже проходили. Спочатку із майданівцями, потім — із членами Автомайдану, Правим сектором…
Прикро, що хлопцями, які дійсно воювали, хтось маніпулює. Вони прекрасно знають, що сьогодні забезпечити всіх учасників АТО землею немає можливості, бо земельні ресурси Вишгорода розшматовані до сантиметра минулими каденціями. Але питанням забезпечення земельними ділянками учасників АТО займаємося щоденно.
У той же час є інформація від асоціації АТО, в яких селах є земельні ділянки, але їх не надають.
Спільно із Вишгородською райдержадміністрацією ми провели колосальну роботу, аби вивільнити землі, що у користуванні Міністерства оборони у верхній частині міста і Святошинського лісопаркового господарства. Зрозуміло, хтось дестабілізує ситуацію, розповідає учасникам АТО, що у міській раді сидять покидьки, які розікрали землю, — тобто, йдіть і вимагайте. І коли вони прийшли на сесію — конструктиву практично не було. Дехто із них навіть знаходився у стані алкогольного сп’яніння та дозволяв собі брудні закиди до депутатів та головуючої на сесії Тетяни Бражнікової. Багатьох із них я знаю особисто. Їздив до них, як волонтер. Мені дуже прикро, що їх так цинічно використовують.
Представників асоціації АТО включили до дорадчого органу земельної комісії. Тепер вони виїжджають до заявників, бачать реальних власників, розуміють, що ніякого дерибану немає.
— Тобто, бійці з Вишгорода готові отримати земельні ділянки не на території Вишгорода, а у Вишгородському районі, навіть не дивлячись на те, що це буде аж за Лютежем?
— Тут справа в іншому. Якщо людина живе, наприклад, у Димері, то вона в першу чергу має право і повинна отримувати ділянку в Димері. Звичайно, вигідніше отримувати її у Вишгороді — це місто, тож земля більш ліквідна. Але далеко не всі учасники АТО будуватимуть там собі будинки, напевно, більша частина їх просто продаватиме. А продати ділянку у Вишгороді набагато дорожче, ніж у Димері. Проте, усіх забезпечити — точно не вийде.
Більше того, на думку бійців, декотрі не є справжніми учасниками АТО. Хтось їздив на Схід на два дні у відрядження, хтось був за 100 кілометрів від лінії фронту. Тому ми залучили АТОшників до комісії, аби вони по своїх каналах вияснили ці моменти.
Я не можу кваліфікувати — хто справжній учасник АТО, хто несправжній. Вони погодилися це виявити. Звичайно, людина яка була рік або два під обстрілами на передовій, має більше моральне право отримати земельну ділянку, ніж та, яка за 60 кілометрів стояла на КПП. Але закон їх не класифікує…
— Стосовно сесії. Деякі депутати на останньому засіданні хотіли, щоб до дорадчого органу земельної комісії включили ще й чорнобильців, багатодітних і т. д. Яка Ваша думка з цього приводу?
— Цього хотіли не депутати. Це було озвучено, коли мова йшла тільки про ділянку лісопаркового Святошинського господарства. Це озвучував я особисто, тому що згідно з положенням, яке ми прийняли про порядок розподілення земель, у пріоритеті — мешканці Вишгорода, які мають пільги, а це, окрім учасників АТО, і багатодітні, і чорнобильці, тому ми не проти залучення в якості дорадчого голосу організацій, які представляють їхні інтереси. Цей процес прозорий. Я повністю підтримую, аби вони брали участь у засіданнях земельних комісій. Голова земельної комісії Юрій Городиський – також «за».
— Тобто, кожний вишгородець може взяти участь у засіданні земельної комісії?
— Абсолютно так. У нас усі засідання комісій відкриті. Зараз найактивніші громадські активісти Вишгорода разом із членами земельної комісії виїжджають на ділянки. Раніше ніколи такого не було.
— Незабаром закінчується термін, коли мешканці багатоповерхівок можуть створити ОСББ. Як у місті проходить цей процес і чи після 1 липня на Вишгород не чекає комунальний колапс?
— Ніякого комунального колапсу не буде. Насправді, це дещо хибне твердження, що 1 липня закінчується термін створення ОСББ: якщо до цієї дати його не створено, то орган місцевого самоврядування призначає управляючу компанію.
Всім відомо, що комунальні підприємства реформовано у комунальні управляючі компанії. Ті співробітники, на яких було покладено функції з утриманням доріг, парків тощо — виведені в окреме підприємство. В управляючій компанії залишиться лише та частина людей і техніки, яка займається безпосередньо утриманням будинків. Тобто, люди залишились ті ж самі, сміттєвози ті ж самі, двірники теж. Це комунальна управляюча компанія, підзвітна міськраді і виконкому. Тому ніякого колапсу не буде. Це чергова страшилка.
— За травень вишгородці отримали платіжки за комунальні послуги від КП «Управляюча компанія». І в той же момент соцмережами почали поширювати інформацію, що, оплативши такі квитанції, вишгородці автоматично підписують договір із управляючою компанію. Це справді так?
