27.02.2021

Газета Вишгород. ONLINE

Офіційний сайт газети Вишгород, Новини, архів. ONLINE

Здоров’я — на дні тарілки

Сьогодні люди, завдяки інтернету та широкому спектру публічної медичної літератури, доволі обізнані у питаннях збереження здоров’я та лікування, і навіть самі можуть давати рекомендації. Однак, дослухатись все ж варто до слова фахівця

DSC01023

Галина МАКАРЕНКО
ФОТО — Олександр КОНОНЕНКО, спеціально для «Вишгорода»

Такого фахівця і запросили днями для зустрічі з членами клубу «Майстриня» працівники Вишгородського районного територіального центру соціального обслуговування та Вишгородського історичного музею. Цей фахівець — кардіолог, кандидат медичних наук Світлана Павленко. Вона вже понад 25 років працює в медицині і її рекомендації — це не лише теорія, а й перевірений роками власний досвід.
Тему, яку запропонувала слухачам Світлана Василівна для розмови, стосувалась довголіття та харчування. Лікар переконана, що ці два фактори нерозривно пов’язані, адже тільки правильне харчування може забезпечити безперебійну роботу організму на довгі роки: «Ще древні висловили судження, що наше здоров’я перебуває… на дні тарілки. І я в цьому переконалась особисто, кілька років тому відмовившись від споживання м’яса. Рекомендую таке харчування і своїм клієнтам, хоча, звісно, кожен має зробити власний вибір».
Ось ми і робимо — нелегко відмовитись від шматочка добре підсмаженого м’яса, снідати не бутербродом із копченою ковбасою, а корисною вівсяною кашею, не захоплюватись солодким і жирним… А потім усе те нам вилазить боком і в прямому, і в переносному сенсі. Адже доволі часто неправильне харчування спричинює ожиріння організму, його зашлакованість, а далі вже й усілякі хвороби та безповоротні зміни організму не на нашу користь.
Організм наш розрахований на багато десятків років активного життя. А ми майже змалечку починаємо його нищити, вживаючи те, що організму як мінімум не корисне, а як максимум — ще й шкідливе. Прикро, коли бачиш, що батьки своїм дитинчатам, які мають тільки рік чи два від роду, згодовують велику кількість цукерок, морозива, газованих солодких напоїв, не задумуючись над тим, що це руйнує незміцнілий дитячий організм.
Харчуватись же, якщо хочемо бути здоровими, треба зовсім по-іншому. «І чим раніше ми це зрозуміємо, тим краще. Але починати ніколи не пізно, навіть у зрілому віці», – каже Світлана Павленко. Останню фразу слухачам особливо було відрадно почути, адже переважно тут були присутні саме люди, за плечима яких уже не один десяток прожитих років і… не одна набута болячка.
З чого ж почати процес відновлення? А зі склянки чистої води кожного ранку перед сніданком — переконана лікар, і, слухаючи учасників бесіди, хто як починає день, вона вносила корективи саме з урахуванням цього: «Наш організм на 80 відсотків складається з води. І якщо ми не поповнюємо запаси (саме чиста вода, а не чай, кава чи компоти!), якщо не промиваємо його, то він зсихається, зашлаковується, починає хворобливо спазмувати…»
А наступний крок — каша на сніданок. Вівсяна чи із суміші злаків, вона дасть позитивний заряд і енергію на весь день. Упродовж дня — більше зелені, овочів, фруктів, особливо якщо вони свіжі.
Якщо від м’яса неможливо відмовитись, то, принаймні, можна зменшити кількість його споживання і споживати не у смаженому, а краще — у вареному чи печеному вигляді. «Недаремно ж наші предки ретельно дотримувались посту, — зауважила пані Світлана. — Вони розуміли, що цим самим очищають і душу, і тіло». Ми всі також це розуміємо, але чомусь «розуміння» дуже часто спасовує перед гарно засмаженими відбивними чи копченою куркою…
Щоб зменшити ризики хвороб, на переконання лікаря, доречно також постійно слідкувати за цукром і холестерином, адже їх підвищений рівень в організмі свідчить про те, що ви собі вже щось погане «наїли». А також і за вагою — зайві кілограми відчутним навантаженням лягають на наш рухово-опорний апарат, наше серце, і ми — проживаємо день за два, вкорочуючи собі віку. І взагалі — треба зосереджуватись не на лікуванні, а на профілактиці хвороб, загартуванні організму. А медицина — медицина може допомогти тільки тоді, коли людина сама собі допомагає.