29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

«Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним…»

IMG 3744

Юлія ОДНОРОГ, старший науковий співробітник Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»

23 червня 2015 року працівники Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» побували в Меморіальному комплексі «Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.» на презентації книги «Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним» Тімоті Девіда Снайдера — американського історика, професора Єльського університету, фахівця з історії Східної Європи, та, зокрема, історії України, Польщі та Росії. Автор книги особисто презентував її запрошеним гостям.

Учасники заходу долучилися до джерела інтелектуального бестселера історичної науки, котрий отримав низку премій у різних номінаціях, названий «Книгою року» за результатами 12-ти літературних списків. У грудні 2012 року книгу удостоєно історичної премії імені письменника і журналіста Казімєжа Мочарського.

На назву цієї книги автора надихнули рядки з вірша Анни Ахматової «Не бывать тебе в живых», написаного в 1921 році після арешту її чоловіка Миколи Гумільова: «Любит, любит кровушку/ Русская земля». А сам текст «Кривавих земель», над яким автор працював протягом 15 років, був написаний під впливом особистої долі та творів Василя Гроссмана, завдяки яким Т. Снайдер зміг зрозуміти, що нацистський та радянський терор були перш за все історією людини і людства.

Книга розкриває жахливі факти про масові вбивства у період із1933по1945 рр. Вона присвячена народам, які стали жертвами режимівЙосипа СталінатаАдольфа Гітлера. Снайдерзнаходить спільні риси між ними, а також говорить про те, що їх жертвами стали понад 14 мільйонів беззбройних чоловіків, жінок та дітей. «Нацистський і радянський режими перетворили людей на числа», — пише у «Кривавих землях»Тимоті Снайдер.

Криваві землі, місце загибелі всіх жертв, охоплюють простір від центральної Польщі до західної Росії: Україну, Білорусь та Прибалтику. Під час зміцнення націонал-соціалізму та сталінізму (1933-1938), спільної німецько-радянської окупації Польщі (1939-1941), а потім німецько-радянської війни (1941-1945) на цей регіон зійшло масове насилля у небачених в історії масштабах. Жертвами його стали переважно євреї, білоруси, українці, поляки, росіяни і прибалтійські народи.

Дослідження авторитетного американського історика Тимоті Снайдера узагальнює найтрагічніші сторінки в історії Східної Європи. Вітчизняні історики знайдуть у цій книжці чимало спірних тверджень і дискусійних тез. Однак це мусить бути дискусія на дуже високому фаховому рівні, який задає Тимоті Снайдер. І всі цифри загиблих, які в ній звучатимуть, неодмінно «множитимуться на один». Тому що ми мусимо «знову перетворити цифри на людей. А якщо ми на це неспроможні, то Гітлер і Сталін сформували не лише наш світ, а й нашу людяність»…

Вперше книга була опублікована 28 жовтня2010року нью-йоркським видавництвом Basic Books. Вже через рік, у жовтні2011 року — видана українською мовою видавництвом«Грані-Т» (Київ), у перекладіМиколи Климчуката Павла Грицака. У2015році видана російською мовою у перекладіЛукії Зурнаджиувидавництвом «Дуліби», на презентацію якої в Київ приїхав сам автор. Видання було здійснено за підтримкиПосольства США в Україніз метою поширення науково обґрунтованої інформації стосовно подійДругої світової війни середросійськомовного населенняУкраїни, а також за її межами. Проект підтрималиМіністерство освіти і науки УкраїнитаМіністерство оборони України. Під час презентації представникам цих відомств було вручено сертифікати на отримання книжок для подальшого поширення у цивільних і військових навчальних закладах та шпиталях України. Крім того, книга доступна для безкоштовного завантаження на всі типи гаджетів(http://timothysnyderbloodlands.com/).

Наприкінці презентації цю книгу кожен отримав у подарунок.