28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Вишгородці вшанували пам’ять жертв політичних репресій

buki

Ольга ФІЛЮК, помічник депутата Вишгородської міської ради В. Парчук

У неділю, 15 травня 2016 року, на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» (пр-т Броварський у Дніпровському районі Києва) відбулися вшанування з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій.

В урочистостях взяли участь і представники депутатського корпусу м. Вишгорода та Вишгородського району (Валентина Парчук, Олег Кривенко, Микола Клованич, Ганна Грантовська, Ольга Філюк), громадські активісти. Щоб покласти квіти та вшанувати загиблих, вишгородці пройшли пішки дорогою, яка пролягає крізь ліс, по обидві сторони якої сосни обв’язані жовто-синіми стрічками. Це місця, де знаходили закатованих….

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв комуністичних репресій, поклали квіти до української та польської частин Міжнародного меморіалу жертв тоталітаризму 1937-1941  років. Відбулася панахида за невинно убієнними.

Перед присутніми на меморіальному заході виступили Президент України, колишні політв’язні, члени УПА, громадські діячі, голова інституту національної пам’яті, голова Союзу Українок.

Меморіальні заходи супроводжувались виступом Національного заслуженого академічного народного хору України ім. Григорія Верьовки.

Довідка. Биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України. Таємна спецділянка НКВС УРСР у Биківні почала офіційний відлік своєї діяльності навесні 1937 року. Упродовж 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних у київських в’язницях НКВС для таємного поховання у Биківнянському лісі. У заздалегідь підготовлені ями скидали тіла жертв, які присипали вапном та закидали ґрунтом. Останній спочинок тут знайшли, за різними оцінками, від 15 до 100 тис. осіб, закатованих під час допитів або ж розстріляних переважно в позасудовому порядку органами НКВС у Києві.