29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Невиплакані сльози України…

Олександр КОНОНЕНКО
ФОТО — автор

Чорним знаком Голодомору відмічені багато сіл України і нашого району. Мало лишилось свідків тих подій, і добре, що вдалося зібрати свідчення очевидців, витягнути з небуття прізвища тих, хто пішов з життя у страшних голодних муках.

Працівники Вишгородської центральної районної бібліотеки для дорослих спільно з Вишгородським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг)  провели у приміщенні бібліотеки вечір пам’яті «Невиплакані сльози України: Голодомор 1932-1933 роки».

Відкриваючи захід, ведучі Галина Дмитренко та Ольга Бутко зауважили, що Голодомор гірким болем віддає у кожному серці. Навіть сьогодні ми відчуваємо його втрати – вісім мільйонів життів вирвані з історії нашої країни. У пам’ять про них ведучі запалили на столі з тематичною книжковою виставкою поминальну свічку.

Дякуючи старанням істориків, працівників культури та освіти, територіальних органів влади та небайдужих українців з непам’яті повернуто імена більшості жертв Голодомору. Зокрема, як зазначив співробітник територіального центру Олександр Кононенко, Український інститут національної пам’яті провів колосальну роботу, щоб зібрати дані про померлих та свідчення очевидців: «Київська область була найбільшою на той час за територією в Україні. У ході створення розділу  «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років в Україні» по Київській області в книгу вписано імена 166 тисяч померлих від голоду жителів усіх районів і міст нинішньої Київщини».

Людмила Батишкіна переповіла свої дитячі спогади про голодомор у селах Полтавської області: «Один з сусідів ловив горобців і варив з них юшку. На ту «трапезу» збігались діти з усього кутка. У інших областях, як от у Київській, – ліс поряд, можна було знайти якогось гриба чи ягід, А у нас…». Поетеса Ольга Дяченко, згадавши рідні Зарубенці, прочитала свої вірші, присвячені тим страшним подіям. «Подібне ніколи не повинно повторилося в Україні, – зауважив  депутат міської ради Валерій Виговський, – Отож, бажаю владі – історичної пам’яті».

Ірина Войтенко, завідуюча відділенням соціально-побутової адаптації територіального центру, ділячись враженнями від заходу, відмітила, що не можна було без хвилювання слухати ті розповіді про трагічні долі українців: «Сьогодні ми вклоняємось світлій пам’яті тих, кого винищив Голодомор. І вшановуючи цю пам’ять, повинні більше уваги звертати уваги на одиноких громадян похилого віку. Щоб не сталось, що Голодомор постукає і до них у двері…».

261115-Golod4374

261115-Golod4379

DSC04288

DSC04291

DSC04340

DSC04347

DSC04363