28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Зона відпочинку — вдома





Олександр РОСТОВЦЕВ, заступник міського голови

Літо — найпопулярніша пора відпочинку. І навіть прихильники гірськолижного спорту не відмовляться поплескатися у хвилях моря чи озера та позасмагати на річковому піску чи прийняти повітряні ванни у затінку прибережного верболозу.
Простий громадянин сьогодні не може дозволити собі поїздку до Туреччини чи Єгипту. Та й відпочинок або лікування на курортах України не всім по кишені. Саме час згадати, що ми з вами мешкаємо… у курортній зоні і вдома можна відпочити не лише на дачних городах.

Люди старшого віку чудово пам’ятають, скільки відпочивальників приїздило ще років 30 тому до санаторіїв та будинків відпочинку навколо Києва, скільки баз відпочинку було на Десні та на Дніпрі у межах Вишгородського району. Після тривалого занепаду ця традиція потроху відроджується.
У Вишгороді вже кілька років поспіль найулюбленіша зона відпочинку — набережна Київського водосховища — від бетонної чайки до ГАЕС (де розпочинають свої тренування серфінгісти). Городяни і гості Вишгорода відпочивають на хвилерізі і на Бегемотиках (два штучних озера попід високим правим берегом Дніпра).
Чимало масових заходів національного і міжнародного рівня проводились у Вишгороді саме тут: зйомки «Зважені і щасливі», заключний етап «Формули-1 на воді», бігові, вело- і автомарафони — у всі пори року.
За розпорядженням Вишгородського міського голови і відповідно до рішення виконавчого комітету від 16.04.2015 № 89, порядок на прибережній смузі вздовж набережної «моря», навколо Бегемотиків і на хвилерізі покладено на КП «Вишегір».
Лікар за фахом, Віктор Решетняк розуміє важливість для людини здорового способу життя, тому опікується облаштуванням пішохідних зон, скверів, де старші люди можуть почитати газету, а молодь на свіжому повітрі зайнятися скейтингом і бі-міксом (викрутаси на велосипедах і скейт-бордах — ред.).
Вишгородська міська рада постійно працює над тим, щоб зона відпочинку біля Київського водосховища була привабливою, облаштовує, впорядковує та благоустроює цю практично курортну зону. На доручення мера міськрада (за допомогою місцевих підприємців) відновила функціонування шлагбаума – із першого травня ц. р. укладено договір з ТОВ «Безпека-сервіс» щодо цілодобової охорони та нагляду за шлагбаумом. Міський голова Віктор Решетняк затвердив перелік автомобілів (тільки службових), яким дозволено проїзд по пішохідній зоні вздовж набережної Київського моря (до ГАЕС).
Від шлагбаума до хвилеріза їздитимуть два електромобілі — за помірну плату можна буде з дітьми і речами дістатися пляжу. Для людей похилого віку та дітей проїзд буде безкоштовний.
Прибережна зона відпочинку облаштовується давно і поетапно. У минулому році та цьогоріч чистили пляж на хвилерізі та Бегемотики від водорості, завозили пісок. Для зручності мешканців упродовж цієї зони — від бетонної чайки до ГАЕС організовано продаж кави, чаю, бутербродів, морозива, встановлено стаціонарні та біотуалети.
Навесні ц. р. мер збирав групу підприємців, які готові здійснювати торгівлю та надавати послуги у цій прогулянковій зоні та зоні відпочинку, — ішлося про благоустрій навколо кафетеріїв, покіс трави, вивезення сміття. Всі підприємці — вишгородці, мають відповідні дозволи на свою діяльність.
Зараз приводиться до ладу зона відпочинку на хвилерізі – збирається сміття, що накопичилось за зиму, підсипається пісок, планується встановлення додаткових парасольок і роздягалень (на хвилерізі і Бегемотиках), а також прокат човнів, катамаранів і лежаків (відповідає за це КП «Управління з розвитку фізкультури і спорту Вишгородської міської ради»).
Ми фактично живемо на курорті, тож ця територія набуватиме більш розвинутої інфраструктури, що сподобається вишгородцям і гостям нашого міста.
Будуть зміни і на прибережній смузі навпроти рогу вул. Київської і Набережної (зупинка автобусу «Чайка»). «Дикі» пляжники вже бачили там «пристань» наприкінці минулого літа.
Цього року біля бетонного паркану (що огороджує територію ТОВ «Оріяна-шіп-ярд», стоянку яхт і катерів) буде облаштовано понтон. Раз на годину із 8:00 до 20:00 від нього відходитиме прогулянковий катамаран на 12 посадочних місць — до о. Великий, Межигір’я, на прогулянку по р. Десна. Замовлення приймають за тел: +38 0(67)303-06-78, орієнтовна вартість — 20 грн — до о. Великого (в один кінець).
Сподіваємость, що кожен вишгородець знайде відпочинок удома на свій смак.