29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Альтернативна енергетика України переходить на новий рівень: почалися виплати по “зеленому тарифу” і для фізичних осіб

Альтернативна енергетика України переходить на новий рівень: почалися виплати по "зеленому тарифу" і для фізичних осіб

 

Усім скептикам на зло, “зелений тариф” для простих людей в Україні не просто існує, але по ньому ще проводяться виплати. Вчора вперше були нараховані гроші за електроенергію, вироблену сонячними панелями, розміщеними на даху приватного будинку. Першопрохідцем є мешканець села Солонка, що неподалік Львова. 
 
Роман Баб’ячок, власник сонячної міні-електростанції, спеціально для EcoTown розповів як йому вдалося отримати зелений тариф на продаж електроенергії.
 
“Я професійно займаюсь встановленням систем енергопостачання з використанням альтернативної енергії вже 4 роки. Та в 2013 році, коли почув про запровадження “зеленого тарифу” для фізичних осіб, вирішив перевірити на собі, як це все працюватиме. Закон прийняли весною 2013 року, а вступити в дію він повинен був у січні 2014 року. 
Тому ще в 2013 року, згідно закону, подав заявку на будівництво сонячної фотоелектростанції та отримання “зеленого тарифу”. І в листопаді 2013 року я вже отримав  технічні умови на будівництво сонячної станції.
Проте з 1 січня закон так і не почав діяти – в обленерго просто не знали що робити. І лише влітку 2014 року після зміни влади та керівників почалися певні зрушення і 8 серпня 2014 року були підписані всі договори з Львів-Обленерго та станцію було під’єднано до загальної електромережі.”
 
Електростанція будувалася власноруч, на встановлення всіх панелей і підключення було затрачено 3 місяці та близько 18 000 у.о. 
P_20140825_141635.jpg

Сонячна станція включає в себе 40 фотопанелей по 250 Вт китайського виробництва, тому що вітчизняні значно дорожчі (на 30-50%). Загальна потужність системи складає 10кВт. Інвертор встановлено німецького виробництва (українських не існує) зі всіма необхідними сертифікатами. 

P_20140807_133750.jpg

 
Для отримання “зеленого тарифу” потрібно звертатися в Обленерго по місцю реєстрації будинку. Як розповів Роман, більшість оформлених протягом року дозволів та бумаг були зовсім непотрібні, і використовувалися лише для того, щоб відтягнути час.
 
Ще однією проблемою є те, що на відміну від “зеленого тарифу” для юридичних осіб, ціна якого закріплена у валюті і зараз складає 7.32 грн/кВт без ПДВ, для фізичних осіб ціна тарифу закріплена в гривнях і зараз складає лише 3,89 грн/кВт (4,67 грн – з ПДВ).Також цікавим є і те , що великі юридичні фірми з мегаватними станціями, користуються ще і податковими пільгами, це і плата  податку за землю, податок на прибуток, за митне оформлення, а прості громадяни не мають жодних пільг!
 
За 22 дні (від 8 серпня до 1 вересня) станція згенерувала в мережу 1200 кВт.год електроенергії. 

P_20140808_142048.jpg

Гроші за вироблену електроенергію перерахували на рахунок, і Роман гроші вже успішно зняв. Проте і тут не обійшлося без казусів. Обленерго повинні були нарахувати оплату разом з ПДВ, але суму було нараховано по тарифу 3,89 грн/кВт, тобто без ПДВ. Зараз Роман вирішує це питання з податковою. 

Також найближчим часом планується запустити онлайн-сторінку, де всі користувачі мережі Інтернет зможуть подивитися в реальному часі скільки виробляє станція електроенергії.

 
Як сказав Роман, якщо у вас є бажання встановити власну електростанцію на даху – то ставте не задумуючись. Вона не лише покриє всі потреби на електроенергію влітку, але за рахунок продажу надлишкової енергії можна буде отримати гроші навіть на опалення взимку. Тобто будинок стане повністю енергонезалежним. Тим більше в Україні вже зараз діють програми по компенсуванню відсотків на кредитні кошти, взяті на впровадження альтернативних технологій. Також важливо, щоб встановленням систем займалися професіонали, оскільки напруга таких станцій дуже висока, фотопанелі досить важко монтувати і для неспеціалістів це може бути небезпечно. Якщо ж ви все-таки вирішите встановити і в себе фотоелектростанцію, Роман може вам у цьому допомогти та проконсультувати. Його контакти: [email protected], тел: (067) 701-08-01