28.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

День сильних людей… …Які потребують підтримки

День сильних людей… …Які потребують підтримки

На початку грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Це день надзвичайно сильних людей, багато з яких почали жити заново, які розуміють цінність життя, подароване батьками та Всевишнім. На їхню долю випали нелегкі випробування, однак вони проявляють виняткову силу духу та непохитну віру в майбутнє. Їх мужність і оптимізм – взірець для інших. Вони не вимагають до себе жалю, тому що, як ніхто, давно усвідомили, що це шлях в нікуди. Їм не потрібно щось особливе, лише елементарне – можливість жити серед людей, бути в суспільстві та відчувати власну гідність, адже ми всі рівні перед Богом.
3 грудня Вишгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 приєдналася до міжнародної ініціативи, адже забезпечення права дітей, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку, на здобуття якісної освіти, інтеграцію їх у суспільство та ефективну самореалізацію є одним із пріоритетних напрямків освіти. На початок 2020-2021 навчального року у школі відкрито 18 класів з інклюзивним навчанням, також у нас навчається 30 дітей з ООП та 17 — з інвалідністю.
Цьогоріч, зважаючи на карантинні заходи та дотримання санітарно-гігієнічних норм, психологи Н.В. Федоренко, А.П. Тітова та працівники школи підготували для учнів майстер-клас «Казковий світ очима дитини», розподіливши дітей за віковими групами. За допомогою різних технік арт-терапії діти реалізовували свій творчий потенціал, гармонізували внутрішній стан, розвивали дрібну моторику, знижували психо-емоційну напругу, розвивали емоційну та комунікативну сфери. Крім того, працювали з технікою «кінезитерапія» (спрямована на формування та корекцію емоційно-особистісної сфери та психомоторики).
Захід відбувся в ресурсній кімнаті, створеній за підтримки Благодійного фонду «Гіппократ» як додатковий простір для дітей з особливими освітніми потребами, який містить навчальну, соціально-побутову, ігрову та зону відпочинку.
На щастя, поряд є ті, хто хоче допомогти, і хто допомагає. Уже традиційно в цей день відвідали діток з інвалідністю друзі школи Ольга Решетняк та Максим Кацуба. Вперше до навчального закладу завітав депутат міської ради Олександр Скоробогатий. Гості, як завжди, прийшли з подарунками. Світлана Свистун — завідуюча кулінарією «Кирпулька» — пригостила дітлахів смаколиками.
Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю — справедлива шана та нагадування наш про обов’язок перед усіма, хто має обмежені можливості, особливо перед дітьми, які найбільше потребують захисту та підтримки.
Олег ТИМЧЕНКО,
директор Вишгородської ЗОШ № 1