28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Депутатська ініціатива: Зекономити допоможе лічильник

image 23 06 15 21 12 3

Ми виступили з ініціативою: підготувати міську програму, за якою виділити кошти з міського бюджету на проект, закупівлю, встановлення та повірку лічильників у тих будинках міського житлового фонду, де їх дотепер немає

Володимир ЛІСОГОР, міський депутат-мажоритарник

За все в житті треба платити. За незалежність — особливо. Вже не вийде надіятися на доброго дядю, доведеться брати відповідальність на себе. Безумовно, держава вибрала не найкращий час розписатися у власному безсиллі, та, принаймні, чесно сказала громадянам: «Беріть все у свої руки, бо легко не буде».
Те, що буде важко, я зрозумів давно, тому що як підприємець середньої руки знаюся на дебеті-кредиті та вмію планувати діяльність не лише у родині. Оскільки я депутат-мажоритарник на вул. Б. Хмельницького, де більшість будинків — підтоптані і проживають в них літні люди на, можна сказати, умовну пенсію, було зрозуміло, що їм треба допомагати НЕГАЙНО. Тому вже з березня ц. р., після чергового подорожчання електроенергії, я розпочав консультації з фахівцями.
В середньому вартість опалення в будинках на нашій вулиці складає 12 грн за кв. м. Тобто за опалення квартири площею до 50 кв. м доводиться платити 600 грн у місяць. Пенсії ж моїх виборців у середньому складають 1000 грн.

Подорожчала електроенергія, подорожчав газ, а відтак — і опалення. Прогнозоване зростання тарифів за тепло — до 22 грн за квадратний метр, тобто вже 1 100 грн у місяць.
Я вивчив досвід будинків із будинковими лічильниками: на обслуговуванні КПЖ і КГ і там, де мешканці самі вирішують, де робити повірку загальнобудинкового лічильника тепла, на чому економити, коли «прикручувати» вентиль, а коли подавати тепла у квартири більше. Практика показує, що, безперечно, ЛІЧИЛЬНИКИ, навіть якщо врахувати вартість їхнього обслуговування (батареї, ремонт, повірки раз на 2-4 роки), — дозволяють ПЛАТИТИ МЕНШЕ.
Та вирішують усе самі люди. Тому разом із старшими по будинках я організував зустрічі з мешканцями — 23 червня (біля Б. Хмельницького, 4) і 1 липня (біля Б. Хмельницького, 7). Прийшли представник КПЖ і КГ Віктор Поліщук, депутати Дмитро Корнійчук, Анатолій Шока і Юрій Ткалич, а також головний редактор газети «Вишгород» Марина Кочелісова.
Люди з розумінням поставилися до ситуації, дехто вже почав збирати по 500 грн на лічильники. Та справа ускладнилася тим, що для більшості мешканців, які вже давно на пенсії, ця сума непідйомна. Тоді присутні на зустрічі депутати виступили з ініціативою: підготувати міську програму, за якою виділити кошти з міського бюджету на проект, закупівлю, встановлення та повірку лічильників у тих будинках міського житлового фонду, де їх іще немає.
Від редакції.
Вже наступного дня на робочу нараду зібралися заступник міського голови Олександр Ростовцев, представники Вишгородського районного комунального підпориємства (ВРКП) «Тепломережа» (директор Олександр Таран, головний інженер Віктор Алєксєєв і юрист підприємства Любов Дяченко ), директор КПЖ і КГ Михайло Шененко, його заступник Геннадій Лесик, начальник сантехдільниці КПЖ і КГ Віктор Поліщук, голова бюджетної комісії міськради Дмитро Корнійчук та депутат-мажоритарник Володимир Лісогор.
Ішлося про борги населення і підприємств перед ВРКП «Тепломережа», стан мереж перед опалювальним сезоном, кількість будинків міського житлового фонду без лічильників (з адресами), кошти, необхідні для закупівлі загальнобудинкових приладів обліку тепла в будинки, де їх немає, та обслуговування лічильників.
На другу робочу нараду 30 червня прийшли ще декілька міських депутатів і начальник бухгалтерсько-економічного відділу міськради Наталя Сакевич. Узгоджено кошторис для закупівлі/встановлення/повірки лічильників та схему міжтрансферної передачі лічильників на баланс місту-району, а потім — за згодою мешканців — обслуговуючої організації (ВРКП «Тепломережа»), що має нести відповідальність за тепло від котельні до будинку. За ініціативою депутатів Володимира Лісогора, Дмитра Корнійчука, Анатолія Шоки, Віталія Кутаф’єва, Богдана Руденка, Віктора Шубки і Юрія Ткалича, відповідні рішення мають бути прийняті на найближчій бюджетній сесії міськради.
За інформацією відділу збуту ВРКП «Тепломережа», 87,1 % особових рахунків по району забезпечено приладами обліку тепла.
У Вишгороді адреси будинків, де немає лічильників:
вул. М. Грушевського, 3-5, 7, 12; Дніпровська, 3-а; Київська, 6, 11; Ю. Кургузова, 3-б, 10; просп. І. Мазепи, 3 (3 вводи), 7; вул. Набережна, 2; В. Симоненка, 1-а, 1-б; Б. Хмельницького, 2, 4, 5.

Встановлення (виготовлення робочого проекту, придбання та монтаж) загальнобудинкового лічильника теплової енергії коштує в середньому 20-30,0 тис. грн.
Термін окупності встановлення лічильника тепла на житловий будинок, наприклад, на вул. Б. Хмельницького, 5 у м. Вишгороді (загальною опалювальною площею 2559,1 кв. м) складатиме близько 2-х місяців:
(22,05 грн х 2559,1 кв. м х 6 міс. = 338 569 грн.) – (14,50 грн х 2559,1 кв. м х 6 міс. = 222 642 грн) = 115 927 грн : 6 міс. = 19 320 грн.
30 000 грн : 19 320 грн = 1,6 міс.