28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Сесія у новому форматі: звернення до Верховної Ради, зміни до Генплану міста, ділянка під дитсадок, новий відділ у виконкомі

Вікторія ШМИГОРА

26 лютого відбулася VII сесія Вишгородської міської ради VII скликання, яка, через введення поіменного голосування, тривала близько семи годин із перервами. Депутати прийняли рішення близько 60 питань, опрацьованих на профільних та спільній комісіях, а також внесених на початку засідання. Вів сесію міський голова Олексій Момот.
Депутати попрацювали плідно. Найбільше дискусій точилося навколо земельних питань та розміру податку для підприємців. Підрахунок голосів вівся вручну обраною лічильною комісією (депутати Богдан Руденок, Інна Шубко, Сергій Жадан та Віталій Сардак), а його результати невідкладно вносилися в протокол. Така процедура голосування потребувала багато часу.

Під час засідання, зокрема, внесли зміни та доповнення до рішення «Про утворення комітету з конкурсних торгів Вишгородської міськради» (міський голова Олексій Момот, його заступник Олексій Рачинський, начальник фінансово-бухгалтерського відділу Ігор Мирієвський, начальник юридичного відділу Ольга Карпенко, провідний спеціаліст виконкому Наталія Онучко, спеціаліст юрвідділу Надія Фіалко).
Депутати ухвалили ще низку важливих рішень: «Про порядок здійснення електронних закупівель виконавчими органами Вишгородської міської ради» (у системі електронних державних закупівель РroZorro); затвердили порядок розгляду електронної петиції, адресованої міськраді; «Про віднесення міста Вишгорода Вишгородського району Київської області до категорії міст обласного значення»; затвердили звіт про виконання Вишгородського міського бюджету; внесли зміни до рішення «Про затвердження структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату виконавчого комітету Вишгородської міськради VII скликання» (доповнивши його підпунктом: Відділ з питань реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації земельних ділянок, реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців); затвердили проект землеустрою щодо відведення КП «Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міськради» в оренду на 10 років земельної ділянки площею 0,5913 га для будівництва та обслуговування комунального дошкільного дитячого навчального закладу на вул. Шкільній); підтримали звернення до Голови Верховної Ради щодо виділення субвенцій з державного бюджету місцевим на компенсацію витрат за пільговий проїзд окремих категорій населення та звернення до Президента України й Голови Верховної Ради щодо децентралізації; надали дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок власникам гаражів та ведення селянського господарства. Кожне рішення щодо надання дозволів на розробку проектної документації коментували профільний заступник міського голови Олексій Рачинський та голова «земельної» комісії Юрій Городиський. (Із текстами звернень, рішень та положеннями можна ознайомитись на офіційній сторінці Вишгородської міської ради).
Депутати одноголосно підтримали й рішення «Про внесення змін до Генерального плану», аби впорядкувати території для містобудівних потреб, визначити принципи планування — просторової організації забудови, червоних ліній та ліній регулювання забудови, функціональні призначення, режими та параметри забудови однієї чи декількох земельних ділянок, розподіл територій згідно з будівельними нормами, держстандартами і правилами, потребу в підприємствах і закладах обслуговування населення, місця їх розташування.
Близько півтори години тривало обговорення рішення ініційованого депутатом Юрієм Колодзяном — «Про внесення змін до рішення № 6/1 від 17 лютого 2016 року «Про встановлення місцевих податків і зборів на 2016 років», а саме: пункт 3,17 викласти у такій редакції: «податок на земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні підприємств, установ та організацій недержавної та некомунальної власності, справляється у розмірі 3 відсотків». (Нагадаємо, на попередній сесії народні обранці підтримали рішення щодо однакової орендної ставки розміром 6 %). Знову — гарячі дебати. Одні закликали відстоювати інтереси громади, а не лобіювати власні. Інші наполягали, аби ставка була рівною для всіх. Зрештою, вирішальним аргументом для прийняття цього рішення стали введені штрафи. Обговорили й боротьбу з боржниками. Міський голова зауважив, що до 2017 року всі мають переоформити договори оренди на типові, бо умови мають бути для всіх однакові.
Також сесією прийняті рішення «Про визнання таким, що втратив чинність, п. 4 рішення Вишгородської міської ради від 6.07.2011 р. № 6/23 «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок», як не реалізоване ТОВ «Собі» та «Про визнання таким, що втратив чинність, п. 3 рішення Вишгородської міської ради № 11/17 «Про надання земельної ділянки у користування за проектом землеустрою щодо її відведення», як не реалізоване ПП «Фарватер-Трейд».
Одноголосно депутати надали дозвіл КП ЖКГ на списання автомобіля ГАЗ 52 (фургон 1990 р. в.), колісного трактора Т-16МГ (1993 р. в.) та автомобіля ЛуАЗ 969М 1992 р. в. За словами заступника міського голови Ігоря Свистуна, деталі ЛуАЗа планують передати на передову, бо один із працівників ЖЕКу захищає територіальну цілісність країни на Сході.
По завершенні сесії Олексій Момот подякував депутатам за плідну роботу та витримку.