29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Протезування учасників АТО





Дмитро ХРИСТЮК, заступник голови Київської обласної державної адміністрації

Серед питань, проблематика яких стосується військовослужбовців, призваних під час мобілізації 2014 року, а також питань внутрішньо переміщених осіб (переселенців) — Протезування учасників АТО.

Згідно з Законом від 20 жовтня 2014 року № 1705-VII «Про внесення змін до додатку №3 до Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік», зокрема, запроваджено нову бюджетну програму «Забезпечення протезуванням та протезуванням виробами підвищеної функціональності за технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, окремих категорій громадян, які брали участь в антитерористичній операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок», у обсязі 7 млн гривень.

Крім цього, у відповідності до зазначеного Закону, на 2,2 млн гривень збільшено видатки на фінансування у 2014 році новоутвореної Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації необхідно:

Звернутися до органів соціального захисту населення районних державних адміністрацій або виконавчих комітетів міських рад за місцем реєстрації або фактичного проживання та подати наступні документи: заяву; паспорт (копія та оригінал — до пред’явлення); ідентифікаційний код (копія та оригінал — до пред’явлення); рішення військово-лікарської комісії про потребу в забезпеченні необхідним виробом; витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), видану командиром військової частини (начальником територіального підрозділу) з відомостями про участь в антитерористичній операції для військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців та працівників МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, інших, утворених відповідно до законів військових формувань, яким не встановлено інвалідність.

Звернутися з даним питанням може учасник антитерористичної операції (далі — АТО), незалежно від факту встановлення його групи інвалідності або його законний представник.

Органи соціального захисту населення видають направлення на забезпечення необхідними технічними та іншими засобами реабілітації та ознайомлюють учасника АТО з каталогами технічних та інших засобів реабілітації; знайомлять із відповідним переліком протезно-ортопедичних підприємств, які виконують індивідуальні заявки на безкоштовне виготовлення технічних та інших засобів реабілітації; надають ґрунтовну консультацію щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

Після ознайомлення проводиться огляд учасника АТО та подальший супровід із надання протезно-ортопедичної допомоги на обраному заявником підприємстві.

Протезування учасників АТО може здійснюватися не лише на вітчизняних підприємствах, але і за кордоном. Для цього необхідно звернутися до Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (далі — Служба).

Документи, які необхідно подати учаснику АТО або його законному представнику (особисто, або надіслати поштою):

— заява довільної форми з проханням розгляду питання щодо протезування (ортезування) за кордоном та вибору закордонного підприємства для надання цієї послуги;

— копія паспорта;

— копія ідентифікаційного коду;

— направлення на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (видають органи соціального захисту населення виконавчих комітетів міських рад або районних адміністрацій за зареєстрованим або фактичним місцем проживання);

— висновок військово-лікарської комісії про потребу протезування (ортезування);

— витяг з історії хвороби учасника АТО;

— фото- та відеоматеріали кукси та наявного об’єму рухів.

Строк розгляду поданих документів становить 25 робочих днів з дати отримання (надходження поштою).

За результатами розгляду оформлюється висновок, який у день видачі, разом з поданим заявником пакетом документів, надсилається Службою до Міністерства соціальної політики України.

Відповідна Комісія, створена при Міністерстві соціальної політики України, приймає рішення щодо доцільності протезування (ортезування) за кордоном, вибору відповідного підприємства для надання даної послуги і розміру витрат, після чого Служба укладає із закордонним підприємством і учасником АТО, що потребує протезування (ортезування) або його законним представником тристоронній письмовий договір.

Вартість протезування (ортезування) однієї кінцівки за кордоном, що може бути фінансоване за рахунок державних коштів, складає до 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений на 1 січня року, у якому Комісією прийнято рішення щодо доцільності здійснення протезування за кордоном. У разі перевищення вартості протезування — доплата різниці здійснюється за рахунок заявника. Також Служба перераховує кошти для оплати проїзду, проживання та харчування учасника АТО, особи, яка його супроводжує (у разі потреби). Сума даних перерахувань не може перевищувати суми витрат, передбачених на відрядження державних службовців, визначених у додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 № 98.

Закон України «Про державний бюджет України на 2014 рік», постанова Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 № 98.

Коли скасовується дія довідки

Підставою для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є обставини, за яких внутрішньо переміщена особа:

1) подала заяву про відмову від довідки;

2) скоїла злочин: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; здійснення геноциду, злочину проти людяності або військового злочину;

3) повернулася до покинутого місця постійного проживання;

4) виїхала на постійне місце проживання за кордон;

5) подала завідомо недостовірні відомості.

Рішення про скасування дії довідки надається уповноваженим органом у сфері міграції внутрішньо переміщеній особі протягом трьох днів з моменту прийняття такого рішення.

Невідкладно уповноважений державний орган на підставі прийнятого рішення вносить відомості до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб щодо скасування дії довідки.

У разі наявності підстав, зазначених у пунктах 2 та 5 цієї статті, центральний орган виконавчої влади, що реалізує політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), невідкладно повідомляє Міністерство юстиції України про це з метою відшкодування витрачених коштів з державного та місцевого бюджетів.

(Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»)

Для отримання додаткової інформації звертайтеся за тел: (063) 730 84 39.