28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Зустрінемо гідно захисників





debal

Ігор ПАВЛЮК

Я знаю – Україні
Трояндою цвісти,
Якщо в усій країні
Таких людей знайти…
Люди, про яких йтиметься, це — наша Самооборона. Повна назва: Громадське формування «Самооборона Майдану м. Вишгорода і Вишгородського району». Начальник штабу — Сергій Базяк — нині на передовій у м. Дебальцеве (в. о. командира 2-ї роти 25 батальйону територіальної оборони «Київська Русь»).
За його відсутності обов’язки начштабу виконує Мирослав Могиль. Він координує роботу нашої Самооборони. Найактивніші самооборонівці — Роман Кучеров, Андрій Побідаш, Олександр Лещук, Олег Зайченко, Олена Могиль і багато інших.
Роботи… ой, як багато. Нині основна діяльність — волонтерський рух. Збирають кошти, речі, провізію для бійців 25-ої, 11-ої, 128-ої, 54-ої та 17-ої танкових бригад, 2-ої танкової роти вогневої підтримки, батальйону «Донбас». Я сам бачив, як жінки приносили шкарпетки та шапочки, виплетені власноруч. Як дівчинка щоразу передає в пластиковому контейнері лимон із цукром з надписом «Вітамін С для солдатів». Як мати трьох дітей принесла конверт із грішми: відкрили, а там — 26 грн для бійців — чиїхось дітей.
Наша Самооборона співпрацює з Харківським волонтерським центром, Офіцерським корпусом, керівниками міських і районних підприємств, допомагає школам у початковій військовій підготовці, які, у свою чергу, збирають необхідне для бійців — харчі, медикаменти, одяг тощо (Старопетрівська ЗОШ, ВРГ «Інтелект» та інш.)
Вишгородські самооборонівці постачають транспортні засоби для АТО — бронюють, фарбують власноруч, забирають для відновлення й ремонту техніку із зони боїв. Ось днями з Естонії передають на потреби наших бійців іще один реанімобіль, повністю укомплектований і готовий до відправки в зону АТО.
Наша Самооборона підтримує також жителів міста і району в судах, допомагає в будівництві каплички в Межигір’ї, займається питанням незаконного вивезення піску із Десни біля с. Новосілки.
У перспективі — збільшення кількості учасників Самооборони, відповідно і обсягу роботи. А це — військова підготовка школярів і заняття з цивільної оборони та медпідготовки для населення; курси англійської мови (надходить гуманітарна допомога з інструкціями англійською).
Днями приїздять бійці-вишгородці на ротацію і лікування, відпочинок і у службових справах. Зустрінемо ж їх, як героїв, захисників! Вони — совість України. Вони відстоюють честь держави. Вони звели нанівець плани найманців Путіна, розвіяли міф про бліцкриг на Донбасі.
Найдорожче, що у нас є, — наші люди. Слава їм і щира вдячність!
Cпасибі, батьки, вам за ваших синів.
Спасибі вам, діти, за ваших батьків.
Спасибі вам, сестри,
за ваших братів.
Спасибі, дружини, за чоловіків.
І вам, наречені, за вибір за ваш,
За тих, хто, узявши у руки «калаш»,
Свій дім поміняли
на мерзлий бліндаж,
Щоб стійлом не став
знову край рідний наш…
Двохсотим спасибі…
трьохсотим і тим,
Хто зараз в полоні в підвалі сирім,
Та зниклим — і, може, дасть Бог,
ще живим…
Спасибі, спасибі, спасибі усім!
Спасибі, Країно, за те, що ти є.
За все, що хвилює так серце моє.
За всіх, хто зі зброєю не віддає
Нікому, що наше, що рідне, своє…
Вишгородці і мешканці району, солдати чекають вашої підтримки. Звертайтесь до оперативного штабу Самооборони (м. Вишгород, пл. Т. Шевченка, 1, к. 20).