29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Як на «Андріївські вечорниці» калиту кусали…





Свято Андрія — одне з найулюбленіших свят передноворіччя: гадають, калиту кусають, співають обрядові пісні. Все це було і на «Андріївських вечорницях» у Вишгородській центральній районній бібліотеці для дорослих.

Організували вечорниці працівники бібліотеки, Вишгородський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та районний будинок культури «Енергетик», запросивши на них читачів бібліотеки та підопічних територіального центру. Гості йшли як на родинне свято –  з гостинцями та добрим настроєм, у вишиванках та барвистих українських хустках, а їх на порозі зустрічали Господині — ведучі свята Галина Дмитренко та Ірина Войтенко.

Майже на три години зала райбібліотеки перетворилась на світлицю української хати, в якій запанували народні традиції і обряди. Першими привітали гостей читачі дитячої бібліотеки, учні 4 «б» класу Вишгородської школи №1. Літературно-музична композиція, яку школярі підготували  разом зі своїм класним керівником Олесею Гачек та завідуючою бібліотеки Валентиною Скорою, потішила всіх присутніх щирістю дитячого «прочитання» народних традицій: традиції –  це те, без чого немає історії народу і самого народу, без чого велика родина втрачає своє коріння, і треба ці традиції свято берегти.

І вже представники старшого покоління — лауреат обласного конкурсу, фольклорний колектив «Золотий вік» – понесли  далі через усе свято стрічку цих традицій, подарувавши гостям душевні пісні — веселі, сповнені невгасимого українського гумору, і щемливі,  сповнені болю і співпереживання за долю України і всього народу. «Пісні навіть з багаторічною історією — дуже сучасні, – говорить художній керівник колективу Тамара Шевченко. — Ми бачимо в них віддзеркалення нинішніх подій, в них черпаємо наснагу і підказки до розв’язання нинішніх проблем, і тому основний наш репертуар — саме народні пісні».

Щиро аплодували гості самодіяльним митцям, які, незважаючи на свій поважний вік, завжди дарують добрий настрій. З таким же задоволенням  вітали гості і місцеву поетесу Ольгу Дяченко та її задушевні вірші, а експромт Ольги  Андріївни викликав справжній шквал овацій.

Гості свята — в основному люди поважного віку, але Господині свята Галина Дмитренко та Ірина Войтенко запропонували такі цікаві конкурси, що ніхто навіть не відмовлявся від участі. Всім залом переживали за конкурсантів, втім, ніхто не залишився в програші, бо ведучі вручили сувеніри всім учасникам конкурсів.

Директор територіального центру Наталія Рудько, вітаючи гостей з новорічно-різдвяними святами, подякувала їм за участь у підготовці свята: «Кожен прийшов на гостину не з порожніми руками і наш святковий стіл був по справжньому щедрим –  вареники, пиріжки, печиво, цукерки, навіть ковбаса  і сало… Хай так буде у кожному нашому домі! І щоб ми завжди пам’ятали:  коли ми разом, ми — сила, нас не здолають біди і проблеми, нам буде краще жити».

Галина МАКАРЕНКО

На знімках: під час «Андріївських вечорниць»

Фото Олександра КОНОНЕНКА