29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Вода — життя, а чиста вода — основа здоров’я

1

У народі кажуть: хто криницю для громади викопає, того Бог охороняє.
Мешканцям вул. Н. Шолуденка, які ще задовго до відкриття бювету стояли тут з пляшками та відрами, вода прийшлася до смаку. Вони нахвалювали джерельну воду та дякували всім, хто зробив для них таке благо.

Вікторія ШМИГОРА

24 липня у Вишгороді по вул. Н. Шолуденка урочисто відкрили бювет питної води. В.о. Вишгородського міського голови Марія Решетнікова перерізала стрічку, а протоієрей церкви св. Бориса і Гліба провів обряд освячення нового бювету. Марія Решетнікова зазначила, що це черговий проект Вишгородського міського голови Віктора Решетняка, який він не встиг втілити за життя. Ініціював відкриття бювету на прохання мешканців саме на цьому місці депутат Вишгородської міської ради Олександр Скоробагатий.
Дегустували воду присутні депутати та працівники міської ради, духовенство, жителі прилеглих будинків.
Поруч із бюветом на вул. Н. Шолуденка протікає річка Монашка, яка згадується ще у стародавніх літописах, але роками вона виконувала функцію сміттєвого баку для деяких несумлінних вишгородців. Працівники Вишгородської міської ради навесні зібрались тут на суботник. Очистили водойму. Тепер це місце не впізнати. Тут справжня зона відпочинку: з лавочками, облаштованим місточком та корисною водою поруч. Глибина бювету — 135 метрів, а це — сеноманський горизонт. Вода сеноманського пласта-горизонту вирізняється гарною якістю і стабільністю хімічного складу. Часто води даного горизонту використовуються для централізованого водопостачання. Багато компаній із розливу і доставки води, а також виробники продуктів харчування використовують води даного горизонту. 
Замовлення виконувало підприємство «Дніпробурсервіс». Вартість проекту — 388 тис. грн. Термін експлуатації — 15 років. Установили й кесон, необхідний для захисту свердловини від промерзання в зимовий час, а також для захисту свердловини від потрапляння в неї стічних і грунтових вод.
Правильно організований монтаж кесона захистить від весняних паводків або небажаних стоків, і ніщо зайве не зможе вплинути на якість води зі свердловини.
За словами директора ТОВ «Дніпробурсервіс» Володимира Маликова, якість води перевіряли ретельно. Усі показники у нормі.
Невдовзі об’єкт передадуть на баланс ВМКП «Водоканал».