— Ні. Люди в будь-який момент матимуть змогу створювати ОСББ, якщо цього захочуть. Наразі процес іде досить кволо. ОСББ створили одиниці. Ми надавали всім бажаючим велику сесійну залу для проведення зборів, але, як бачимо, люди до цього ще не готові. Є частина активістів, які розуміють, що все одно ми колись до цього прийдемо. Але більшість — цей процес поки що гальмують. Бо це щось нове, а нового завжди бояться. Люди звикли, що їх хтось обслуговує, що вони ні за що не відповідають. Відповідає ЖЕК або ще хтось. Але ж управляюча компанія — це той самий ЖЕК, просто він реформований, він є правонаступником ЖЕКу. Я умовно кажу ЖЕК, бо співробітники комунальної сфери дуже ображаються, коли їх називають ЖЕК, тому вибачаюся. Це виключно для того, аби було зрозуміло читачам. КП ЖКГ Вишгородської міської ради реформовано, і КП «Управляюча компанія» стала правонаступником.
Закиди про те, що не платити… На засіданні комунальної комісії питання про тариф піднімалося. Запитав «найктивнішого активіста» Вишгорода, який роками не сплачував жодних комунальних послуг ЖЕКу: які у тебе є питання чи вимоги до комунального підприємства? У тебе нема з ним ані договору, ані жодного тобою зробленого платежу. Вимагати якісних послуг мають право тільки люди, у яких є стосунки з комунальним підприємством, які сплачують за послуги. А коли це робить людина, яка ніколи не платила… Вона ж напевно виносить сміття зі своєї квартири в сміттєвий бак, користується вбиральнею і водою. Хто за це платить? Сусіди.
Укладай договір, шляхом складання актів доводь, що ці послуги тобі не надаються і лише тоді не сплачуй. Це нормально. Але коли людина просто живе, як паразит та ще й висуває вимоги — це не вписується в жодні рамки.
— Зараз крім саботажу — не платити, в Інтернеті почали з’являтися публікації про те, що тарифи не обґрунтовані. І з’явились заклики на найближчій сесії створити комісію, до якої увійдуть активісти для того, щоб перевірити бухгалтерію та проконтролювати, куди йдуть гроші новоствореного КП «Управляюча компанія».
— Я двома руками «за»! Ми можемо навіть створити комісію не з числа депутатів, а з числа активістів — всю первинну документацію покласти на стіл і показати. Жодного секрету з цього немає. Наразі комунальному підприємству надане чітке доручення – надавати будь-яку інформацію. Тарифи розкладені «по поличках».
Тарифи завжди були політичним питанням. З одного боку депутатський корпус і члени виконавчого комітету тиснуть: у нас там заборгованість по заробітній платі у двірників, а з іншого боку кажуть: ой ні, хай тариф буде такий, як є. Дива не буває. Ми отримали від минулого керівництва підприємство із заборгованістю по заробітній платі у два з половиною мільйони гривень. Маємо в електронному вигляді звіт аудиторської компанії, від якого волосся дибки піднімається. І я його незабаром оприлюдню. Повірте мені, там буде не одна кримінальна справа.
Тому не може за півроку міцно стати на ноги те, що десятиріччя топилося. Я вже казав: у мене чарівної палички немає. І якщо ми не перекладаємо тягар цих тарифів на людей, то автоматично виникає скорочення і заробітної плати, і штату в самому комунальному підприємстві. Все це взаємопов’язане. Тут міська влада в будь-якому випадку буде для людей поганою. Або для робітників комунального підприємства, яких доведеться скорочувати або зменшувати їм заробітну платню. Всі ці процеси взаємопов’язані. Тому, якщо хтось бажає створювати комісію, я в цьому допоможу.
— На початку місячника благоустрою Ви заінтригували вишгородців, що невдовзі набережну Київського «моря» чекає перевтілення. Зокрема, мова йшла про комфортну зону відпочинку. Коли розпочнеться впровадження проекту?
— На першому етапі планується облагородити пляжну зону із безкоштовним доступом. Бо нині там усе поросло очеретом, пісок перемішаний із водоростями. Коли був інвестор, там була красива рекреаційна зона, чистий пляж. Взагалі, плануємо перетворити вишгородську набережну на справжній оазис, розподілений на три зони: історичну, розважальну та спортивну. Проект того, що там планується, виноситься на обговорення. Запрошую усіх долучатись (від ред.: оголошення про громадські обговорення – на офіційному сайті Вишгородської міської ради та газети «Вишгород»). Не вірте тому, що пишуть в Інтернеті, ніби набережну хтось хоче покласти у кишеню. У молоді це називають «тролінг», розхитування ситуації. Землю набережної плануємо передати комунальному підприємству міста. Тобто, вона залишиться у власності громади. І ніяких дач чи багатоповерхівок там бути не може.