19.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Туберкульоз виліковний, і це не вирок…





Вадим ГОРДІЄНКО, завідуючий протитуберкульозною службою КЗ «Вишгородська ЦРЛ», лікар-фтизіатр

Щороку від туберкульозу помирає близько 10 000 осіб. Більшість із них можна було б врятувати, а близьке оточення — вчасно дообстежити, щоб уникнути розповсюдження захворювання. В Україні епідемія туберкульозу, оголошена ще в 1995 році, триває — і до теперішнього часу її не вдалося подолати.

Певні покращення в діагностиці, тобто у виявленні захворювання, але поширеність туберкульозу зупинити не так легко. Між тим, туберкульоз виліковний, а за який термін людина вилікується залежить лише від своєчасного звернення до лікаря.

Зараз третина населення земної кулі інфікована мікобактеріями туберкульозу. Щорічно в світі на туберкульоз захворюють 7-10 млн чоловік. Загальна кількість хворих у світі досягає 50-60 млн. (Для порівняння, це дещо більше від усього населення України чи Франції.) Один хворий на туберкульоз може інфікувати в середньому 10-15 здорових осіб, а якщо він перебуватиме у школі, театрі чи громадському транспорті, то й того більше.

24 березня весь світ відзначає День боротьби з туберкульозом. Лікуванням туберкульозу займається така ланка медичної галузі як фтизіатрія. Тож цей день став для численної армії фтизіатрів — борців з цією недугою — ще й професійним «святом» та днем вшанування померлих від туберкульозу.

Туберкульоз — це інфекційне, соціальнонебезпечне захворювання, яке передається від хворої особи до здорової повітряно-крапельним шляхом: частіше всього при спілкуванні на близькій відстані в закритих приміщеннях або у тих, що погано вентилюються, при чханні та кашлі, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (паличка Коха ), яка, зазвичай, міститься в мокротинні. Даний збудник — це один з найдавніших та найвитриваліших, найнебезпечніших видів патогенних мікроорганізмів у світі, який надстійкий у навколишньому середовищі. Первісна людина виникла близько 4 млн років тому. І за археологічними знахідками туберкульозом страждали люди і тварини відколи вони існують на Землі. Ця недуга косила людей, заганяючи їх передчасно у могили. Так у 1904 р. на території Німеччини поблизу Гейдельберга знайшли кістяк людини, що жила в кам’яному віці (приблизно за 5000 років до н. е.), і лікар Бартельс (Bartels) установив туберкульозне ураження декількох грудних хребців. У Єгипетських муміях (2000-2750 років до н. е.) знайшли туберкульозне ураження кісток. Наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття була всесвітня епідемія туберкульозу. Ця небезпека для людства стала поштовхом до значних відкриттів. У 1882 р. німецький вчений Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу, якого назвали його ім’ям — паличкою Коха, а зараз цього збудника називають мікобактерією туберкульозу. У 1887 р. наш співвітчизник із Галичини Іван Пулюй відкрив х-промені, а за 12-14 років вони стали відомі, як «рентгенівські» (за ім’ям німецького вченого Кондрата Рентгена, за що він отримав Нобелівську премію). Це започаткувало розвиток рентгенології та поліпшило діагностику туберкульозу.

Найчастіше туберкульозний процес вражає легені, адже це найбільш сприятливе середовище для мікобактерій туберкульозу. Але туберкульоз може бути і позалегеневим: внутрішньогрудних чи периферичних лімфатичних вузлів (частіше у дітей та у осіб з імунодефіцитними станами), хребта та кісток, поширені туберкульозні плеврити й менінгіти.

Частіше всього туберкульоз проявляється скаргами на сухий чи вологий кашель упродовж 1 місяця і більше, задишкою при незначних фізичних навантаженнях, коливанням температури тіла від 37,3-37,5 більше 2-4 тижнів, нічною пітливістю, втратою ваги за короткий проміжок часу, поганим апетитом. Але на ранніх стадіях захворювання може протікати безсимптомно. Тому вкрай важливе є щорічне флюорографічне обстеження дорослих (рентген легень), а дітям необхідно — проводити туберкулінодіагностику (проби Манту). Бо ж, краще вчасне профілактичне щорічне обстеження, аніж довготривале лікування.

Щоб не захворіти, слід дотримуватись елементарних правил: регулярно провітрювати житло, не допускати накопичення пилу в приміщенні, не купувати їжу на стихійних ринках (адже в окремих продуктах може міститись мікобактерія туберкульозу), повноцінно харчуватись (м’ясо, гречка, творог), уникати стресів, при найменших скаргах звертатись своєчасно до свого сімейного лікаря, проходити щорічні флюорографії.

Лікування туберкульозу триває мінімум 6 місяців, для громадян України є безкоштовним, і повинне має безперервним, контрольованим і на фоні повноцінного харчового раціону, здорового сну, відмови від надмірних фізичних навантажень та шкідливих звичок. Самолікування чи уникання лікування шкодить здоров’ю та може призвести з часом до летальних випадків. Народні методи (борсучий чи тюленячий жир, собаче м’ясо, сушені медведки, різні фітолікування) — не панацея, тому що, наукою чи будь-якими практичними і статистичними засобами не доведена їхня ефективність.

Хай вам щастить, і, як кажуть у фтизіатрії, — не кашляйте. Мир вашому дому!