28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Дмитро Христюк: Допомога демобілізованим учасникам АТО — пріоритет роботи на державному та місцевому рівнях





DSC06927

DSC06933

DSC06938

DSC06940

З метою напрацювання чітких механізмів у напрямку всебічної допомоги військовослужбовцям, які брали участь в антитерористичній операції, та їх сім’ям в Київській ОДА створений оперативний штаб допомоги демобілізованим бійцям

Відбулось засідання обласного штабу з питань надання соціальної та правової допомоги демобілізованим військовослужбовцям, які брали участь в антитерористичній операції, та їх сім’ям під головуванням заступника голови Київської ОДА Дмитра Христюка.

Участь у засіданні взяли голови райдержадміністрацій, міськвиконкомів, керівники місцевих штабів з питань надання соціальної та правової допомоги демобілізованим та їх сім’ям, головні лікарі діючих закладів охорони здоров’я Київської області, керівники структурних підрозділів КОДА, представники громадськості. А також народний депутат України, заступник голови комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України Ірина Сисоєнко, заступник голови Київської облради Юрій Ноєвий,  заступник начальника ГУ МВС України в Київській області Сергій Бондаренко.

«Всебічна допомога демобілізованим військовослужбовцям, які брали участь в антитерористичній операції, їх родинам – один з пріоритетів роботи сьогодні, визначений як на державному, так і на місцевому рівнях. Вимоги влади та її відповідальність за прийняті  рішення сьогодні – величезні. Але іншого вибору в нас просто немає. Завдань багато, їх вирішення вимагає рішучості, оперативності та розуміння», – наголосив Дмитро Христюк під час доповіді про роботу обласного та районних/міських штабів з питань надання соціальної та правової допомоги демобілізованим військовослужбовцям, які брали участь в АТО, та їх сім’ям. Заступник голови Київської ОДА доручив розробити дорожню карту для демобілізованих, де чітко було би вказано, яку медичну, матеріальну, соціальну, психологічну, інформаційну, юридичну допомогу вони мають право отримати, де саме і за яким механізмом. Також розповів про підсумки роботи «гарячих ліній» та можливості створення «Єдиного вікна» для звернень.

Ірина Сисоєнко наголосила на важливості питання соціальної адаптації та психологічної реабілітації військовослужбовців. За сприяння народного депутата на Київщині буде організовано цикл навчальних семінарів для соціальних працівників та психологів, що займаються реабілітацією демобілізованих воїнів. Також зазначила, що парламентарі працюють над тим, аби забезпечити демобілізованих ліками.

В. о.обласного військового комісара Юрій Абальмасов доповів про виконання мобілізаційних завдань та стан виконання четвертої черги мобілізації, підготовку до п’ятої черги. Зазначив, що Київщина виконала мобілізаційні завдання на 104%.

Заступник обласного військового комісара Юрій Ватрич розповів про взаємодію військових комісаріатів та штабів з питань надання соціальної та правової допомоги демобілізованим. Зокрема, зазначив, що в період до червня цього року близько 8 тисяч бійців повернуться до цивільного життя, а протягом року – більше 11 тисяч осіб. Вже сьогодні 350 військовослужбовців Київщини стали на облік після повернення з зони АТО. Важливо, щоб усі ставали на облік, адже це дасть можливість оперативно реагувати та аналізувати потреби хлопців. Серед важливих проблем, з якими зіштовхнулися воїни по поверненні, – надання медичної та психологічної допомоги, працевлаштування, покращення житлових умов.

Важливим питанням порядку денного стала доповідь 1-го заступника директора департаменту охорони здоров’я Олександра Глушаниці про організацію медичної допомоги демобілізованим військовослужбовцям, презентував напрацьовану медичну дорожню карту, за реалізацію якої відповідатимуть головні лікарі медичних закладів. Він окреслив алгоритми дій при наданні лікарської допомоги бійцям. Так, для демобілізованих має бути окреме вікно в кожному медичному закладі області, а за кожним пацієнтом закріплена відповідальна особа з числа керівництва лікарні. Обслуговування має відбуватися поза загальною чергою. Також було наголошено на проблемі пільг на забезпечення лікарськими засобами, відповідно до субвенції з державного бюджету.

Директор Київського обласного центру зайнятості Юрій Білик презентував дорожню карту по наданню послуг демобілізованим обласним центром зайнятості та іншими соціальними службами області. Серед послуг Центру – можливість підвищення кваліфікації або отримання нової конкурентоспроможної на сучасному ринку праці професії, отримання одноразового ваучера для підготовки у навчальних закладах чи у роботодавців, отримання матеріальної підтримки шляхом участі в громадських роботах, отримання статусу безробітного та матеріальну допомогу в разі безробіття тощо. Безкоштовна інформаційно-довідкова телефонна система держслужби зайнятості – 0-800-50-50-60 (зі стаціонарних) та сервіс «Пошук роботи» – 730 (з мобільного).

Голова Київського обласного фонду індивідуального житлового будівництва на селі Людмила Гутніченко доповіла про підтримку індивідуального житлового будівництва на селі. Обговорили питання житлового забезпечення бійців, ймовірність часткового вирішення питання через програми та напрацювання Київського обласного фонду індивідуального житлового будівництва на селі.

Начальник інспекції з питань праці Валентин Шаботинський розповів про взаємодію органів місцевих адміністрації і міськвиконкомів з Територіальною державною інспекцією з питань праці у Київській області. Наголосив, що в межах своєї компетенції представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відповідно до статті 16 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» мають право впливати на недобросовісних роботодавців, робити перевірки підприємств на предмет дотримання КЗПП, знаходити практичні механізми повернення демобілізованих до закріпленого за ним місця праці.

Телефонні «гарячі» лінії обласного, районних та міських штабів допомоги демобілізованим буде вказано на офіційних сайтах КОДА, РДА, міськвиконкомів, зателефонувавши на які можна отримати відповідну допомогу.