28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Джозеф Байден в Україні

7 грудня віце-президент США Джозеф Байден прибув в Україну з дводенним офіційним візитом.

Під час зустрічі з президентом Петром Порошенком високопосадовці обговорили низку важливих питань: зокрема, про надання Україні летальної зброї. Байден оголосив про виділення Україні чергової допомоги у розмірі 190 мільйонів доларів та про 300 мільйонів на безпеку, виділення яких ще повинен схвалити Конгрес США.

Згодом в американського віце-президента відбулась кількагодинна зустріч з прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком, на якій глава українського уряду пообіцяв США провести п’ять реформ.

Під час свого виступу у Верховній Раді віце-президент США Джо Байден кілька разів змушував народних депутатів та решту присутніх в залі підніматись і аплодувати на його сильні слова.

Він наголосив, що приклад України є важливим для усього світу.

«Цілий світ спостерігає за вами — це факт. Бо вони сподіваються, що ваш успіх у вашій боротьбі проти невмолимої, безжальної агресії Росії буде мати приклад для них, а також ваша боротьба проти ракової пухлини корупції», — наголосив американський віце-президент.

За його словами, обидві ці «битви» підтримує, як влада США, так і увесь американський, включаючи 1 мільйон американців українського походження.

“Якщо цей експеримент провалиться… Дуже багато поставлено на кону. Важливо, щоб агресори по всьому світу зрозуміли, що вони не можуть змусити використанням танків чи іншої зброї погасити мрії і бажання народу”, — наголосив американський політик.

Ми не визнаємо жодної країни, яка захоче показати, що вона є сферою впливу. Ми наполягаємо, що всі народи мають право на власний суверенітет. На цьому крапка.

«У 21-му столітті не можна дозволяти перекроювати кордони силою, в цьому і полягають основні правила. Росія порушила і продовжує порушувати ці правила, і сьогодні Росія окупувала незалежну українську територію. Я хочу чітко сказати, що США не визнають і ніколи не визнають спроби Росії анексувати Крим. Немає виправдання таким діям», — таку заяву американського віце-президента зал Верховної Ради зустрів стоячи і гучними оплесками.

США запевнили Україну у повній підтримці у боротьбі проти російської агресії, а в тому, що це агресія, на переконання віце-президента Байдена, не може бути й сумніву.