29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Почнемо із стадіонів





Микола ГОРОВИЙ
(Записала Марина КОЧЕЛІСОВА)

Із 19 травня ц. р. — т. в. о. директора КП «УФКС Вишгородської міської ради» Микола Горовий. 18 травня він саме відзначив день народження (не скажемо, який за ліком, тому що цей підтягнутий засмаглий чоловік виглядає років на 20 молодшим за свій вік). Упродовж п’яти попередніх років Микола Васильович очолював відділ у справах молоді та спорту Вишгородської РДА, тож про фізкультуру і спорт у районі та місті знає не з чуток і обґрунтував своє бачення розвитку фізкультури і спорту у місті Вишгороді.
Микола Горовий днями завітав до редакції, і ось що він розповів:

— Хто сперечатиметься, що це аксіома: «Здорова нація — здорова країна»?.. А фізкультура і спорт — невід’ємна складова здоров’я. Тому фізкультура і спорт мають бути у програмі розвитку будь-якої людини і будь-якої громади.
Вважаю, що, незалежно від розташування і підпорядкування населеного пункту, у розвитку фізкультури і спорту — міста, селища, села чи навіть хутора — має бути три пріоритети:
1) залучення до фізкультури і занять спортом якомога більше дітей, молоді та дорослих;
2) створення належних умов для занять — має бути розгалужена інфраструктура (стадіони, майданчики, велостоянки тощо);
3) створення зон для активного відпочинку мешканців населеного пункту і гостей (екотуризм; велодоріжки, пішохідні теренкури).
Для вишгородської громади вищезазначені пріоритети — найперша умова ЗДОРОВОГО міста. Якщо ці три моменти присутні — підготовка нашого міського спортивного резерву (для збірних команд з різних видів спорту на рівні області та національних), вважайте, є — постійна і результативна.
На сьогодні маємо у рейтингу Вишгородського регіону (місто і район загалом) високі показники: Вишгородщина входить до трійки кращих спортивних територій Київщини. Щодо залучення населення до занять фізичної культури і спорту — ми на першому місці у Київській області: 15-17 % дітей, молоді і дорослих обирають здоровий спосіб життя, заняття у спортивних секціях і гуртках. Для порівняння: середній показник по Україні — 10-12%, а у Норвегії — 89 %. Тобто нам є на кого рівнятися і є чого прагнути.
Стосовно роботи управління з розвитку фізичної культури і спорту Вишгородської міськради є що сказати — і це буде темою не однієї публікації. Працюємо над виявленням спортивних талантів і залучаємо до фізкультури і спорту дітей, починаючи з дитячих садків.
І це не лише футбол. Є перспективи розвитку таких видів спорту, як єдиноборства (карате, кік-боксинк, хортинг і т. інш.), легкої атлетики, плавання, вітрильництва, греблі академічної, греблі на байдарках і каное, баскетболу і волейболу… Уже запрошені спеціалісти з художньої гімнастики — і маленькі дівчатка із задоволенням виступатимуть і прославлятимуть наш рідний Вишгород на теренах — від місцевих до міжнародних.
Для того, щоб усе це втілити у життя, звісно, має бути серйозна спортивна база. Що маємо зараз?
На виконання доручень Вишгородського міського голови Віктора Решетняка (який тримає на контролі здоровий спосіб життя усього міста) міська рада (депутатський корпус і виконавчий комітет) ухвалили рішення щодо реконструкції та будівництва стадіону біля спеціалізованої школи «Сузір’я». За проектом, там має бути спортивний комплекс з футбольним полем зі штучним покриттям 100 х 60 м, біговими доріжками, секторами для легкої атлетики та гімнастичним містечком (для занять силовою гімнастикою).
Одне з першочергових завдань також — налагодити систему занять для учнів загальноосвітніх шкіл у басейні — принаймні два уроки фізкультури на тиждень мають проходити на водних доріжках.
Щодо спортивної інфраструктури стадіону «Енергетик», де розташоване управління з розвитку фізичної культури і спорту Вишгородської міськради. Стан футбольного поля із трав’яним покриттям 102 х 70 м відповідає всім стандартам для проведення тренувань і спортивних змагань. Нижнє поле із штучним покриттям також дає можливість проводити тренування та змагання.
Міський голова наполягає на поновленні бігових доріжок, секторів для легкої атлетики, глядацьких трибун, адміністративного приміщення — й усі завдання чітко виклав у розпорядженнях і усних дорученнях.
З приводу чуток і розмов, що стадіон «Енергетик», буцімто, забере Футбольна федерація України — жодного неузгодженого проекту втілено в життя не буде. У будь-якому випадку стадіон «Енергетик» був, є і залишиться місцем спортивного гарту насамперед вишгородців: тому що, окрім дітей і молоді, тут займаються і групи «Здоров’я», баскетболу, настільного тенісу (і вони, безумовно, мають розвиватися).
Ви всі знаєте і неодноразово читали в газеті «Вишгород» про успіхи, спортивні досягнення вихованців Вишгородської міської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи (ВМКДЮСШ). Це і карате, і кік-боксинг, і вітрильний спорт, і футбол… Маємо чемпіонів світу, Європи, України (неодноразових), переможців і призерів обласних, столичних і місцевих змагань. Плекаємо спортивні таланти та готуємо нові досягнення.
До Дня захисту дітей із 1 по 3 червня за підтримки Вишгородського міського голови на стадіоні «Енергетик» у Вишгороді проводиться Всеукраїнський дитячий турнір з футболу серед вихованців футбольних клубів 2002-2208 років народження «Kinder Summer Cup – 2015». Початок о 10:00. Запрошуємо вболівальників підтримати наш футбольний клуб «Чайка».